Băsescu a schimbat „discursul aurului” la Washington. Vezi cum

Se pare că președintele României încearcă să renunțe la argumentația primitivă legată de necesitatea exploatării aurului de la Roșia Montană. (Vă amintiți, șeful statului spunea, acum o lună, că trebuie să scoatem aur ca să-l băgăm în pivnițele BNR, pentru securitatea statului.) După ce a trecut Oceanul, Traian Băsescu și-a nuanțat stîngaci discursul, spunînd că aurul stă în locurile de muncă și veniturile pentru sănătate și învățămînt. În plus, într-un interviu acordat AFP, le-a recomandat celor de la RMGC să ofere mai multe informații publicului.

Potrivit ziarului Adevărul,

Şeful statului român a mai spus la Washington ca „aurul unei ţări este că dacă reușește să creeze locuri de muncă care să asigure funcţionarea sectorului de sănătate, de învăţământ”.

Doar că schimbarea de discurs nu înseamnă neapărat o retragere de pe baricade a președintelui, ci mai degrabă o nouă consiliere pe subiect. S-ar putea ca, la reacțiile publicului, administrația prezidențială să fi formulat sugestii de discurs mai elaborat, cu argumente care țin de social, educație, mult mai ușor de acceptat de către societate.

Dincolo de discursuri însă, Roșia Montană rămîne o realitate pe care RMGC o stăpînește, un teritoriu cu reguli proprii, bazat pe forță și poziții dominante, demonstrînd – iar acest lucru este cel mai periculos – că democrația, apartenența la o cumunitate internațională, Constituția țării, instituțiile statului și chiar Dumnezeul bisericilor pot fi zero în fața banului și a puterii lui. Că societatea modernă degeaba a făcut legi, instituții, filtre în calea abuzului de putere, dacă, la un moment dat, îi scapă piciorul și calcă peste toate astea, strivind bunătate de maculatură cu care sîntem amăgiți.

Proiectul Roșia Montană poate și a fost demontat din punct de vedere economic, social, cultural, ecologic și politic. Discursurile pe acest subiect nu mai pot schimba ceva în percepția publicului decît dacă se schimbă ceva esențial în legătură cu proiectul și nu cu unghiul de abordare stilistică.

Reclame

Un gând despre “Băsescu a schimbat „discursul aurului” la Washington. Vezi cum

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s