Afaceri politice și calcule greșite. Toată lumea speră la prea mult

Președintele și PDL speră să recîștige atîta electorat încît să conteze pentru o viitoare coaliție la putere. S-ar putea să spere prea mult.

După cît s-a erodat PDL, dacă demarează și proiectul Roșia Montană, puterea portocalie riscă să piardă și Transilvania, singura provincie bazin electoral pentru ei. Trendul pe care-l crease președintele și echipa lui era de conservare a resurselor, de chibzuire a veniturilor iar vînzarea aurului din Munții Apuseni în condiții păguboase pentru statul român contrazice această imagine.

Degeaba încercă să spună că aurul va merge în rezerva BNR. Nu este așa, aurul va merge la RMGC, către acestă firmă a fost concesionat și doar 4%, redevența, îi revine statului român. 4% înseamnă nimic. Să admitem și că aproape 20% din profitul afacerii rămîne statului român, prin participația pe care o are acționarul român, Minvest. Dar care va fi profitabilitatea contabilă a afacerii?

Afacerea aurului de la Roșia Montană va fi pentru campania din 2012 echivalentă cu vînzarea flotei. Va fi Flota 2 și chiar mai mult decît atît, pentru că pedeapsa pentru „recidivă” se execută. PDL de data aceasta va plăti electoral, exact acolo unde mai avea o speranță: în Transilvania.

USL speră și ea la prea mult. Dacă vă uitați pe rezultatele alegerilor recente, veți vedea că se îmbată cu apă rece. Românii reacționează imprevizibil, pentru că furia lor este îndreptată în toate direcțiile: nu mai au prieteni, au doar dușmani. De la un electorat atît de scărbit de politică nu mai poți aștepta nimic, de aceea poate că sondajele sînt tot mai puțin relevante.

Guvernul din umbră al USL are, și el, lacurile lui de cianură. Dacă vă uitați bine la Șova, la Andrei Marga și la alți cîțiva, parcă vedeți dezastrul de la Roșia Montană!

Așa că sociologii ar trebui să caute mai multe semne în palma imprimată pe obrazul electoratului, și cea dată cu stînga și cea dată cu dreapta, decît în cuvintele goale completate de studenți pe la ușile oamenilor. Trăim, și noi și ei, în plină răfuială.

Anunțuri

2 gânduri despre “Afaceri politice și calcule greșite. Toată lumea speră la prea mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s