Despre greci, fără mînie

Elena Udrea spune că Papandreou este vinovat de criza grecească, pentru că este populist, europenii fac bancuri pe internet și spun că vinovați sînt grecii pentru că ar fi puturoși. FMI crede că de vină e guvernul, în toată slăbiciunea și inconsecvența lui.

Statisticile însă spun și ele ceva important. Un studiu dat publicității acum o jumătate de an arăta că grecii muncesc cel mai mult decît germanii, contrazicînd și bancurile și declarațiile cancelarului german.

Studiul, bazat pe rapoartele OECD şi pe datele Eurostat, dezvăluie că durata de muncă a unui german este de 1.390 de ore pe an, adică substanţial mai mică decât a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore). Un francez lucrează 1.554 de ore pe an, potrivit studiului.

O altă informație dată recent publicității arătă că fenomenul corupției din Grecia a atins niveluri paroxistice: 800 de milioane de euro pe an.

Așadar, nu lenea vecinilor noștri este vinovată, ci corupția care înghite bani și-l împovărează pe grec și mai mult decît îl împovărează criza mondială.

Grecii trebuie să se trezească mult mai devreme decît alte popoare, ca să întrețină din munca lor un stat atît de corupt și o datorie externă ca cea a lor.

Grecii au greșit și ei sînt vinovați. Dar nu pentru că nu se trezesc destul de devreme, ci pentru că nu s-au deșteptat mai de mult. Ei ar trebui să se scuture de povara corupției, pentru că grecul de rînd a plătit și sutele de Porsche Cayenne din parcările grecești și luxul potentaților greci.

Acum, tot pe seama lor se fac bancuri acide.

Povestea adevărată a vieții unui agricultor grec începe înainte de răsăritul soarelui. La 4 dimineața este pe cîmpul de tutun. La 10 vine acasă, pentru că soarele arde de stinge. La patru după-amiază pleacă, iar din cîmp se mai întoarce la 9 seara.

Grecul de rînd pescuiește, construiește pe orice colț de stîncă, face șosele și cultivă măsline, mii de hectare, cît vezi cu ochii. Nimeni nu-și poate închipui cît timp îi ia asta.

Christos paște oile. Are 30 de ani și pleacă în fiecare zi cu turma la munte, deși vorbește engleză și lucrează bine pe calculator.

Vangheli are o cafenea, dar nu are angajați. El singur și soția fac toată treaba.

Grecii fac și turism și oierit și navigație și agricultură, spre deosebire de alte popoare, mai „specializate”, ei sînt mult mai adaptabili la nevoile vieții. Sînt, dincolo de ce se spune prin cancelariile europene, îndreptățiți să se supere pe lume.

Ei au fost obligați să muncească mult mai mult ca să acopere și corupția statului lor, să o hrănească zilnic. E vina lor, veți spune! Da și nu. Germanul de azi e moștenitorul unui stat mai curat, funcțional, nu a stat sub papucul turcilor, a avut vreme să-și șlefuiască instituțiile.

Atît cît i-am cunoscut eu pe greci, ei sînt primii care se trezesc dimineața. Poate că acum se vor și deștepta!

Iar românii trebuie să ia aminte bine la ce li se întîmplă grecilor: corupția îi costă doar pe cei sărmani.

Un gând despre “Despre greci, fără mînie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s