Cine ar putea fi viitorul preşedinte în viziunea lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a abordat recent un subiect ocolit pînă acum şi de Cotroceni, şi de PDL: Cine ar putea fi următorul preşedinte al României?

Presa a preluat tema şi a făcut sondaje: Pleşu, Baconschi, Liiceanu?

Evident, din partea USL, dacă alianţa va mai rezista pînă atunci, vom avea un candidat, cel mai probabil pe Crin Antonescu. Însă, pentru actualul preşedinte şi partidul său, nu s-a întrezărit pînă acum nicio mişcare în această direcţie. Şi ce spune Traian Băsescu despre posibilul său succesor? Că cel mai probabil, va fi un om de cultură, deschis la minte şi care nu este acum în linia întîi.

Sunt convins că [românii] nu vor mai vrea un preşedinte jucător, care să preseze Guvernul. Nu vor dori niciun preşedinte tolerant ca Ion Iliescu, nu mai spun de Emil Constantinescu, că iar se supără pe mine. Cred că vor vrea altceva […] cred că vor vrea un om cu o greutate culturală considerabilă, cred că vor vrea un om de cultură care să le dea şi impresia că e deschis la minte.

De data aceasta trebuie să recunoaştem că preşedintele este aproape de adevăr, dacă şi o astfel de proiecţie poate fi mai mult sau mai puţin aproape de adevăr.

Putem înţelege din portretul făcut de preşedinte că este conştient de reacţia pe care o are electoratul faţă de modelele de preşedinti de pînă acum. Ştie că poporul va dori de acum înainte să încerce altceva, altceva decît Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu. Realizează aşadar, actualul preşedinte că viitorul mandat va fi al unui alt tip de om politic. Poate chiar mai puţin om politic.

Cînd spune „om de cultură”, bănuiesc că Traian Băsescu vrea să spună – un om cultivat, nu neapărat scriitor sau filosof, ci om instruit, intelectual. Iar cînd sune „deschis la minte” se gîndeşte, cred, la un bun cunoscător al vieţii, capabil să înţeleagă şi să comunice.

Nu este în linia întîi, spune acelaşi preşedinte. Evident, nici noi nu vedem un astfel de om în linia întîi. În plan secund, vedem un Baconschi, un Preda, un Lăzăroiu, dar niciunul dintre ei nu a demonstrat că are forţa necesară, că poate comunica emoţional cu publicul, par a nu avea sînge în vene, ei sînt mai degrabă politicieni de salon, iar ca să devii preşedinte ai nevoie să străbaţi ţara şi să vorbeşti mulţimii în toate felurile posibile. Să poţi entuziasma sau enerva publicul, dar nu ai voie să plictiseşti. Omului de cultură îi trebuie neapărat şi charismă pentru un astfel de rol.

Fireşte, cine va fi viitorul preşedinte depinde de Traian Băsescu doar în măsura în care acesta va avea un cuvînt de spus în desemnarea unui candidat.Independent, susţinut de PDL, sau de partidul Albă ca Zăpada. Dar în primul rînd depinde de cum evoluează exigenţele poporului.

Dacă ne uităm în jurul lui Traian Băsescu, oamenii apropiaţi portretului descris de preşedinte sînt extrem de puţini. Se vorbeşte de la o vreme despre viitorul lui Mihai Răzvan Ungureanu, despre exemplul de moderaţie al lui Pleşu sau despre demnitatea lui Miclea. Poate că Traian Băsescu a găsit chiar omul, nu doar portretul lui.

Anunțuri

6 gânduri despre “Cine ar putea fi viitorul preşedinte în viziunea lui Traian Băsescu

 1. problema e ca poporu’ inca nu stie exact cu ce se mananca functia de presedinte. din punct de vedere legal. presedintele nu da salarii si pensii, nu da ajutoare sociale, nu stabileste tva, impozite sau taxe. nu se ocupa de pretul benzinei sau al painii, nu are de-a face cu asfaltari, canalizari sau alte asemenea. ori pana acum nici politicienii nu prea s-au agitat sa explice asta.
  va fi greu sa faci campanie electorala in care sa nu promiti nimic din astea si sa mai si castigi…

 2. ok.
  ma gandeam ca doar un pedelist ar admite ca viitorul presedinte trebuie sa corespunda exigentelor lui basescu…

  1. Vorbeam de exigenţele electoratului. Dacă şi Traian Băsescu ţine cont de ele, foarte bine, observam realismul lui de această dată, chiar dacă nu-l avantajează.

   Dar uite, pe mine nu ma convinge niciunul dintre actualii candidaţi ai partidelor, poate de aceea varianta unui om din spatele cortinei nu mi se pare rea. Era un exerciţiu de gîndire, atît.

   Îţi acord aceeaşi atenţie şi ţie, dacă vii cu un portret de preşedinte.

 3. viitorul presedinte un om de cultura? ideea pare o diversiune tip basescu. asa ceva ar putea merge daca am avea regim parlamentar, presedinte ales de parlament, cu atributii doar de reprezentare a statului.
  regimul semiprezidential pe care il avem, puternic deformat de tb, solicita un candidat care sa nu fie atat de puternic identificat cu o categorie sociala. deci o persoana cu studii superioare care sa fi trait insa viata oamenilor obisnuiti si nu a elitelor, pt ca va conduce o tara de oameni obisnuiti, un om familiarizat cu artele, cu cultura in genere, capabil sa o guste si sa o aprecieze, un om cu decizii ferme, capabil sa le ia dupa deliberari cumpanite, un om atasat regimului democratic si nu celui autoritar etc.
  crin antonescu corespunde in linii mari acestui portret

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s