Poveste de weekend. „Ai apă, dar nu ai inimă!”

Dintre toate animalele pămîntului, doar omul a inventat cușca. El singur a gîndit că poate pune funia de gîtul celuilalt și tot el a închis pasărea în colivie. Apoi s-a închis alături de ea. Omul a ucis de mii de ori mai crud atunci cînd a făcut asta. A ucis și s-a sinucis.

În curtea castelului Huniazilor se află o fîntînă. Este săpată în piatră pînă jos, la rădăcina muntelui.

Cu 700 de ani în urmă, Iancu de Hunedoara a pus doi prizonieri turci să sape fîntîna, promițînd să-i elebereze cînd dau de apă, cînd sînt gata cu treaba. Aveau mare nevoie de apă la castel, vă dați seama. Acolo sus, pe stîncă, doar ploaia mai uda din cînd în cînd pitrele. Iar cînd erau atacați și închideau porțile, apa devenea o provizie strategică. Dar nici ei nu credeau că ar fi posibil ca cineva să dea de apă la sute de metri în adîncuri prin inima de cremene a muntelui.

Doar că Hassan și colegul lui s-au pus pe treabă. Au săpat în fiecare zi, cu gîndul la libertate. Au sperat și ei, ca oamenii, că vor da de apă într-o bună zi și apoi, se vor deschide porțile închisorii. Și vor fi liberi, vor putea să plece unde văd cu ochii. Ai fi zis că e o speranță absurdă. Poate nici voievodul Iancu n-a crezut, cînd i-a pus la treabă, că vor și reuși turcii să facă fîntîna aia.

Dar promisiunea lui i-a făcut pe prizonieri să tragă ca nebunii, să spere și ce nu era de sperat.

Iancu a murit, iar după 15 ani turcii au terminat fîntîna. Numai că Erzsebeth, soția voievodului Iancu, nu a mai vrut să respecte promisiunea soțului și, în loc să-i elibereze, i-a condamnat la moarte. Turcii au apucat să scrijelescă pe buza fîntînii din piatră cîteva cuvinte care au rămas pînă astăzi mărturie a cruzimii omenești.

„Ai apă, dar n-ai inimă!”

Doar omul a știut să se joace cu libertatea. Iar lui își lasă, cel mai puțin din ea.

Reclame

2 gânduri despre “Poveste de weekend. „Ai apă, dar nu ai inimă!”

  1. Cineva mi-a spus odata : fara speranta si uitare viata este imposibil de trait. Pe moment nu am priceput mare lucru, eram „necoapta”, acum insa, dupa ani de zile, totul a devenit mult mai clar .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s