S-a înființat creierul mare al Guvernului. Ce vor să facă cu el?

Se vorbea de vreun an încoace despre înființarea unui for consultativ pe lângă guvern, un think tank care să gândescă strategiile pe termen mediu și lung, guvernul fiind prea prins cu criza ca să mai poată avea disponibilități de acest gen. În plus, este indicat ca astfel de strategii să fie concepute de experți în domeniu, guvernul nefiind reprezentativ din acest punct de vedere.

Iată că s-a creat și acest „creier” (creierul mare, nu cel mic) și vineri se întâlnește pentru prima oară în ședință.

Cine credeți că îl conduce? Chiar doamna Paul-Vass cea care se consideră „un model” în societatea românească și singură îi place să se considere acea „doamnă de fier” la care visează președintele. Iar consiliul acesta are nici mai mult nici mai puțin decât 70 de membri!

Trebuie să vă spun că am scris ani la rând îndemnând societatea românească să formeze un grup de lucru din elitele țării care să elaboreze un proiect de țară. Nu am fost singura care a militat pentru acest proiect. Analiști, profesori, scriitori și jurnaliști au susținut același lucru. S-a creat la un moment dat chiar și un site cu acest scop.

Însă președintele a intervenit public și a spus că nu avem nevoie de un proiect de țară, că există 7 axe de finanțare europeană care dau o direcție de dezvoltare țării, ce să ne mai spună un proiect de țară? Doar nu putem finanța alte direcții de dezvoltare. A spus-o la TVR.

Acum, un reprezentant al guvernului, consiliera Andreea Vass, anunță un forum de largă reprezentare națională, care ar urma să traseze Strategia Națională pentru Competitivitate 2020. Prezența doamnei Vass acolo este și ea, din capul locului, neinspirată. Grupul de lucru de pe lângă guvern n-ar fi trebuit să se identifice printr-un conducător reprezentant al guvernului, ci să-și consolideze, pentru credibilitate, independența având un lider neutru.

Încerc să înțeleg și recunosc că îmi este greu să văd cum poate funcționa un grup de lucru cu 70 de membri, peste care se anunță și alții. Un think tank are de obicei o componență extrem de selectivă și de redusă, el trebuie să fie în primul rând eficient și apoi popular, reprezentativ, simpatic și empatic. Un grup de lucru format din 70 de persoane nu va putea nici măcar să țină prima ședință în condiții normale, nu vor avea timp să se cunoscă sau să-și exprime vreun punct de vedere.

Cred însă că cineva mânat de ambiții politice peste limitele sale se și vede un fel de dirijor al unei mega-orchestre care să copleșească prin mărime și să acopere orice mârâit de fond.

Apoi, strategiile nu se fac adunând la un loc pe toată lumea, ci doar pe aceia care pot și vor să lucreze la un înalt nivel de competitivitate, dacă tot e vorba despre așa ceva. Doar că felul în care se anunță acestă megaconstrucție paraguvernamentală nu pare a vea idee asupra a ceea ce are de făcut.

Astfel de grupuri de lucru formate din experți au avut și guvernele Letoniei sau Angliei. Dar ele nu depășesc nici numărul miniștrilor, de regulă, darămite să aibă dimensiunile unui congres internațional.

Dacă vrem să luăm partea plină a paharului, chiar dacă e prea plină, spunem mulțumiți că în sfârșit, cineva va lucra la o strategie de dezvoltare pentru acestă țară. Să vedem, însă, și cum o vor face.

Articolul a fost publicat pe Conta.ro

Reclame

7 gânduri despre “S-a înființat creierul mare al Guvernului. Ce vor să facă cu el?

 1. si bani de deplasari, mancari, cazari poze felicitari si dans cine o sa le dea? sau o sa fie intalniri online? da` atunci n-o sa-i vada nima, ce farmec mai are?

 2. Stimata Dna Hurezeanu.
  Va felicit pentru vigilenta.
  Comitetul respectiv nu a fost inca constituit, nu se stie inca cum va lucra, nici din cine este format dar este evident ca e o porcarie.
  De ce . Simplu . Pentru ca este anuntat de dna Vass , pentru ca este prea stufos si in general pentru ca nu poate iesi ceva bun atita timp cit nu sunt consultati ziaristii blogarii, datatorii cu parerea , vizionarii si ghicitorii in cafea.
  Si eu cred ca aceasta megaconstructie paraguvernamentala , dupa felul in care se anunta , nu pare a avea idee despre ce are de facut.
  Sper sa le vina mintea la cap si sa intrebe. Pe Dvs de pilda sau de ce nu pe mine. E dadevarat ca nu am habar despre ce este vorba dar in definitiv ce ma impiedica sa -mi dau cu parerea?

 3. Si ministrii (cu tot aparatul guvernamental) pt. ce-si mai iau salariul ?
  Doar ca sa execute directivele doamnei informatoare (cu angajament semnat la secu) Gatej ?
  Chiar nu ne putem dispensa de aceste diverse aripi/aripioare secu ?
  Oare nu se mai gasesc alte inteligentze/competentze in Romania, oameni care sa nu fi colaborat cu sistemul de care nu reusim sa ne scuturam ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s