Cine va conduce lumea? China sau India? Mai mult decît o chestiune politică, e o opțiune de viață

Lumea a renunțat să mai privescă spre Occidentul obosit, se pregătește să-și găsescă noi idoli. Noi resurse de energie și putere ca să supraviețiuiască. Formulele occidentale de viață s-au consumat în complicații sterile, omenirea caută noi miezuri, oul dătător de viață care să puieze iar planeta. Să-i dea un suflu noi.

Toți căutăm formula miraculoasă de viață.

Ecologia, democrația, inovațiile, tradițiile, industria, spiritualitatea, finanțele sau guvernele planetare, cine să ne salveze? Și-n propriile noastre vieți facem alegeri pe același tip de dihotomie, zilnic alegem între „China” și „India”. Între funcționaliate și spiritualitate. Între profit sau libertate. Personal cred mai mult în energiile spirituale ale Indiei (vedeți, eu am făcut deja o opțiune de viață, dar n-am nicio garanție) decît în reproducerea mecanică a materialității lumii (vezi China).

Am găsit un articol excelent (vi-l ofer în formula rescrisă din presa românescă) apărut în Time pe această temă dă rezultatul la zi în meciul planetei: 0 la 0. Nici calea „chineză”, nici cea „indiană”. E prea mult în ambele părți și prea puțin în fiecare pentru omul de azi.

Autorul articolului trăiește acolo, între cele două lumi, are un simț extraordinat al vieții și o clarviziune de invidiat. Mie mi-a plăcut foarte mult, de aceea vă redau un fragment aici.

Întâi ordine acasă, apoi în restul lumii

Înainte de a salva lumea, India şi China trebuie să-şi stabilizeze propriile economii şi societăţi. Cele două ţări se confruntă cu ştiri dintre cele mai sumbre. Creşterea economică a încetinit, deşi, în cazul Chinei, acest lucru va ajuta la răcirea unei economii supraîncălzite. Exporturile ambelor state sunt glisante, inflaţia a atins cote dureroase, inegalitatea dintre venituri a atins proporţii prăpăstioase, iar nedreptăţile precum furtul terenurilor duc la izbucnirea unor proteste la scară largă. Nepotismul este un adevărat flagel.

Cele două state au scos milioane de oameni din sărăcie (China a făcut o treabă mai bună în acest sens), în timp alte milioane de oameni (tineri, muncitori, fermieri) sunt marginalizaţi şi caută cu disperare un trai decent. În timp ce China nu respectă regulile, India are prea multe reguli de respectat. China, chiar dacă nu se află într-un punct critic, trece, totuşi, printr-o perioadă de cotitură, încercând să limiteze „bulele de active” şi creditele neperformante pentru a reechilibra economia, departe de investiţiile directe de stat pentru creşterea consumului. În acelaşi timp, reputaţia Indiei a fost atât de afectată de corupţie, încât companiile de top din ţară au angajat o firmă americană de consultanţă pentru a realiza campania „India credibilă”.

Percepţie vs. Realitate

Cel puţin, India se poate baza pe o imagine mai bună decât cea a Chinei, la nivel mondial, notează autorul articolului din „Time”. Occidentalii privesc cele două ţări printr-o prismă romantică şi ideologică. India este Ghandi, yoga sau ţara unde mănânci, te rogi şi iubeşti. India nu este un exportator de bunuri ale căror preţuri nu au fost micşorate intenţionat, ci un exportator de inteligenţă şi directori executivi. China este „scurgere de petrol”, este ţara pe care vesticii adoră s-o urască. China este, mai degrabă, un dragon de foc decât un panda drăgălaş. Mercantili, rapace, ameninţători. Lucrurile chinezeşti sunt respinse, chiar dacă sunt purtate.

Rezumatul integral în limba română poate fi citit aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s