Regionalizarea îl schimbă pe Boc? O posibilă ieșire din încurcătură. Președintele așteaptă

Nu vi s-a părut ciudat cum tema regionalizării a venit în forță, pe nepusă masă? Nu s-a discutat serios despre acest subiect pînă acum. Proiectul de la Camera Deputaților stă acolo de patru ani, nimeni nu l-a luat în seamă. Și deodată, cu o justificare găsită prea în pripă ca să fie singura (noi avem și acum euroregiuni) și cea mai presantă (o mai bună accesare a fondurilot europene) devine motiv de asumare guvernamentală.

Ca să înțelegem mai bine, trebuie să ne amintim că toate crizele guvernului Boc s-au soluționat printr-o asumare pe anumite legi cheie, cu șanse aproape minime să treacă. E o forțare a lucrurilor, Boc a mai folosit aceasta tactică prin care își reconfirmă susținerea și i-a reușit. Nu știm dacă de data aceasta o să-i mai reușească, dar are în față cîteva variante de lucru.

Dacă în fața presiunilor președintelui de a se retrage ar ceda pur și simplu și și-ar depune demisia, ea ar fi percepută ca o lașitate, ca o recunoaștere a propriei înfrîngeri. Nici nu poate să-i refuze cererile președintelui și atunci recurge strategic la „voința poporului”, reprezentată prin Parlament.

Dacă legea reorganizării administrative trece, Boc este reconfirmat în funcție, le poate spune asta cu emfază și adversarilor din opoziție și colegilor din partid, dar mai ales, președintelui. Dacă pică, va pleca spunînd că uneori, pentru țară mori: a vrut să reformeze statul și statul nu s-a lăsat reformat. Dar încercarea lui va fi fost eroică.

Și atunci, vom avea sau nu regiuni în loc de județe? UDMR nu este încîntat de împărțirea propusă de Boc, democrat-liberalii din teritoriu spumegă pentru că pierd consilii județene, angajați, acces la resurse. S-ar putea să nu avem nici regiuni, dar nici guvern portocaliu.

De data aceasta, poate că Emil Boc chiar și-a pregătit retragerea.

Anunțuri

2 gânduri despre “Regionalizarea îl schimbă pe Boc? O posibilă ieșire din încurcătură. Președintele așteaptă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s