Orbii lui Lăzăroiu şi caracatiţa pe care se pregăteşte să o străpungă la o conferinţă de presă

Declaraţiile ministrului
Sebastian Lăzăroiu

– Ministerul pe care il conduc are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala – va spun, e un dezmat. Daca nu punem capat, si avem ca scop reducerea cu un punct procentual a cheltuielilor, n-avem nicio sansa. Vor continua controalele, Romania e o tara prea saraca sa inventeze saraci. Asta fac primarii, inventeaza saraci ca sa fie votati.

– N-avem forta de munca calificata, pentru ca ii tinem acasa si le dam bani pe care nu-i merita. Sunt sase milioane acasa, dar s-ar putea sa fie chiar mai multi. Din acesti sase milioane, cred ca putem sa dam linistiti la o parte 30% care iau bani fara sa-i merite, incurajati de autoritati, in special de cele locale.

– E foarte important, in toata aceasta perioada, sa-i vedem pe cei care sunt cei mai vulnerabili (…) Cu ce sa-i mai ajuti pe niste saraci, cand noi dam bani unor inchipuiti handicapati din Hunedoara? Nu va dura mult, e nevoie doar de vointa politica. In toamna asta se va intampla. Sunt partide care beneficiaza de aceste fraude din sistem.

(Declaraţii preluate de pe Ziare.com)

Intr-un sat din Moldova s-au descoperit 300 de orbi. Toti primesc pensie de handicap. Unul dintre ei, coborand din tractor, a spus ca nu vede prea bine, dar s-a obisnuit si iata, se descurca. Intr-un alt sat, din Transilvania, sunt 200 de psihopati. Unul mai bolnav decat altul. Cum e posibil asa ceva?

Evident, problema vine din sistem, nu de la beneficiari. Nu ne putem inchipui ca nea Gheorghe s-a gandit intr-o noapte cum sa faca rost de bani si gata, a gasit solutia: se da orb si primeste pensie. Fireste ca nu asa s-au intamplat lucrurile.

Coruptia s-a nascut in sistemul de sanatate. Acolo, un medic, oculist sau psihiatru sau altceva a oferit un diagnostic exagerat unui nea Gheorghe pentru care a luat spaga. Nea Gheorghe, devenit orb, a fost indrumat spre comisia de handicap, unde i s-a spus si cat este taxa, iar apoi, nea Gheorghe avea, fireste, sa spuna prin sat, sa se duca vestea.

Au urmat nea Vasile cu nevasta si, mai apoi, tot satul. Orbirea s-a produs prin molipsire, iar pensionatul a devenit o sursa de spaga in fiecare an la revizuire. Pentru ca pensiile de handicap sunt revizuibile anual. Asadar, o fabrica de bani pentru medici si comisii, pentru functionarii unor inspectorate si un intreg lant de putreziciune. Cei din satul cu deprimati aveau acolo un spital de boli psihice si, iata, asa s-a putut intinde molima schizofreniei pana la limita oricarei inchipuiri.

Cu alte cuvinte, asistatii sociali sunt obiectul muncii si al profitului unui intreg sistem institutional apartinand statului roman, el nu a picat din cer si nici nu a aparut ca o excrescenta pe dinafara sistemului, adaugat cumva de inchipuirea bolnava si hulpava a unui amarat din Saracestii din Deal. Este un sistem corupt de colectare sistematica de bani prin intermediul unor nenorociti care s-au bucurat si ei, in nimicnicia lor, ca primesc un ban, chiar daca, din ei, trebuia sa dea tainul regulat inapoi.

Sebastian Lazaroiu nu spune insa si ce se va intampla cu medicii care au functionat in acest tip de frauda, si-au facut vile, au vieti frumoase, conturi si masini. Medicii profitori nu sunt numarati, functionarii corupti nu sunt cercetati si nu li se confisca averile facute din spaga pe orbire?

Sistemul despre care vorbeste atat de apasat domnul Lazaroiu, are tentaculele coruptiei si chiar burta caracatitei sub scaunul sau de ministru. Altfel, coruptia institutionala nu putea rezista atata amar de timp.

Asteptam asadar prezentarea unor nume de medici, functionari si ministeriabili, nu ne intereseaza cati nea Gheorghe au profitat de sistemul creat de ei. Oricati ar fi, ei dispar odata cu cei care i-au creat.

Acest articol a fost publicat pe Conta.ro

Un gând despre “Orbii lui Lăzăroiu şi caracatiţa pe care se pregăteşte să o străpungă la o conferinţă de presă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s