Blackout: Lăzăroiu, numit la Muncă și Protecție Socială. Și o capcană

Primele reacții, la TV. Jurnaliști, analiști, invitați să interpreteze numirea: maximă enervare! Opinia publică a fost luată prin surprintere, total. Unii spun că omul nu are expertiză în domeniul social. Se spune că singurul atu care „îl califică” pentru acest portofoliu este susținerea lui Traian Băsescu (CT Popescu, foarte supărat, îi găsește doar lipsuri și inabilități). De ce? De ce este atît de mare revolta, de-a dreptul isterică? Nu că n-ar fi de enervat, dar e mai mult, cu mult mai mult decît altă dată. Să ne amintim că a fost numit și un popă la Agricultură și un contabil la Sănătate. Opinia publică s-ar fi putut roda în astfel de chestiuni.

Agitația de acum denotă un fel de panică, comentatorii simt că mișcarea președintelui e mai mult decît o numire. Că, în spatele acestei mișcări, Traian Băsescu pregătește o șmecherie. Ba mai mult, adversarii președintelui se așteaptă la ceva mult mai serios și mai grav. Teama este că puterea de la Cotroceni este în expansiune, nu în retragere, așa cum era percepută după „înfrângerea” Cotrocenilor în chestiunea debarcării lui Boc.

Numirea de la Cotroceni a lui Lăzăroiu la ministerul Muncii, îndrăznesc să cred, este în primul rînd un gest simbolic al lui Traian Băsescu, de a puncta, de a recupera public terenul pierdut în raport cu partidul și cu Boc. A vrut să-și impună omul și să puncteze în felul acesta, în favoarea sa, să arate că Boc ascultă de el. Că nimic nu s-a schimbat în raportul dintre ei. Tocmai de aceea, opinia analiștilor, spusă răspicat, cum că este un act de voință arbitrară a președintelui, îi convine de minune acestuia. Arată că mai poate întoarce cîrma și poate șoca pasagerii.

În al doilea rînd, e o mișcare ce va fi urmată, probabil, așa cum intuiesc analiștii, de una și mai mare, care-l are pe Lăzăroiu în prim plan, dar fără a ști care. De exemplu, dacă președintele ar vrea să facă un nou partid, Albă ca Zăpada, pentru Lăzăroiu poziția de ministru îi facilitează rolul de lider. Iar politica de dreapta pe care trebuie să o facă Lăzăroiu la Ministerul Muncii, cu ideologia sa pragmatico-cinică, poate avea succes și poate recupera electoratul tînăr, activ și sătul de „statul asistențial” pe care, li s-a tot spus, îl duc în spinare.

Așadar, cinicul Lăzăroiu i-ar putea pescui pe furioși, pe cei care n-au timp să facă sex pentru că muncesc „să-i țină acasă pe pensionari și handicapați”, pe intelectualii activi, de dreapta, pe cei pierduți de bîlbele guvernului Boc.

Anunțuri

Un gând despre “Blackout: Lăzăroiu, numit la Muncă și Protecție Socială. Și o capcană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s