Benzina se va face 7 lei la anul. Ce spune Dinicu Golescu despre asta?

de Sorin Mărghitaș

Dimineața, la radio, aud că benzina e pe cale să se scumpească. Să se scumpească rău. Martor al acestei evoluții e un anume domn Tache. Aud despre domnia sa de fiecare data când liniștea noastră e amenințată de prețul carburanților: atunci îl cheamă la raport ziarele, radiourile, poate și televiziunile. E și normal să fie așa, pentru că dânsul este președintele Asociației Benzinarilor din România. Dacă nu ai un respondent disponibil la Bursa din Londra sau unde s-o mai tranzacționa țițeiul, nici pe Wall Street (acum tocmai aflată în necazuri cu Occupy-Wall-Street) și dacă producătorii de carburanți din țară nu-ți spun nimic, atunci cu toată îndreptățirea presa românească de orice expresie se îndreaptă, pentru lămuriri asupra viitorului, spre domnul Tache.

Singura problemă majoră, pentru cel ce recepteaza mesajele domnului Tache transmise prin presa noastră (nu știu dacă și pentru reprezentanții acesteia) este că domnia sa nu știe niciodată ce se ascunde dincolo de poarta depozitului de la care își face aprovizionarea cu carburanți. Nu știe, de pildă, de ce benzina și motorina se tot scumpesc tocmai când se fac luni bune de când prețul titeiului brent lunecă la vale. Ce știe însă cu maximă competență acest domn este că prețurile vor crește în continuare.

Vor crește pentru că așa vrea guvernul și lumea asta rea: până la sfârșitul acestui an, prețurile le „produsele de bază” vor ajunge la 6 lei pe litru, iar anul viitor – țineți-vă bine – vor ajunge la 7 lei. Pe garanția domnului Tache!

Nu prea reușesc să înțeleg de unde știe domnul Tache atât de multe, însă mie unul mi-a stricat toată ziua. Nu că aș fi avut doar revelația sfârșitului aglomerației de pe drumurile din România, ci și tabloul sumbru a unei piețe autohtone tot mai scumpe și mai ineficiente, pe fundalul unei cereri de mărfuri și servicii tot mai puțin solvabile. Perspectiva pare nu doar înspăimântătoare, ci și lipsită de o elementară explicație. Când marile companii petroliere prosperă mai vârtos ca niciodată până acum, tocmai acum, în plină criză economică, când cererea de carburanți se află intr-un recul natural pentru o populație cu resurse tot mai diminuate, ce noimă poate avea această scumpire anunțată?

Ei bine, răspunsul l-am găsit mai spre seară, chiar în bibliotecă! Se afla într-un volumaș îmbătrânit de vreme, prizărit și care ar putea părea ușor desuet: Însemnare a călătoriei mele, iscălită cu mândrie dar și cu îngrijorare de Constandin Radovici din Golești. Nimeni altul decât Dinicu Golescu. De ce cu ingrijorare? Să răsfoim împreună amintirile de călătorie ale boierului valah, plecat în turneu prin Evropa între 1824 și 1826! Venind dinspre statele germane, boier Dinicu simte la un moment dat nevoia unui moment de meditație tihnită. Dar să citim împreună:

Această mulțime de fabrice sunt în toate ținuturile evropenești, căci cu toate aceste fabrici fieșcare stăpânire își folosește norodul, de aceia fac și felurimi de ajutoare acelora ce întemeiază fabrice, iar nu împotriva, să le ia domnii bani, pentru căci au fabrici.

Mare pagubă este la o țară de a-ș scoate tot materialul nefabricarisit, vânzându-l prin alte țări, cu un prost preț, și apoi să-l cumpere iarăș, cu preț de 30 de ori mai mult. Mare pagubă este când o țară în veci cumpără toate lucrurile duprin alte țări, și acele nu cumpără nici un lucru fabricarisit dintr-acestea, – cum este în ticăloasa patria noastră, care are în lung 2 hotare, unul despre mează-zi, și altul despre mează-noapte, și pe amândoauă exportarisește monedă, neimportarisind-să pe nici un hotar măcar un ban. Și prin cel despre mează-noapte exportarisesc neguțitorii prin mărfuri de la Lipsia și Paris, iar prin cele de mează-zi, milostivii domni, prin arendele domniilor.

O! preaputernice părinte al tuturor noroadelor! Niciodată nu o să se ridice de asupra neamului românesc acest nor întunecos, plin de răutăți și chinuri? O! preabunule stăpâne! Nu o sa fim izbăviți o data de toate nevoile?

Faceți abstracție de faptul că, în textul de mai sus, boier Dinicu are un veritabil program de guvernare, că osândește fără pardon deficitul comercial, că are o viziune liberală asupra modul în care trebuie încurajată cu mijloace fiscale industria. Dincolo de toate acestea, Golescu spune ceva despre resursele naturale: „vânzându-le prin alte țări, cu un prost preț, și apoi să le cumpere iarăș, cu preț de 30 de ori mai mult”.

Ce altceva face, de pildă, cea mai mare companie petroliera din România, când utilizează rezerve naturale la un preț de nimic (în baza unor redevențe negociate de autoritățile noastre în genunchi în urmă cu aproape 10 ani) și exportă profituri uriașe spre compania-mama, astfel încât aceasta poate acoperi chiar și pierderi pe care le-au înregistrat filialele sale din alte țări vecine?

Păi, n-are dreptate domn’ Tache?

Articolul a fost publicat pe Conta.ro

Reclame

Un gând despre “Benzina se va face 7 lei la anul. Ce spune Dinicu Golescu despre asta?

  1. Corect! De la Dinicu Golescu încoace (chiar mai dinainte, aş zice eu!), românii arată că ştiu teorie, dar stau rău cu punerea ei în practică. Şi mai grav este că suntem pe cale să persistăm în greşeală. Adică vrem să dăm şi aurul de la Roşia Montană, tot de pomană (cu doar 4% – am înţeles eu – redevenţe).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s