Premierii „pe surse”. De ce şi cum ar fi posibil

România nu are o tradiţie în materie de pus premieri. Ei apar pe valul partidului favorit, sînt numiţi de preşedinte în funcţie de ce vecini a avut pe scara blocului sau de ce potenţial de sacrificiu are personajul aruncat în joc. Nu a existat un portret robot de premier, cum nu a existat un portret ideal de preşedinte. Să fie intelectual, să fie educat, să se priceapă la diplomaţie sau la economie.

Nu. Noi am avut premierii preferaţi din grupul cel mai apropiat preşedintelui; de la Ion Iliescu încoace, lucrurile cam aşa au stat. Excepţie făcînd Stolojan şi Tăriceanu. Unul a ajuns acolo din necesitatatea momentului, iar celălalt din algoritmul unei alianţe. Dar nu pentru că ar fi întrunit nişte caracteristici demne de o astfel de funcţie.

Iată de ce, opinia publică este gata să înghită şi zvonul lansat de Stelian Tănase cu privire la numirea lui Dinu Patriciu în funcţia de premier. Varianta nu prezintă vreo incopatibilitate profesională, ci doar una morală. Poate.

Dinu Patriciu nu este mai puţin pregătit pentru a face faţă funcţiei decît a fost oricare altul, dar este mai puţin potrivit, spun analiştii. Este mai puţin plauzibil, din cauza imaginii pe care a avut-o în relaţia cu puterea actuală, dar nici acest lucru nu garantează că surpriza nu ar fi posibilă.

Altceva însă poate împiedica producerea ei: teama lui Traian Băsescu de a introduce un cal troian cu care să nu se mai poată descurca după aceea, să nu-l mai poată controla. Dinu Patriciu nu este Emil Boc. Iar aceasta este diferenţa care face imposibilă mutarea, chiar dacă ea ar fi genială ca strategie pe tabla de şah.

Liberalii însă ar putea deveni piesa principală în meciul viitor dacă şi-ar repoziţiona forţele. Nu le stă bine alături de PSD şi, la o privire mai atentă, greii partidului nu se văd stînd la masă şi negociind lejer cu greii PSD.

Să fim serioşi: şi liberalii şi social-democraţii ştiu că, după alegeri, politica unei posibile guvernări USL se va face prin negocieri între taberele din vechile gărzi, nu între Ponta şi Antonescu. Iar Tăriceanu, Vosganian, Haşotti şi ceilalţi nu se simt comod la gîndul că vor fi nevoiţi să trateze marile afaceri politice cu Năstase, Mitrea şi Hrebenciuc.

Nu se simt comod nici în relaţia cu PDL, dar parcă le-ar fi mai uşor să facă afaceri cu Blaga (au şi verificat acest lucru, merge) decît cu Mitrea. Poate că seara, înainte de culcare, Tăriceanu preferă să se imagineze învingător la puncte într-o negociere cu mai maleabilul Videanu decît cu vicleanul Hrebenciuc. Iată de ce ne putem aştepta ca, din coşmarurile liberalilor, să ne vină surpriza.

Vezi şi:

» Cum se conturează proiectul puterii din 2012

Publicitate

4 gânduri despre “Premierii „pe surse”. De ce şi cum ar fi posibil

  1. Imi pare rau, doamna, dar inclin sa cred ca T.B. va alege un alt, eventual, premier doar pe acela care poate asigura prin modificarea Constitutiei, sa-l poata pune la adapost de „sicanele dusmanilor-tradatori ai neamului”, prin posibilitatea obtinerii a inca 2 mandate de 5 ani ce vor fi stipulate in Legea fundamentala (cea noua) si care va fi votata cu majoritate necesara de voturi (simplu, exista precedentul „Iliescu 3 mandate”). Si nu uitati sa luati in calcul varianta de dupa eventuala votare a noii Constitutii a formulei, sinistre, de conducere a Statului formata din T.B. – presedinte (pe cati ani vrea muschii lui), E. Boc-prim-ministru, E.Udrea – Presedinte de Senat si EBA – Presedintele Camerei.
    Pare o gluma sinistra ce scriu eu, si sincer as vrea sa fie asa. Dar daca nu e? Nu vedeti realitatea? Comandantul barcazului numit Romania hotaraste tot ce misca pe „vaporu’ lui”. Cine nu e cu el e impotriva lui. Iar dusmanii trebuie loviti, chiar preventiv, in asa fel, incat sa nu se mai poata ridica niciodata intrucat s-ar putea ca ridicandu-se sa te termine el. Pentru T.B. este un joc inconstient, dar pentru fiinta noastra, ca „populatie” (cum ne-a caracterizat, neobrazat, mai antart) a ajuns sa fie o Golgota.
    Va asigur de respectul si aprecierea mea , chiar prin faptul ca nu intotdeauna sunt de acord cu „scrisele” domniei voastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s