Sebastian Lăzăroiu, avem bogății, dar am vrea să avem și inteligenți. Mult mai inteligenți!

Sebastian Lăzăroiu s-a alăturat unei suite de declarații pro-exploatare la Roșia Montană făcute de actuala putere în ultimele zile. Nu pentru că ar fi un expert în domeniu, dar a simțit nevoia să clarifice în stilul său cinic lucrurile și-n felul acesta, să-i dea președintelui și guvernului o mână de ajutor în demararea proiectului. În pregătirea opiniei publice pentru eveniment.

„Avem bogății, dar avem și foarte mulți ipocriți în România care spun să stăm acolo pe bogățiile alea, să nu distrugem mediul, că știu ei sigur că asta vom face. Așa putem proceda și cu petrolul – de ce să mai extragem petrol sau gaze? Peste tot ai un impact asupra mediului, important este să minimalizezi acel impact”, a afirmat Lazaroiu, potrivit Agerpres.

Mărturisesc, fără ipocrizie, că l-am considerat mult mai inteligent decât se dovedește în acest caz și cred că asta nu îi este permis.

În general, Partidului Democrat-Liberal, președintelui și echipei sale guvernamentale nu îi este permisă lipsa de inteligență. Situația în care se află ei îi obligă la a avea idei, la a fi geniali și nu sunt. O minimă analiză a situației îți spune că un partid cu ceva peste 15%, cu o opoziție compactă și o presă ostilă, în condiții de guvernare pe criză, are o singură șansă: inteligența.

Ea singură i-ar salva. Nici ajutorul SUA, nici serviciile secrete, nici farmecul doamnelor, nici debitul verbal al premierului și nici tenacitatea președintelui, ci numai inteligența i-ar putea salva.

Dacă ne uităm la cazul Roșia Montană, fără ipocrizie, trebuie să recunoaștem că nu avem de-a face cu inteligență din partea guvernanților, nu avem o justificare rațională, ci doar o variantă de refugiu pentru niște oameni care nu mai știu de unde să scoată bani. Nu din calcul și argumente, ci din lipsa altor idei se aruncă acum echipa prezidențială pe Roșia Montană.

Pentru ca să scoți aurul din pământ și să-l vinzi când dai de greu, nu trebuie să fii inteligent, nu trebuie să fii Sebastian Lăzăroiu, nici Traian Băsescu; și Gore, dacă ar fi la guvernarea țării, ar ști să facă asta. Nu e nicio inovație, nicio idee salvatoare să mai cotrobăie prin colțuri și să vândă ce a mai rămas. Nu e o soluție. E un gest pripit, al unui guvern disperat și incapabil să ofere un proiect viabil și pe termen lung pentru acestă țară.

Iată de ce, pe Sebastian Lăzăroiu și echipa de „inteligenți” din jurul președintelui i-aș provoca la a scoate idei mult mai bune, proiecte care să ne uimească, contribuții geniale și plusvaloare de gândire, soluții care să rămână în cartea de istorie.

Ei nu se văd alături de Ciorbea sau Văcăroiu, sunt considerați o nouă generație, reformatoare, România deșteaptă. Sunt școliți, au verb, umor, curaj, au deci obligația să gândească, să producă idei. Să faci pârtie pentru proiecte primitive demarate de Berceanu pe vremea lui Radu Vasile, nu este de apreciat. Fără ipocrizie, chiar trebuie să puteți mai mult!

PS: Vă dau o sugestie: ce-ar fi să faceți un plan de absorbție a fondurilor europene, care sunt mult mai importante decât contribuția pe care pretinde RMGC că ar aduce-o țării noastre (numai fondurile de la Ministerul Dezvoltării depășesc cele 4 miliarde de euro, cât ar fi câștigul din afacerea Gold Corporation). Ar fi ceva! Am rămâne și cu aurul în pământ (unde îi crește valoarea, îl ținem acolo pentru vremuri și mai provocatoare, pentru că suntem inteligenți, nu?) și cu bani pentru modernizarea țării, și cu patru munți în picioare și fără un lac de 300 de hectare cu cianuri și cu un patrimoniu valoros, bun de exploatat turistic. Vai, fără ipocrizie, am fi prea inteligenți!

Articolul a fost publicat pe Conta.ro

Reclame

17 gânduri despre “Sebastian Lăzăroiu, avem bogății, dar am vrea să avem și inteligenți. Mult mai inteligenți!

