Treceți-l și pe Duda pe listă. Sau doar pe el

Spuneam cu ceva vreme în urmă că lista posibililor candidați pentru șefia statului este deschisă (vezi aici!). Că se conturează cîteva intenții, dar jocurile încă nu sînt făcute.

Ieri am asistat la un episod interesant în Parlamentul României. Dincolo de frumusețea evenimentului, ziua regelui (căruia în spunem, La mulți ani!) trebuie să vedem ce l-a determinat și cine încearcă să profite de existența acestui simbol. Pentru că Majestatea Sa a împlinit și 80 de ani și 85 de ani și din respect nu a fost invitat la tribuna Parlamentului nici de Crin Antonescu, nici de Călin Popescu-Tăriceanu (care era premier pe atunci) nici de Valeriu Zgonea.

Așadar, de ce acum? Pentru că doar printr-o minune a ajuns Regele Mihai să împlinească o vîrstă atît de frumoasă, dar putea să nu se întîmple, organizatorii ar fi trebuit să se grăbească, dar n-au făcut-o. N-au făcut-o pentru că nu aveau un interes în acest sens. Lansarea intenției de a candida a lui Radu Duda în 2009 i-a lăsat reci. Atunci aveau treabă, îl finanțau pe Mircea Geoană și asta le ocupa tot timpul și le înghițea toți banii. Acum, că s-au fript cu Geoană, se uită spre alte „oportunități”. Tănărul Duda, cel care a renunțat la cadidatura la președinție din 2009 motivînd că nu a avut bani, poate fi o oportunitate perfectă. Cu atît mai mult cu cît îi rămăseseră niște discursuri gata scrise.

Europa, enervată de atitudinea colțuroasă a președintelui Băsescu și de apropierea lui de Statele Unite, se poate opri și ea la o variantă care să-i dea mai puțină bătaie de cap. Dacă prin cancelariile europene se prezintă o „ofertă” de monarhie parlamentară la porțile Orientului, ideea s-ar putea să le placă.

Mugur Isărescu joacă în clubul trilateralelor secrete, Călin Popescu-Tăriceanu nu-l suportă pe Crin Antonescu, Dan Voiculescu nu se înțelege cu partenerii săi din USL, iată doar cîteva condiții prielnice pentru apariția unei variante „de refugiu”. Constituția este și ea pe masa de operație a Parlamentului, poate fi modificată cu majoritatea parlamentară, dacă nu acum, atunci la anul.

Ziua regelui pare să fi fost ocazia perfectă pentru a testa reacția populației față de Casa Regală. Iar prezența masivă a presei occidentale arată un interes sporit din partea Europei pentru acest subiect.

Ce face Traian Băsescu? Încearcă să le strice planurile atacînd simbolul de care regizorii aceștia se folosesc: Regele. Spune despre el că a fost slugă la ruși, pentru ca poporul să-l disprețuiască, dar și cancelariile europene să ia aminte, poate că n-ar fi o garanție! Apoi îi apostrofează pe liderii europeni pentru că nu iau decizii, iar țările aflate în dificultate au de suferit. Și așa, Europa ne-a sistat plățile încă din luna iunie. Europa joacă dur cu noi dar își trimite ambasadorii la dineuri, iată un motiv în plus de enervare a puterii de la București.

Traian Băsescu a greșit strategia. În loc să ofere el ceva mai bun, o variantă viabilă pentru viitorul țării, a preferat să strice jucăria altora. Tehnic vorbind, poate că poporul care l-a ales aștepta o ofertă din partea președintelui, o variantă de succesiune, o cale. Dacă îi oferea ceva mult mai interesant, sau doar ceva în loc de nimic, ar fi avut mult mai mult de cîștigat. Poate că un Bogdan Aurescu (e doar un exemplu care mi-a venit pe loc, nu știu dacă e cel mai bun) ar stîrni mai mult interes decît un Radu Duda, poate că există tineri care au demonstrat că pot face ceva pentru țară, nu de la Bamboo, firește.

Dar lipsa de preocupare și de viziune poate face și din competiția pentru șefia statului doar un joc între trișori.

Anunțuri

3 gânduri despre “Treceți-l și pe Duda pe listă. Sau doar pe el

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s