Pragmatismul american. Să profităm de el!

Relațiile cu Statele Unite trec tot mai evident de la faza vorbelor la cea a faptelor. Dacă în perioada Bush ne-am amăgit cu povești, un curcubeu și cîteva solidarități belicoase la adresa Rusiei, acum administrația Obama a schimbat paradigma. Tace și face.

Povestea cu scutul antirachetă ne-a luat prin surprindere și pe noi, dar pe ruși, iar vizita lui Traian Băsescu la Washington, de asemenea. Cel mai probabil că președintele Băsescu a considerat semnarea contractului ca fiind un moment extrem de oportun pentru mult așteptata întîlnire cu America, iar echipa sa a lucrat inspirat de data aceasta.

Nici din punctul de vedere al lui Obama, momentul nu e prost ales. Pretextul îl poate scuza în fața democraților lui sau a Rusiei pentru o întîlnire fulger cu Traian Băsescu. Discretă și eficientă, pînă acum politica lui Obama în raport cu România surprinde plăcut. După cum am văzut, nici rezilierea contractului cu Bechtel nu i-a determinat pe oficialii americani să fie mai vocali, iar ambasadorul Gitenstein se dovedește extrem de diplomat. Deh, e ambasador! Poate după ziua de mîine vom înțelege mai multe, poate chiar și ce se va întîmpla în viața politică din România în următorii ani. 🙂

P.S. Reacțiile de la noi au arătat însă, încă odată, că nu ne cunoaștem interesul. Dacă Aurescu, Baconschi și echipa lor au lucrat în folosul țării, de ce să nu dea Victor Ponta cu oiștea în gard?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s