PDL se baricadează la Victoria. Vezi care este motivul

Premierul Emil Boc a declarat, duminică, la Pro Tv, că îşi asumă, cu preţul demisiei, menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării în 2012, arătând că nu va permite nicio „evoluţie electorală şi populistă” a bugetului pentru anul următor.

„Demisia întotdeauna este pe masă, în condiţiile în care aceste lucruri nu se respectă (…) Nu voi permite nicio evoluţie electorală şi populistă a bugetului şi tot ce va depinde de mine, cu preţul demisiei, va fi să menţinem România pe linia stabilităţii (…) Îmi asum, cu preţul demisiei, menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării”, citează Agerpres declarațiile şefului Guvernului făcute la Pro Tv.

El a subliniat că România nu va intra anul viitor în derapaje economico-financiare în condiţiile în care bugetul este făcut fără tentă electorală şi populisme, iar pe fondul înrăutăţirii şi mai mult a contextului economic european, mai există şi acordul cu FMI şi Comisia Europeană, ca un element de garanţie şi o centură de siguranţă, existând posibilitatea apăsării butonului împrumutului precauţional.

Emil Boc a adăugat că România poate găsi finanţare în 2012 pe piaţa internă şi externă pentru a împrumuta sumele de 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro, stabilite în proiectul de buget în vederea acoperirii deficitului şi a rostogolirii datoriilor actuale.

Tactica ofensivă a premierului pare ceva nou pentru stilul său. Pînă acum, așa cum remarcau analiștii, s-a mulțumit să lase ca realitatea să infirme criticile ce i se aduceau, sau cel puțin să spere la aceasta, dar cum realitatea întîrzie de fiecare dată, face practic, acestă strategie ineficientă.

În ultima vreme putem vedea cum presiunea pe funcția lui Emil Boc a crescut, în condițiile în care bătălia cu criza ni se arată tot mai clar, trebuie dusă nu numai la Palatul Victoria ci și pe scena europeană. Ori, în raporturile cu celelalate state europene, premierul român a părut ca și inexistent, preferînd să trimită emisari – miniștrii sau tehnicieni- care să rezolve punctual relațiile. Politica sa pasivă în raport cu exteriorul poate că s-a datorat unei anume timidități, unui complex provincial sau a avut o raționalitate simplă: sîntem prea mici ca să jucăm de la egal la egal.

Faptul că Traian Băsescu s-a adresat dur băncilor europene săptămîna trecută, cînd premierul era în Israel arată că pe această zonă s-a simțit un vid de autoritate, iar președintele a considerat, ca de fiecare dată, că e necesar să-l acopere.

Două zile mai tîrziu, vin și declarațiile ferme ale lui Emil Boc, dar și de data aceasta, cu privire la politica internă. Prin ele arată mai mult preocuparea lui de a demonstra că nu este lipsit de autoritate, că își fixează obiective și că este hotărît să joace pînă la capăt.

Nu putem să nu remarcăm că declarațiile sale cu privire la demisie și ultimatuumuri par adresate mai mult partenerilor săi, coaliției care-l sprijină la guvernare și mai puțin opoziției, care s-ar bucura să-l vadă demisionînd.

Emil Boc îi avertizează în primul rînd pe cei din tabăra sa, tentați și ei să tragă de buget în partea portocalie a țării, că stă în fruntea guvernului, acolo unde îl vor, doar dacă respectă niște reguli care i-au fost impuse. Doar dacă își fac temele.

În fond, le spune colegilor din PDL și miniștrilor săi că demisia sa este pe masă. Dar nu pe masa lui.

Articolul a apărut pe conta.ro

Anunțuri

2 gânduri despre “PDL se baricadează la Victoria. Vezi care este motivul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s