Roşia Montană – opoziţie din interiorul PDL

Partidul de guvernămînt pare să fie mai curînd un susţinător decît un adversar al proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Proiectul a fost inclus de către Adriean Videanu chiar în programul de guvernare al PDL. De asemenea, majoritea primarilor din Apuseni care promovează pe toate căile posibile exploatarea sînt membri ai PDL.

Doar Monica Macovei, euroaparlamentar PDL şi vicepreşedinte al partidului se mai menţine în tabăra adversă. Astăzi, fostul ministrul al Justiţiei, va „ridica chestiunea” în forul de conducere al partidului, potrivit Ziare.com.

„Nu am discutat in conducerea partidului, dar voi ridica aceasta chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot sa va spun ca dintre romanii din grupul PPE – Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL si UDMR, atunci cand s-a votat in 2010 acea rezolutie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatarilor cu cianuri, imi amintesc ca eu si domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezolutie, deci impotriva exploatarilor cu cianuri. Romanii din celelate grupuri politice cred ca au fost impartiti”, a afirmat Macovei, intr-un interviu acordat „Aliantei pentru o Romanie Curata”.

Ea a explicat ca Rezolutia din mai 2010 a Parlamentului European care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere, a fost urmata de o declaratie a comisarului european pentru Mediu, din iunie 2010, care nunteaza, spunand ca nu se poate vorbi de o interdictie generala a folosirii cianurilor, dar aceasta cu referire la inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta, situatie care nu se aplica la Rosia Montana.

Potrivit fostului ministru al Justitiei, avizul de descarcare arheologica nu este legal, intrucat exista o decizie irevocabila a ICCJ care l-a anulat pe cel precedent, iar in prezent nu aveau cum sa apara fapte sau dovezi noi, fiindca este vorba de „chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul”.

Macovei este de parere ca Rosia Montana ar trebui sa fie inclusa pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. „Si asta este prima cerinta la care trebuie sa raspunda ministrul Culturii inainte de chestiunea avizului referitor la descarcarea arheologica, care este un pas catre permiterea folosirii cianurilor”, a sustinut ea.

Fostul ministru al Justitiei este de parere ca „nu este valid argumentul care se refera la suma de bani oferita de RMGC”.

„Compania, dupa cum vedem, investeste de ani de zile enorm in campanii de publicitate. Poate ca ar trebui sa vedem cat a investit si de ce face acest efort financiar pentru ca va dati seama, castigul pe care il planifica este mult-mult mai mare decat cheltuielile pe care le face, iar pierderea, in domeniul mediului, in Romania, ar fi imensa.

Din cate stiu si din diverse discutii – trebuie verificat – la un proiect asemanator care s-a facut in Canada, se plateste astazi mult mai mult, circa un miliard de dolari pe an, pentru a mentine solul inghetat pe o anumita adancime si pe o anumita raza pentru a impiedica scurgerea si infiltrarea cianurilor”, a atras ea atentia.

Macovei a mai sustinut si ca, in contextul in care compania face publicitate ca va crea locuri de munca, oamenii trebuie sa fie informati ca este vorba de un numar redus de locuri de munca si pe o perioada limitata de timp, ceea ce nu poate justifica „nenorocirea care s-ar intampla cu mediul”.

Percepută ca apropiată a preşedintelui Băsescu, Monica Macovei a mai avut intervenţii contra-curent în PDL. De data aceasta însă, poziţia ei faţă de Roşia Montană susţine o poziţie de principiu europeană.

Cum însă PDL nu este un partid cu vocaţia deciziilor luate de dragul principiilor, iar deciziile instituţiilor centrale europene nu par să creeze multe îngrijorări acestui partid, rezultatul întîlnirii rămîne deschis.

Reclame

4 gânduri despre “Roşia Montană – opoziţie din interiorul PDL

  1. in relatiile internationale principiile de genu’ asta se aplica atata vreme cat nu sunt alte interese.
    cel mai bun exemplu: metalele rare. s-a oprit exploatarea lor in State si in alte parti datorita problemelor de mediu. prin urmare cam 90% din productie provine din China. in momentul in care chinezii s-au suparat si au restrictionat exporturile, problemele de mediu s-au risipit si americanii se cam pregatesc sa-si redeschida minele.
    daca europenii ar avea nevoie de aur, cu siguranta ca n-ar mai fi probleme de mediu la exploatarea cu cianuri…

  2. Intr-un fel e si in interesul lor sa sustina proiectul, pentru ca asa vorm ai veni niste bani la buget, au niste locuri de munca cu care se pot lauda, multe beneficii…si sincer in afara de un iaz care nu o sa lase apa sa treaza in panza freatica altceva nu mai au nici ong-urile impotriva proiectului, de ce ar avea statul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s