Cum se pregătește Andrei Marga să înfrunte legea pe care o urăște

Nu este o noutate faptul că rectorul Andrei Marga și colegii săi au o mare problemă cu Legea Educației adoptată de curînd. Au criticat-o, au faultat-o în Parlament și o boicotează la aplicare cu fiecare ocazie. Însă, determinarea acestor personaje în lupta cu legea este și mai evidentă pe chestiunile personale, în punctele unde domniile lor pierd poziții și favoruri proprii, acolo legea devine de-a dreptul insuportabilă.

Așa se face că acum, în universități, se concep strategii de fentare a legii prin care rectorii care ar trebui să se pensioneze sau se află în incompatibilitate și trebuie să părăsească funcțiile, caută soluții de refugiu. Gazetino a aflat din surse apropiate Senatului UBB că Andrei Marga a discutat cu stafful UBB varinta de a candida din nou în decembrie 2011, cînd i se termină actualul mandat, la funcția de rector. Deși legea îl obligă la pensionare, domnia sa ar urma să prindă al patrulea mandat, după primele două avînd o întrerupere în care a fost președinte. Așadar, acesta ar fi al doilea consecutiv din seria a doua.

Firește, ar urma ca MEC să-l demită, dar Andrei Marga ar porni în acest caz un proces cu ministerul. Proces ce se poate întinde pînă în noiembrie, la alegerile viitoare, cînd, conform calculelor opoziției, USL ar cîștiga, iar Andrei Marga ar ajunge să preia portofoliul de la MEC și ar schimba automat legea.

Poziția de rector, trebuie s-o spunem, îi este necesară lui Andrei Marga și pentru a o susține pe cea politică, de vicepreședinte în PNL. Domnia sa este interesant pentru PNL datorită influenței pe care o are în mediul universitar. Un profesor pensionar nu mai pare o carte atît de bună în mîna partidului. Nu mai are o platformă de combatere și nici armata de susținători care-l validează acum. Nu mai împarte favoruri, nu mai satisface interesele unei importante clientele din Ardeal și nu mai are aceleași șanse de promovare publică.

Universitatea îi conferă lui Andrei Marga un statut și o poziție pe care PNL le exploatează, despărțirea de această redută i-ar scădea dramatic cota politică.

Andrei Marga știe toate acestea și pentru a-și atinge dezideratul, acela de a ajunge din nou ministru al Educației, se pare că merită să facă un an de echilibristică pe muchia legii. Oricum, are antrenament.

Reclame

3 gânduri despre “Cum se pregătește Andrei Marga să înfrunte legea pe care o urăște

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s