 1. Sincer, omul are dreptate. Unii poate chiar stiu despre ce vorbesc, dar majoritatea urmeaza turma. Asta se intampla in majoritatea domeniilor. Se formeaza un trend de catre unii ca apoi sa fie urmati involuntar de cei mai putin informati dar usor influentati. Chiar nu cred ca toti cei care vorbesc despre proiect stiu in detaliu ce presupune.

  1. Sincer, Lăzăroiu este cel care a intrat in turmă cu declarațiile astea, din motive politice și nu raționale. Să fim serioși, ei creează trendul, Cei puțini sînt cei care caută să înțeleagă ce se întîmplă cu adevărat. Iar turma are vîrfuri de propagandă precum Lăzăroiu. Sincer, m-a dezamăgit, îi credeam capabil să gîndescă cu capul lui.

   Uite, nu l-am văzut promovînd Legea Educației și acolo l-am fi putu considera un fel de expert, este cadru universitar. L-au lăsat pe Funeriu să se descurce cum poate, și Lăzăroiu și Preda și ceilalți intelectuali din jurul președintelui. S-au proptit în orgolii, deși educația unui popor valorează mai mult decît tot aurul din pămîntul lui! Iată de ce nu înțeleg amestecul lui Lăzăroiu în chestiunea Roșia Montană, cu atît mai mult cu cît slujește interesele unei găști de mafioți. Adică, dacă tot iese și zice ceva, măcar să o facă selectiv ca să aibă impact ce spune și să-și mențină credibilitatea.
   Nu-i reproșam doar că nu e expert, deși în cazul său o declarație are greutate oficială e altceva decît la opinenții din presă, îi reproșam atitudinea.

 2. chiar nu vad care-i problema ca-si da si lazaroiu cu parerea. nu-i expert. corect. da’ vad ca tare multi care nu-s experti isi dau cu parerea 🙂 apropo… care-s expertii care-si dau cu parerea despre povestea asta ?

  pe urma… anu’ trecut a fost o scurgere masiva de petrol in golfu’ mexic. de la o platforma petroliera. s-a interzis cumva forarea marina din cauza asta ? avem si noi platforme de genu’ asta. ba chiar ne-am batut pentru platoul continental din jurul insulei serpilor. n-am auzit agitatie atunci de la ecologistii legati de rosia montana. logic mi s-ar parea ca daca esti ecologist sa ai aceeasi atitudine fata de toate problemele ecologice, nu doar de unele care ti se par mai interesante.

  nu cred ca trebuie sa discutam daca sa exploatam auru’ ala sau nu, ci cum sa o facem ? si aici apar atat probleme ecologice cat si economice. si cel mai bine se poate face paralela cu petrolul. a fost vandut petrom intr-un moment cand barilul era ieftin si a fost stabilita o redeventa in functie de pretu’ ala scazut. aurul este acum la un pret ridicat. poate va mai creste o vreme. da’ cu siguranta va scadea, pentru ca este intr-o bula. prin urmare, mai bine stabilesti acum o redeventa mare si pornesti proiectul decat peste cativa ani cand beneficiile pe care le-ai putea scoate sunt mult mai reduse.

  cat despre impact social si ecologie mai revin cu un argument… construirea unor hidrocentrale duce la inundarea a sute / mii de hectare, distrugerea padurii, stramutarea localitatilor din aval de baraj si altele asemenea. unde-s ecologistii si socialistii ? ceva despre hidrocentrala de la tarnita-lapustesti ?

  1. Ovidiu, de ce ar fi aceasta doar problema ecologiștilor? Sînt oare marile chestiuni legate de economie, habitat, istorie, comunitate, relief, cultură, o problemă arondată excluusiv ecologiștilor? Și cam ce propuneti, o miscare românească anti-exploatare petrolieră în Golful Mexic?

