Povestea incredibilă a reîntîlnirii cu Hans, sasul care n-a plecat din Transilvania

Acum trei ani am intrat în curtea lui. A singurului sas din Richiș care nu s-a dus cu frații lui mai departe. L-am întrebat simplu: de ce au plecat sașii din Transilvania? S-a așezat pe piatra din fața scării și mi-a spus o fabulă. Mi-a răspuns printr-o poveste care apoi a făcut înconjurul lumii. Articolul, publicat atunci pe Hotnews.ro, a bătut recordul de citiri și comentarii, a fost tradus și publicat în Germania, iar ziariștii români au plecat să-l caute.

Replici ale poveștii lui Hans au apărut în multe ziare și cam peste tot în presă. Unele copiau grosolan articolul meu, altele îl ironizau pe bătrînul „histrionic” din Richiș și felul în care el le prezenta biserica. Dar toți au încercat să afle cine este el.

L-am urmărit în timpul acesta de departe, în tăcere. Articolul despre el și povestea vulpii care l-a alungat pe iezen a intrat în volumul de reportaje „Conspirația oamenilor liberi”.

Sîmbătă m-am oprit la poarta lui. În tot acest timp, veștile despre ultimul sas care a rămas într-un sat plin de necunoscuți să păzească biserica lui mă bucurau: îmi dădeau de veste că trăiește.

Dar, trebuie să vă spun, că mă temeam să nu-l pierd și mă gîndeam cu spaimă că într-o zi cînd mă voi întoarce la el n-am să-l mai găsesc.

M-am apropiat cu teamă de poartă. Ne-a întîmpinat soția lui. Am întrebat de Hans și ne-a răspuns că dacă vrem să-l vedem, trebuie să-l ajutăm. Avea o mină serioasă, atît de serioasă! Femeia a luat-o înainte, pe alee spre casă. Am urmat-o cu un gol imens în stomac. Adică, are nevoie e ajutor să iasă din casă, sau să vorbească?

Am trecut de șopron și de portița grădinii, n-am mai întrebat nimic. Urma să-l văd și orice altă ispitire ar fi fost din partea mea, nepotrivită. Am tăcut și am urmat-o.

M-am uitat în sus și l-am văzut.

Era în vîrful mărului, avea treabă!

Nu va ști (căci nici nu va citi pe net) de ce am rîs cu poftă cînd l-am văzut printre crengile pomului, profilat pe cer.

I-am dat cartea și prima noastră revedere, așa a fost: cu Hans în măr și eu uitîndu-mă la el printre crengile pomului și razele soarelui blînd, de sfîrșit de octombrie. Apoi a sărit jos, ca o pisică, ocolind scara. Zdup!

Hans a rămas un om liber. Poate că tot ce-l strînge în spate sînt privirile soției care ar fi vrut să plece și ei în Germania, acolo unde trăiesc toți copiii, frații și prietenii lor. Îi pare rău pentru că ea s-a simțit cumva, „dictată” să rămînă.

Altfel, Hans e același, muncește și trăiește ca întotdeauna, poate cu mai mulți vizitatori la biserică decît altădată. Tractorul său, un Massey Ferguson făcut dintr-o mortăciune care ruginise lîngă un șopron, este bine-merci. De curînd i-a schimbat cauciucurile, are doar un far, dar nu are nevoie nici de ăla, doar nu ară noaptea!

Au cules cartofii, via, adună merele și mai au de curățat grădina de lujeri. Apoi intră în casă, că vine iarna.

Atunci or să citescă și cartea. În ea, Johann Schaas din Richis spune lumii întregi o fabulă prin care ne lămurește de ce au plecat sașii din Transilvania.

Pornim într-o plimbare prin sat, mergem la biserică, iar Hans îmi promite flori, rădăcini de hortensii, are o tufă întreagă lîngă colțul porții. Dar…, la primăvară! E un fel anume de a promite timpului noi întîlniri.

Satul e tot cum îl știți. Romii au ocupat cu mulți ani în urmă ogrăzile sașilor.

Încet-încet, casele mai primesc cîte o proptea ca să nu cadă și asta e bine. În plus, valea s-a umplut de cai, din curți se aud voci de copii. Și ei sînt ai lui Dumnezeu!

Hans, ultimul dintre ai lui care au venit aici cîndva și au plecat de curînd, crede că lumea curge mai departe prin văile făcute de urmele ei. Unii se duc spre soare-răsare, alții spre soare-apune. Nimeni nu știe dacă e bine să se oprească din mers sau să se plimbe mai departe pe urmele lăsate de alții.

Anunțuri

Un gând despre “Povestea incredibilă a reîntîlnirii cu Hans, sasul care n-a plecat din Transilvania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s