Prințul Charles ne dă un deget, iar noi îi luăm mîna toată. Cum se fac oficialitățile din Deva de rîsul lumii

Sîmbătă, la Deva, prefectul, președintele Consiliului Județean și alți oficiali de-ai locului au dezvelit bustul unui principe de pe la 1600, plantat în fața prefecturii. Firește, noul bust de criză se înscrie în seria monumentelor exotice care definesc deja orașul Deva. Recent, primarul orașului a inaugurat o statuie a unui indian pe un cal, pentru că indienii sau cowoboy-i au fost slăbiciunea din copilărie a primarului.

Ei bine, de sîmbătă au și bustul unui principe despre care ei au socotit că ar fi bine să-l lipească și pe el de Prințul Charles, ca să le fie și lor de folos. Au scotocit, dar nu prea mult, pentru că demonstrația se dovedește străvezie oricum, să-i găsească și alți ascendenți sub ramura arborelui genealogic a contesei Rhedey și au chemat presa, căreia i-au împuiat capul cu asta.

Preocedeul pare jignitor la adresa Prințului Charles. După ce singur a declarat public că se trage din neamul lui Vlad Țepeș, tocmai ca să atragă atenția asupra României și să ne ajute, să abuzezi de asta e o nesimțire.

Dar, mai mult decît atît, la dezvelirea bustului au fost aduși copiii de la școlile din Deva, să-i facă audiență ministrului Kelemen Hunor, prezent și el la eveniment.

Acolo, de frig și de foame, un copil a căzut din picioare, iar alți doi au leșinat și ei. Inspectorul școlar spune că s-au dus voluntar (sîmbăta!), dar va face o anchetă.

Așadar, avem un bust scos cu oportunism din cărțile de istorie și cioplit pe bani buni în vremuri de criză, o poveste forțată de rudenie cu Prințul Charles pentru a fi livrată presei năuce, o inaugurare cu ministrul Culturii la fața locului și copii care leșină de foame în frig. Un tablou care ne caracterizează perfect!

Iată mai jos și știrea pe care o ziaristă de la România Liberă a dat-o și pentru care merită felicitată. În rest, ceilalți au înghițit povestea ridicolă despre strămoșul prințului Charles și atît.

PS: Ca să elimin orice neînțelegere, trebuie să spun că nu rudenia este contestabilă, pentru că – de la Vlad Țepeș pînă la Claudia Rhedey – înainte și după aceea, peste generații, prințul are aici sute și mii de strămoși și de alte rubedenii. Contestabil este însă felul în care încercăm să exploatăm bunăvoința unui aristocrat invocînd în mod abuziv și oportunist aceste legături. În reportajul despre Transilvania lui Charles, făcut în zona Viscri, ați văzut că pe omul acela l-a convins simplitatea oamenilor și sinceritatea strigătului lor de ajutor, nu busturile dezvelite de oficialități.

Un elev care participa la dezvelirea unui monument în faţa Prefecturii Hunedoara, în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a leşinat după eveniment deoarece nu mâncase şi a făcut hipoglicemie. Ambulanţa a luat în total trei copii, după ce două fete s-au plâns că nici ele nu se simt bine.

„Unui băiat de clasa a VIII-a i s-a făcut rău şi a leşinat. Nu mâncase, avea emoţii, a făcut hipoglicemie şi a căzut. S-a julit la nas, aşa că a fost chemată Ambulanţa. Cei de la Ambulanţă au întrebat şi pe ceilalţi copii dacă se simt bine şi două fete de clasa a VIII-a au spus că nu se simt nici ele prea bine, astfel că toţi trei au ajuns la spital”, a spus șeful ISJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru.

Alexandru Lăutaru a mai declarat că va cere o notă explicativă directorului Liceului „Teglas Gabor” pentru a afla dacă acei copii au fost trimişi acolo.

„Din câte ştiu până acum, ei fac parte din Asociaţia Cercetaşii de la «Teglas Gabor» şi s-au oferit voluntari şi cum activitatea a avut loc în afara şcolii nu cred că ar exista o implicare, însă vreau să fiu sigur”, a conchis Lăutaru.

Cei trei copii sunt elevi ai şcolii maghiare „Teglas Gabor” din Deva şi participau, în calitate de voluntari, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei „Szórvány”, ocazie cu care în faţa Prefecturii Hunedoara a fost dezvelit un monument dedicat lui Acatiu Barcsay, fost comite suprem al judeţului şi principe al Transilvaniei. La eveniment a participat şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Articolul integral poate fi citit aici

Anunțuri

2 gânduri despre “Prințul Charles ne dă un deget, iar noi îi luăm mîna toată. Cum se fac oficialitățile din Deva de rîsul lumii

 1. Stimata doamna/domnisoara,

  Ma bucur ca scrieti, da’ mai tare m-as bucura daca ati sti si despre ce scrieti…

  1. La dezvelire n-a fost si presedintele CJH…
  2. Bustul dezvelit e de-a dreptul un obelisc…
  3. Singura statuie cu un personaj pe cal in oras e cea a lui Decebal, si chiar pe acesta nu l-as numi indian… mai exista o alta statuie cu un cal, langa care sta un cowboy (cica John Wayne)
  4. Si contesa aia de Rhedey a avut parinti, bunici si strabunici…si pe linie directa gasiti fam. Barcsay…
  5. din ce stiu eu, s-a zis ca „se pare” ca exista legatura…nu vad abuzul…
  6. Copiii aia din scolile din Deva erau toti cei 9…de la o scoala…
  7. Banii aia buni in vremuri de criza au fost contributie personala, nu bani de la vreun buget…plus ca monumentul respectiv a fost restaurat, nu construit…
  8. iarasi ma intorc la abuz – chiar nu inteleg cum ar urma sa abuzeze cei din Deva de printul Chales – declaratia viceprimarului, daca bine am retinut, era ca i se va trimite o invitatie sa viziteze zona…o fi vreun abuz turistic asta…

  Chiar m-as bucura sa va mai documentati putin inainte de a scrie, si sper sa lasati comentariul la acest subiect – nu de alta, da’ se pare ca nu oficialitatile Devei se fac de rasul lumii…

  1. Stimate domn Marius, stirea era preluata de pe agentia publica de stiri, nu am inventat. Nu e deloc important daca acolo a fost sau nu și șeful de la județ, așa cum nu e important dacă cowboy-ul e pe cal sau lîngă cal.

   Dar prostul gust nu are nicio scuză.

   Apoi, să-l inviți pe prinț la Deva pentru că ai mai „găsit” o rudă de-a lui și pe acolo chiar este un abuz, un abuz față de amabilitatea lui. Adică, pe românește, dacă nu înțelegeți, dacă noi îl invităm peste tot unde ar putea să aibă rude (mulți, că doar de la Țepeș încoace pot fi mii!) am abuza de el, înțelegeți? Bun, a admis omul că are rădăcini aici, dar asta nu înseamnă „să-l tîrîm de guler” pe la toți presupușii lui strămoși!

   M-a frapat acestă lipsă de măsură. Nu mai găsiți și pe altcineva? Poate un cowboy?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s