Cum pot ajunge scaunele unor pensionabili chestiune de interes internațional

Surpriză: șase congressmani americani au scris Senatului României, cerîndu-i să modifice Legea Educației din România! Lăsînd la o parte faptul că pînă acum nu i-au mai scris pentru nimic Parlamentului României, ne întrebăm cum au ajuns congressmanii americani să considere necesară intervenția lor pentru o plîngere ciudată legată e autonomia universitară?

În același timp, vedem că un lot de rectori (cel puțin patru pînă acum), șefi de partide și senatori este cercetat pentru incompatibilitate de către ANI. Știm că noua lege îi obligă să opteze pentru una dintre funcții: rector sau parlamentar și că tot noua lege îi obligă să se pensioneze la 65 de ani.

Mi se par cîteva motive pentru care senatorii români ar fi putut apela la colegii de peste Ocean ca să-i ajute în greaua încercare prin care trec, acea de a fi nevoiți să respecte legea. Și pentru că nu pot să o respecte, cer schimbarea ei.

Cum de s-au lăsat congressmanii americani atrași într-o asemenea poveste? Probabil că li s-au băgat hîrtiile sub nas, li s-au spus cîteva enormități și ei au semnat, nici măcar nu li s-a băgat în cap chestiunea, că poate greșeau și meditau la ea.

Aici ar fi trebuit să dea cîteva referințe și ambasadorul SUA, dl Gitenstein, care s-a pronunțat explicit, în cîteva rînduri, pentru susuținerea reformei actuale din Educație. Dar, se pare, lobbyul s-a făcut prin culise.

În altă ordine e idei, e greu de înțeles cum de se plîng universitățile de lipsa autonomiei cînd, de exemplu, la UBB s-a înființat o secție unde predă chiar și chestorul Toma Rus. Personajul a fost cercetat (și achitat, bineînțeles) pentru șantaj, fals în declarații și complicitate (vezi aici!). Dar cei care îl cunosc știu de ce ni se pare incompatibil cu mediul universitar.

Adică, ne putem aștepta și ca Florin Salam să predea, la Conservator, tehnica manelei în actualitate, dar atunci nu mai putem accepta plîngerile pe tema pretinsei restrîngeri a autonomiei universitare. Universitățile chiar sînt autonome dacă pot înființa secții unde să predea și polițistul Toma Rus, un personaj angrenat în afaceri cu politicieni și bănci. Și care trebuie ținut aproape de un grup de interese politico-financiare cu acces la autonomia universitară.

Întrebare: Care credeți că ar fi grupul ale cărui interese le servește Toma Rus cu prețul continuării unei complicități tăcute?

LATE EDIT: Spre seară, Hotnews.ro abordează subiectul. Vezi poziția ministrului Funeriu aici!

Reclame

3 gânduri despre “Cum pot ajunge scaunele unor pensionabili chestiune de interes internațional

  1. Daca numai sase sustin modificarea legii, inseamna ca e aproape unanimitate in Congresul American pentru pastrarea legii asa cum e.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s