Skip to content

Renașterea unei comunități. Armenii clujeni mănîncă împreună

by pe 10 iunie 2011

Răspîndiți prin toată lumea, dar și în orășelele Transilvaniei, armenii sînt și ei supuși încercărilor ca toți ceilalți. Au grijile zilei, joburi greu de ținut, familii cu tot felul de probleme, au atîtea de făcut! le e tot mai greu să se gîndească la altceva. Varduca Azaduhi, cea care conduce comunitatea armenească din Cluj, a încercat să-i adune la fiecare Crăciun, la o comemorare sau la un film. Dar viața se înnoadă greu așa. Se uită pironiți de oboseală la cîte un documentar care le răscolește și puțina liniște din suflet și pleacă la fel de neîmpăcați cu lumea.

Aseară însă, i-am găsit altfel, pregătiți să reînvețe să trăiască împreună.

Un prieten îmi spunea că omul a învățat să-și arate dragostea împărțind bucata de vînat sau fructele culese. Se adunau în jurul hranei și după ce mîncau împreună, puteau trăi împreună.

Armenii din Cluj au mîncat aseară împreună. S-au regăsit în amintiri, știu cu toții cum arăta rîșnița de cafea a bunicii și cum se face supa angajabur. Ana a gătit harisa cu orez, Rodica a adus pîinea cu semințe de chimen, altcineva a făcut Kata, iar Magda a pus muzică din Armenia. S-au sărbătorit născuții din mai, din iunie. S-a băut șampanie și au început poveștile.

Știați că armenii au inventat prima supă instant din lume? Pentru că erau adesea nevoiți să fugă din calea năvălitorilor, dar aveau parte și de o climă aspră, au învățat să pregătească ceva ce putea fi ușor de transportat. La ei, felurile de mîncare conțin multe semințe de migdale, alune, nuci, fistic, pentru că ele nu se stricau. Iar supa tradițională de care vă spuneam este preparată din lapte acrit bine, bine, vreo trei săptămîni la rînd, în care se fierb multe frunze tocate mărut de pătrunjel și țelină. Se fierb pînă se face o pastă groasă. Se punea într-o bucată de pînză curată, la uscat, iar apoi se tăia cubulețe, sau conuri. Plecau cu turmele pe munți și cînd poposeau, puneau apa la fiert și apoi cubulețele de supă angajabur. Și astăzi, supa lor se prepară la fel, doar că pasta de iaurt cu pătrunjel se conservă în borcane frumos dichisite.Și în plus, i se adaugă tot felul de bunătăți.

Cînd am plecat, i-am lăsat acolo, mîncînd, se încinseseră discuțiile și n-am vrut să-i tulbur. Armenii, prietenii mei, învață să trăiască din nou, împreună. Aseară au împărțit aceeași pîine.

From → Bloc notes

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,144 other followers

%d bloggers like this: