Bicicleta, petrolul şi oltenii. Supersonda din satul meu

V-am spus şi se dovedeşte adevărat, nu era doar un zvon. În satul meu s-a descoperit un zăcămînt de gaze, poate cel mai bogat din Sud-Vestul Europei. Oficialii Petrom au raportat descoperirea ca pe un succes şi le-au transmis austriecilor numai veşti bune: zăcămîntul de la Hurezani este cea mai mare victorie a companiei din ultimii zece ani.

Cătălin se plimbă cu bicicleta pe lîngă cimitir. Deasupra dealulul plin de cruci se ridică o sondă, în vale, lîngă curtea casei lui, printre clăile de fîn, alta, dincolo de şcoală e Parcul Petromului, iar pe dealuri, spre Vladimir şi Negreni, sondele se iţesc printre păduri, ca nişte păsări negre. Din cînd în cînd, prin colbul drumului trec maşinile de teren ale Petrom. Merg la Parc, unde acum sînt cîţiva şefi şi muncitori, plus paznicii care merg de-a lungul conductelor, 12 ore pe zi.

Paznicii sînt oameni din sat, de obicei gardieni, angajaţi cu 500 de lei pe lună şi bonuri de masă. Au obligaţia să cutreiere conductele de-a lungul zilei, zece kilometri dus, zece întors. Pînă să ajungă la capătul conductei, spune Andrei, în spatele lui se poate întîmpla orice. Dar el este obligat să facă drumul în fiecare zi, este plătit să meargă înainte, atît. Andrei a auzit că Petrom ar plăti pentru fiecare paznic, 3000 de lei lunar, dar el primeşte 500. Sigur, băiatul înţelege că de acolo cineva face bani.

Doar 10% sînt angajaţi din satele din împrejurimi la Petrom. restul sînt ingineri veniţi din marile oraşe şi din Austria. Dar şi din Serbia sau Polonia.

Cătălin împinge repede, repede în pedalele unei biciclete micuţe, frumoase. Tatăl lui lucrează la munte, la Rînca. Nu a găsit nimic de lucru la parcul petrolului, aşa că merge la munte, la aproape 100 de kilometri de casă. Acolo jos, sub buza şoselei e şcoala lui, trece în clasa a cincea, mai are trei colegi în clasă sînt patru de toţi. La şcoală au băgat gaze, e lîngă parc, dar în case, la nimeni. Se încălzesc cu lemne.

De unde are bicicleta frumoasă? Aduce unul, Nicolae, din Germania. Aduce cu duba, sute de biciclete. A cumpărat tot satul. Şi-au văzut cu toţii visul cu ochii, biciclete pentru toată lumea! Păi acum douăzeci de ani, în tot satul doar cîţiva aveau, aveai nevoie mergeai şi le cereai bicicleta împrumut. Avea şaua roasă, puseseră o bască pe ea, ca să poţi sta, iar în loc de pedală mai avea un ax de fier.

Bicicletele lui Nicolae aduse din Germania sînt lux!

Ai lui Vlăduţ beau o bere la barul Deca. Nici ei nu se ocupă cu petrolul, nu a fost loc pentru toţi!

La magazinul sătesc e mai mult optimism. Toată lumea spune în cor că în 2014 se va da în exploatare supersonda! Pînă atunci se pregăteşte locul. Cum? Victor ne explică, el lucrează acolo şi ştie. Presiunea zăcămîntului este mult prea mare, noi nu avem conducte care să transporte aşa ceva. Avem conducte de 40 de atmosfere, dar pentru gazele de acolo, trebuie conducte de 250 de atmosfere. Oricum, austriecii trebuie să facă rost de utilaje speciale, nu se poate lucra cu orice acolo.

Cineva care a lucrat în Kazahstan spune că de acolo trebuie să ia austriecii utilajele, ăia au aşa ceva. Păi e o presiune la gaz că, dacă în conductele la care lucra el în Kazastan se făcea o fisură cît vîrful acului, gazul scotea un şuier de-ţi spărgea timpanele!

E clar, zăcămîntul din satul meu îi depăşeşte şi pe austrieci, cu atît mai mult pe români. Ei au rămas cu gura căscată la descoperirea celor de la OMV şi, pînă una-alta, mai beau un pahar şi continuă să aproximeze balta de petrol pe care stau. Se întinde pînă la şcoala din comună, din Hurezani, ba nu băi, pînă la dealul Cărbuneştilor! Altul zice că a văzut hărţile austriecilor, balta e lată pînă dincolo de Vladimir!

Un Nissan negru umple curtea cîrciumii de praf. Lasă în urmă o speranţă reîntărită: vedeţi, ce spuneam? Cînd îi vor da drumul la supersondă, aici va fi viaţă, nu glumă!

Galerie foto

Reclame

5 gânduri despre “Bicicleta, petrolul şi oltenii. Supersonda din satul meu

  1. Pingback: Acasă « Gazetino

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s