Puterea și opoziția se înghesuie la ușa bisericii. Cu ce a venit la Preafericit fiecare

Clic pentru a mări fotografia

Guvernul Boc a făcut anul acesta alocări de zeci de milioane de euro – deși sîntem în plină criză – pentru biserici și Catedrala Mîntuirii Neamului. Cînd explică de ce, Emil Boc ne năucește, vine cu un argument imbatabil: „Eu cred că și bisericile trebuie sprijinite în România. Fără credință în Dumnezeu, nici dumneavoastră și nimeni din țara asta nu poate face nimic”.

Așa-i că nu vi se pare nimic populist și nimic electoral?

În toamnă, parlamentarii bagă sute de biserici în bugetul pentru 2012, dar nici ei nu vor să cumpere electoratul din colegii, ci să investească în Dumnezeu, pur și simplu, pentru că sînt credincioși și vor să ne creștineze și pe noi.

În 7 decembrie, Andrei Marga, rector al UBB și vicepreședinte PNL, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Cauza Patriarhului Daniel. Asta pentru că aceste titluri se pot da oricui și, în plus, nu costă bani. Cînd va ajunge la putere, va da și bani, acesta poate fi mesajul din subtext. Acum dă ce are. Și, firește, Biserica Ortodoxă Română trebuie să înțeleagă din aceste onoruri că se poate baza pe considerația și are toată deschiderea și din partea Opoziției spre cele creștine.

Dacă privim exigent aceste gesturi de cumpărare de către politicieni a bunăvoinței preoțești, putem să-i acuzăm de oportunism, dar trebuie să vedem că cea care greșește, lăsîndu-se atrasă de ei în această capcană a profitului imediat și a onorurilor pămîntene, este chiar Biserica.

Cum a fost posibil așa ceva? Prin promovarea unui anume tip de om în fruntea universităților românești, ca și a Bisericii, un model de șef tipic pentru România: autoritar, megaloman, iubitor de arginți și putere. Dacă privim Universitatea și Patriarhia, vedem că sînt construite cam pe aceleași principii și merg spre aceeași direcție: sînt niște veritabile centre de putere și influență, instituții puse în slujba dezideratelor stăpînilor lor vremelnic amestecați cu politica.

Reclame

3 gânduri despre “Puterea și opoziția se înghesuie la ușa bisericii. Cu ce a venit la Preafericit fiecare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s