România pe cont propriu. Un experiment încercat pe alocuri

Statele lumii par să se prăbușescă în fața provocărilor actuale. Se dovedesc slabe și fără soluții. Credeam că avem sisteme reglate aproape matematic, după atîtea veacuri de experență. Dar iată că nu. Plasa de susținere care lega lumea se destramă încet-încet, iar încrederea oamenilor în puterea statelor de a controla catastrofele scade pe zi ce trece. (Cum se vedea lumea aceasta, vezi aici, aici și aici!)

Poate că singura soluție ar fi ca fiecare dintre noi să ne luăm destinul în mîini și să tăiem punțile. Să pornim pe cont propriu, ca Noe, fiecare cu arca lui și cu ce mai poate salva în ea.

Am întîlnit oameni care au navigat toată viața în canoea lor, fără ancoră, fără port, doar cu vîslele lor. Asta cred că este soluția, salvarea fiecăruia în colțul lui de lume, prin forța mîinilor și a minții sale. Sistemele sociale, economice, politice se dovedesc incapabile să rezolve problemele și iată că pe cei care le conduc îi apucă isteriile și se rățoiesc unii la alții și toți la bieții oameni care au muncit și cotizat acceptînd rolul de mici rotițe în angrenajul de ei reglat.

Așadar, ar merita să ieșim cu toții din mecanismul pe care nu-l putem controla și să ne luăm viața pe cont propriu. Cît mai liberi cu putință.

Dar experimentul ar trebui continuat cu oamenii politici. Ar fi nimerit să-i eliberăm și pe ei. Să-i extragem din mecanismul de decizie unde s-au dovedit incapabili și să-i lăsăm pe cont propriu o vreme. O țară hotărîtă să le dea o palmă nu s-ar mai prezenta la vot data viitoare. Poate că ar merita să ne luăm revanșa.

Reclame

Un gând despre “România pe cont propriu. Un experiment încercat pe alocuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s