   1. pai marele argument anti-rosia montana e problema ecologica, problema cianurilor. din punct de vedere economic, problema mi se pare destul de clara. istorie, cultura si altele… da, pot fi o problema. da’ in acelasi timp nu putem sa stam in loc din motivele astea. exemplu bun: autostrazile. unul din motivele intarzierii constructiilor sunt vestigiile arheologice. dau aia cu buldozeru’ peste ceva vestigii, se opreste santieru’ cateva luni de zile. vine iarna (nici arheologii si nici constructorii nu prea lureaza iarna), mai stam cateva luni. mai lucram 2-3 luni la autostrada si dam de alte vestigii. trebuie sa ne hotaram pana la urma cat ne tot gandim la trecut si cat la viitor. pentru ca nu putem avansa cu spatele, uitandu-ne doar la trecut. sau renuntam la autostrazi si alte asemenea lucrari doar ca sa pastram intacte unele vestigii ?

    cum va asteptati la lazaroiu la mai multa deschidere la fel ma astept si eu de la un jurnalist. daca cititi cu atentie am spus acolo ca si explorarile marine duc la dezastre ecologice iar noi, ROMANIA, in MAREA NEAGRA, avem platforme marine. prin urmare nu se pune problema unei miscari romanesti anti-explorare in golful mexic. da’ n-am auzit nici agitatie cu platformele din marea neagra. si am mai spus in mesajul meu de platoul continental din jurul insulei serpilor. ala tot in golfu’ mexic e ? ar fi util sa nu tot evitati subiectele si intrebarile care nu va convin. asta e una din acuzele pe care le aduc jurnalistii politicienilor. se pare insa ca e o boala care se ia…

   2. Draga Ovidiu, eu nu am auzit de dezastre pe platforma Mării Negre, poate n-am auzit eu! Dar am auzit de mișcări anti-explotare pe platforma respectivă, pe la DNA. Poate ca ecologistii asteapta deznodamintul. Dar dacă pui problema autostrăzilor întîrziate de vestigiile istorice (!), de ce te miri ca nu-ți iau în serios toate aprecierile din comentarii? Scuze, ma voi stradui mai mult!

   3. si apropo de habitat, comunitate, relief… renuntam si la tarnita-lapustesti ? ca doar si asta afecteaza toate astea.
    si poate chiar ar trebui si sa demolam centrele oraselor, pentru ca, nu-i asa, acopera vestigii…

   4. Ovidiu, observ ca nu ai simțul proporțiilor și nici al realitatii in cazul acesta. Poate gresesc eu. Scuze, dar dialogul atit de „indepartat” pare imposibil.

   5. pai tocmai… ca n-au fost dezastre in marea neagra… da’ nici la rosia montana n-am auzit sa fi fost vreun dezastru natural. e doar povestea drobului de sare.

    oricum… vad ca ajungem la vechea abordare cand lipsesc argumentele, de genu’: „eu sunt intr-o sfera mult mai inalta ca tine si nu ma umilesc sa ma cobor la nivelul tau, sa-ti explic chestiile astea evidente pentru oamenii ca mine, asa ca, hai pa !”.

   6. Cînd spun de simtul proportiilor, exact la asta ma refer: in cazul Roșia Montană se pune problema riscului pentru 6 milioane de locuitori ai Transilvaniei, pe cînd la Marea Neagră ar fi vorba de 6 milioane de pești. Plus că, Rosia Montană este acum pe agenda publică. Va veni și vremea Mării Negre.

   7. tocmai ati demonstrat ca nu aveti simtul proportiilor 🙂
    rosia montana nu afecteaza 6 mil de locuitori iar problema de la marea neagra nu afecteaza doar pesti 🙂

   8. Da, ai dreptate, nu ar afecta doar Transilvania ci și Ungaria, că doar de asta se opune! Iar în Marea Neagră nu sînt doar 6 milioane de pești, ce naiba! 🙂

 3. Pai asta e ideea! Ca avem bogatii dar nu avem oameni indeajuns de inteligenti care sa stie sa faca o buna afacere cu aceste bogatii. Noi ce facem? Stam cu bogatiile in pamant si murim de foame. Buna idee!

  1. Mirel, nu murim de foame pentru că stăm cu bogățiile în pămînt! Nu toate țările au aur in pămînt și trăiesc, unele, chiar foarte bine! Ideea era să avem idei, cea mai importanată bogăție, și nu e epuizabilă precum aurul!

 4. daca prostia ne-ar durea, cred ca ne-ar auzi aia de la bruxelles urland. sau poate chiar smecherii din canada, cine stie

 5. Cea mai de pret bogatie a unui popor este DESTEPTACIUNEA. Desteptii aduc natiei din care fac parte si restul bogatiilor.Asta daca DESTEPT e o persoana inteligenta , educata si care are scoala meseriei si pe cea a vietii. .Cred ca e din ce in ce mai greu insa pentru ca acum foarte multi stiu sa scrie dar foarte putini mai stiu sa citeasca si sa inteleaga ce citesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s