Scrisori de la marginea frontului. Despre frumuseţea lucrurilor care nu se văd

Astăzi, în satul nostru, aerul a adus cu el miros de puşcă. În Grecia au început confruntările între cetăţeni şi autorităţi, în timp ce în Parlament se vota programul de austeritate propus de FMI şi UE. Grecia, se spune la radio, va fi salvată astfel, de la faliment.

Am sentimente împărţite faţă de fraţii noştri de la Atena. Am prieteni acolo, sper să fie bine, spre seară voi lua legătura cu ei. Dacă-i întrebi cum le-ar fi mai bine, vor spune că vor să se descurce singuri, să fie lăsaţi în pace de toţi binevoitorii lumii: Grecia a trăit şi s-a ridicat şi-n vremuri mai grele, singură.

De unde încăpăţînarea asta la greci? Cînd toată lumea se supune regulilor implacabile ale finanţei mondiale, ei ies în stradă şi urlă împotriva lor. Se luptă pe buza prăpastiei? Poate că ei ştiu mai bine ce este prăpastia. Vă amintiţi?, acum un secol şi ceva, locuitorii unui sat s-au aruncat cu toţii în mare, preferînd să moară decît să ajungă supuşi la turci.

Poate că fraţii noştri au alte valori, iar libertatea este una dintre ele. Poate că ei au mai multă încredere în forţele proprii.

Pe la prînz a venit dinspre grădină un miros puternic de floare de lămîi, a înflorit şi împrăştie parfum ca o drogherie. Mireasma lui te ameţeşte, iar florile au lăsat un covor de petale şi polen, se vor rotunji toate în curînd în fructe verzi şi amărui. Femeile vin să culeagă petale, le fierb în lapte şi fac aluaturi aromate, prăjituri şi cozonaci, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Deşi meritau amîndoi cîte o zi, cei mai frumoşi apostoli se plimbă împreună prin calendar, amintind cît de mult le datorăm. Pe Pavel îl iubim de-a dreptul, el e ca noi, s-a preschimbat din ceva în altceva, după cum e viaţa. Ne-a spus apoi, tot ce era mai important de ştiut.

Pe drum, spre tîrgul de Sînpietru, mama vede becul aprins la Buşoi, crede că a murit careva, sau l-au uitat aşa. Frumoasă a rămas casa lui popa Şterfenitu, albă şi neschimbată, cu stălpi şi bolte brîncoveneşti. Casa Sofiei, de peste drum, a cumpărat-o băiatul cu magazinul, a decojit-o pînă la miez, dar a lăsat – Doamne, ce bine! – basoreliefurile baroce pe lîngă stîlpi şi ferestre. Era o casă splendidă, de altădată.

Am trecut şi pe lîngă drumul Plopului, alb şi întins, drum de nisip şi pulbere, ca drumul din vis. Într-o zi am să plec singură, pe lîngă podul Plopului în sus, n-am să le spun că n-au să înţeleagă. Dar îmi e teribil de dor să merg pe drumul pe care mergeam cu mama cînd eram copil şi ne ardea soarele în cap, de vedeam rotocoale în ţărîna drumului. Ne opream la cişmea, beam apă şi porneam mai departe. Era un drum spre altă lume.

Către seară curg ştirile, la radio Craiova, de la aparatul lui Pirici, care-l dă tare, se aude în tot satul. Nemţii bat monedă, fac marca din nou.

Iar eu mă duc să pun un trandafir. Nu înţelege nimeni ce m-a apucat cu trandafirul la Sînpietru, dar eu îl pun în pămîntul reavăn, după ploaie. Îi voi pune un nume, numele trandafirului, şi am să aştept să prindă rădăcini.

Publicitate

6 gânduri despre “Scrisori de la marginea frontului. Despre frumuseţea lucrurilor care nu se văd

 1. chestiile atea cu fenomenalii greci si lupta lor pentru libertate is cam subtiri…

  acuma grecii ies in strada si fac galagie… da’ pana acum au furat pe rupte si s-au indatorat pana peste cap fara sa se gandeasca la libertate…

  intr-un cartier bogat platesc impozit pe piscine 300 de contribuabili. o supraveghere din elicopter a aratat ca in zona sunt cateva mii de piscine. rezultatul ? grecii si-au acoperit piscinele cu niste plase ca sa nu plateasca impozit in continuare.

  s-au bucurat de a 13-a si a 14-a pensie fara sa-i intereseze din ce bani…

  au un metrou construit din banii UE cu cheltuieli de functionare anuale de peste 600 mld euro si incasari de putin sub 100 mld. de unde diferenta ? din credite.

  si exemplele curg garla…

  toate astea la un moment dat trebuie platite. toate astea se stiau de ani de zile. de ce nu s-au gandit grecii atunci la libertate ? libertate e doar cand trebuie sa-ti platesti creditele, banii pe care i-ai consumat fara cap ?

  deci… haideti sa nu-i mai laudam si mitizam… sa nu-i mai luam de model de urmat pe calea spre dezastru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s