Cum a lăsat lobby-ul farma bugetul țării fără un miliard de lei. Text nerecomandat bolnavilor

În urmă cu doi ani, actualul guvern a luat decizia de a suplimenta finanțarea sitemului public de sănătate prin introducerea unei noi obligații fiscale, contribuția pe venituri sau taxa clawback, prin care toţi producătorii de medicamente erau obligați să plătească la bugetul statului o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea medicamentelor generice.

Lobby-ul „farma” a reacționat imediat, decretând noua contribuție drept abuzivă și jecmănitoare, plângerile sale ajungând până la urechile FMI, care a cerut socoteală guvernului.

Urmarea a fost că, deși sumele care urmau să fie colectate din taxa calwback – aproximativ un miliard de lei noi în doi ani – au fost cuprinse în bugetul de stat, guvernul a renunțat la ele, ștergându-le cu buretele. Taxa urmează să fie colectată doar de acum înainte, potrivit deciziei de ieri a executivului.

Întreaga poveste o puteți citi aici, sub semnătura medicului Sorin Paveliu, care emite și o ipoteză asupra cauzelor demisiei fostului Ministru al sănătății, Cseke Attila.

PS: După ce a dat cu piciorul miliardului de lei, premierul Emil Boc a scos din fondul de rezervă al guvernului 150 de milioane de lei și i-a alocat Ministerului Sănătății „pentru continuarea reformei”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s