Despre cum se poate deștepta presa cu bani europeni. Ceva foarte indicat

La începutul anului 2009, atunci când criza începea să-și arate colții, discutam cu colegii din presă despre posibile soluții financiare pentru acest domeniu, atât de sensibil și din punct de vedere economic, dar și profesional: o presă săracă este o presă vulnerabilă, predispusă la compromis.

Dan Tăpălagă, unul dintre șefii de la Hotnews.ro, și Dan Turturică, redactorul șef de la România Liberă, dar și Cornel Nistorescu, director la Cotidianul, au fost de acord că fondurile europene pot fi o soluție pentru a păstra pe piață presa românească, fiecare dintre ei arătând preocupare pentru viitorul presei pe timp de criză.

Dan Tăpălagă era singurul atunci care avea idee despre preocupările în acest sens, pentru că erau câțiva colegi ai săi din firmă care gândeau la un asemenea proiect cu finanțare europeană, legat de înnoirea echipamentelor IT, dar soluții de finanțare sigur existau pe mai multe axe, presa trebuind doar să fie informată și temeinică în a scrie proiecte.

O altă condiție pentru a accesa bani europeni era aceea de a dispune de partea de cofinanțare, care pentru domeniul media putea ajunge și la 50%. Eu, de exemplu, pentru micuța publicație pe care o conduceam la Cluj, deși am scris un proiect, n-am găsit acest capital necesar de cofinanțare, resursele editorului fiind extrem de limitate la acea dată. Dar teoretic, multe dintre publicațiile românești ar fi putut scrie proiecte și accesa bani europeni.

Aceste fonduri alocate direcționat obligau la profesionalism, un proiect european presupune seriozitate și corectitudine, altfel, oficialii europeni cer returnarea banilor. Ori, presa românească în mare măsură a preferat să se compromită în relații suspecte cu mediul de afaceri și cel politic, proiectele europene rămânând un domeniu străin, oarecum exotic pentru ea.

Nici măcar un jurnalism profesionist pe acest domeniu nu s-a creat în ultimii ani, cu atât mai puțin unul construit ca atare, din bani europeni. Sunt foarte puține texte profesioniste pe domeniul fondurilor europene și asta pentru că nu a existat destulă preocupare din partea instituțiilor de presă pentru subiect, dar nici nu există cultura specializării în presa românească: un jurnalist care astăzi scrie la politic, mâine îl poți găsi la sport sau la cultura. Soluțiile la problemele presei trebuie să vină în primul rând din interior.

Pentru presă, să acceseze fonduri europene ar fi fost o probă a inteligenței și competenței, dar și a ridicării standardelor sale, o relație cu organismele europene ar fi presupus un nivel ridicat de dialog și competență profesională. Dacă ar fi putut face această dovadă, presa ar fi avut de câștigat.

Anul trecut, de exemplu, Comisia Europeană a deschis direct de la Bruxelles o linie de finanțare pentru presa care diseminează informația din domeniul agricol. România stând foarte prost la acest capitol, avea avantajul oportunității. Nimic mai simplu decât să te informezi, să concepi o strategie și să ai un buget pentru cofinanțare. Presa românească ar fi trebuit să fie mult mai atentă la aceste oportunități și să le speculeze inteligent.

Cred în continuare că fondurile europene sunt o soluție și pentru domeniul media din spațiul european, dacă nu una decisivă pentru soarta ei, măcar ca variantă de diversificare a ofertei.

În plus, dezvoltarea unor proiecte tematice care ar putea fi finanțate de la comunitatea europeană ar fi o variantă de lucru inovatoare, produsul media rezultat din proiect ar putea fi scos la licitație pe piața media.

Iată de ce ar trebui să fim mai degrabă interesați decât intrigați de proiectele pentru media din bani europeni.

Articolul a fost publicat pe Conta.ro

Anunțuri

4 gânduri despre “Despre cum se poate deștepta presa cu bani europeni. Ceva foarte indicat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s