Șpagă à la Cluj. Cît de greu se ajunge la „number one” și pentru cît nu se dau ei jos din pat!

Astăzi s-a dat publicității o înregistarre a convorbirilor dintre un inculpat din lotul Apostu și un prieten al său, care dorea mijlocirea obținerii unor bani din rezerva guvernului. 10% i se răspunde, pentru că e greu să ajungi la number one, sînt oameni cu anumite valori! (aici e vorba de bani, v-ați prins!).

Călin Stoia (în transcript: S.C.M.) este reținut pentru că i-ar fi dat șpagă primarului Apostu 45 de mii de euro. Asociatul lui, Călin Vereș spune că Stoia era prieten bun cu Apostu de cîțiva ani.

Vedeți mai jos discuția, e relevantă pentru lumea în care trăim.

S.C.M.: Hai zi cumetre.
B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
S.C.M.: Da.
B.: Si de, oamenii au un milion de euro de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis…
S.C.M.: De firma care o facut lucrarile?
B.: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.
S.C.M.: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
B.: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
S.C.M.: Am inteles.
B.: Intelegi? Si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
B.: De la Guvern.
S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
B.: Da, Fondul de rezerva.
S.C.M.: Ala-i la dispozitia primului ministru.
B.: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge…
S.C.M.: Si de ce nu-i da?
B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.

S.C.M.: Mai frate, iti spun sincer si sa nu ma intelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. Intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.
B.: Pai normal ca oamenii…
S.C.M.: Is oameni seriosi, daca spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion …pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
S.C.M.: Inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Si asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
B.: Da.
S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i …
B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
B.: Da, asta e.
S.C.M.: Eu o sa pun o intrebare.
B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sa stim.
S.C.M.: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.

Și riposta lui Emil Boc:

Emil Boc respinge alăturarea numelui său oamenilor de afaceri din dosarul Apostu

Bucureşti, 16 nov /Agerpres/ – Primul-ministru Emil Boc respinge ferm orice alăturare a numelui său cu cei doi oameni de afaceri care apar în interceptările procurorilor din dosarul Apostu, cu care nu a avut şi nu are niciun fel de legătură, a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Premierul nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce spun aceşti oameni la telefon. Am considerat că se impune să fac aceste precizări pentru că, deşi nu apare numele primului-ministru în motivare, există o tentaţie din partea celor implicaţi în dezbateri să cadă pradă speculaţiilor şi scenariilor conspiraţioniste, iar acest lucru s-a dovedit în dezbaterile publice din ultimele zile referitoare la cazul Apostu”, a spus Ioana Muntean.

Oficialul guvernamental a adăugat că răspund în faţa legii cei care au greşit şi nu este normal ca numele unui om care nu are nicio legatură cu un presupus caz de corupţie să fie asociat cu acest tip de dezbatere. „Orice persoană are dreptul la propria imagine, implicit şi primul-ministru, un om asupra căruia nu a planat niciodată vreo suspiciune de corupţie de-a lungul carierei sale politice”, a evidenţiat Muntean.

Ea a ţinut să precizeze că alocarea de către Guvern a banilor din fondul de rezervă la dispoziţia primului-ministru se face în baza propunerilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acestea sunt trimise Guvernului în urma centralizării de către a MAI a solicitărilor făcute de prefecţi şi preşedinţii de consilii judeţene, în baza a ceea ce solicită administraţia locală. „Mecanismul nu e discreţionar, nu se poate să vină un om de afaceri la primul-ministru. În niciun caz nu îi acordă primul-ministru”, a explicat Ioana Muntean.

Potrivit motivării de către procurori a arestării primarului Clujului, Sorin Apostu, unul din inculpaţii din dosar ar fi pretins într-o discuţie telefonică cu un om de afaceri din judeţul Argeş 10% din suma pe care se angaja să o obţină prin intervenţii pe lângă Guvernul României pentru o societate de drumuri controlată de acest om de afaceri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s