Avertisment pentru 2012: Revoluția spaniolă începe neașteptat, la Florești! Plus: Să plouă peste viețile noastre uscate

Aseară am avut o întîlnire interesantă, cu România din 2012! Am să vă povestesc despre ce e vorba și apoi vom vedea cum se vor întîmpla lucrurile.

S-a organizat în Florești o dezbatere despre străzi, transport în comun probleme de mediu și alte chestiuni legate de viața în localitate. Oamenii nu numai că au venit, dar s-au prezentat la întîlnirea cu primarul, viceprimarul și candidatul PSD, foarte bine pregătiți. Tineri, deștepți, capabili să formuleze corect cererile lor, documentați, dar și furioși. Constatarea clară după întîlnirea din Florești, utilă pentru clasa politică și cred, valabilă pentru toată țara,este că electoratul din 2012 va mătura clasa politică, dacă ea nu se pregătește și nu se înnoiește!

Oamenii nu mai înghit povești, nu mai tolerează minciuna, nu mai acceptă scuzele. Criza i-a maturizat brusc, i-a trezit la realitate și acum vor și cer socoteală și pentru un leu. Nu mai acceptă să întrețină din puținii bani, care nu le ajung nici lor să trăiască, incompetența, hoția sau minciuna politicienilor. Au văzut cît ne-a costat tolerarea incompetenței și a corupției. Au avut ocazia să simtă, în anii grei de criză, efectele habarnismului general de pînă acum. Nu vor mai vota la voia întîmplării în 2012. Nu vor mai închide ochii și nu vor mai ieși la vot ca la promenadă.

Poate că tensiunile acumulate vor exploda în campania electorale din 2012. Atunci, nemulțumirea românilor ar putea strica multe planuri: vom avea mai mulți aleși independenți? Vom avea boicot la urne sau manifestații de stradă? Cert este că electoratul din 2012 nu va mai fi același cu cel din 2000 sau din 2008. Acum este informat, exigent, sătul și flămînd în același timp. Sătul de toți și flămînd după vremurile bune.

Pentru mine, întîlnirea din Florești a fost ca un experiment la scară mică, într-o eprubetă. Iar concluzia este una optimistă.

Dacă oamenii sînt acum pregătiți să-și revendice o lume mai bună, înseamnă că ce trebuia să se întîmple s-a întîmplat: românul s-a deșteptat. Cetățeanul s-a trezit de foame, iar politicianul se va trezi de frică.

Poate nu vom avea îmbrînceli de stradă, dar vom avea anchete penale, vom avea asociații civice cum este cea din Florești care vor da peste cap socotelile primăriilor. Vom asista la o revoluție pașnică a tinerilor care își iau dovezile pentru a incrimina o guvernare, chiar de pe siteul oficial. Vom avea o reacție inteligentă la îngălarea și hoția autorităților locale. Iar dacă partidele vor realiza ce le așteaptă în 2012 sînt nevoite să schimbe garda. Ele nu mai pot să scoată în față aceiași oameni depășiți de vremuri, prototipul activistului de partid. Le trebuie oameni cu un nou profil, mai aproape de exigențele lumii moderne. Un candidat în 2012 trebuie să aibă răspunsuri concrete, documentate și să dovedească faptul că se implică.

Ceva rar și greu de găsit, dar dacă el nu va veni de la partide, să nu ne facem griji, va veni din viață, din stradă. Pentru că lumea a mers înainte, doar politica a rămas aceeași.

Reclame

29 de gânduri despre “Avertisment pentru 2012: Revoluția spaniolă începe neașteptat, la Florești! Plus: Să plouă peste viețile noastre uscate

 1. problema in floresti tine mai degraba de dezvoltatorii care au construit imobilele aiurea. era arhi-cunoscut inca din 2007 ca in floresti e contra-indicat sa-ti iei apartament. canalizare insuficienta, blocuri construite cu materiale proaste, supra-agolmerate. unele banci nici nu mai acceptau sa finanteze imobile in zona respectiva.
  pe langa asta, mai sunt si anl-uri, luate de unii care de fapt n-ar fi avut dreptu’ sa fie pe acolo. asa ca, multi dintre locuitorii de acolo si-au facut-o cu mana lor si acuma asteapta ca statu’ sa le rezolve problema. nu mi se pare chiar corect. trebuia sa caste ochii inainte sa se mute acolo.

  1. Dar îi cască acum și bine fac! Autoritățile au dat autorizații pentru toate anomaliile, ele sînt răspunzătoare de haosul de acolo. Nu locuitorii au dat autorizații, nu locuitorii au concesionat fara condiții terenuri, nu locuitorii nenorocitelor de blocuri au făcut bani în Florești. Ci dezvoltatorii în cîrdășie cu autoritățile, poate este chiar ce numiți „statul”!

 2. exista vreo sentinta judecatoreasca in care sa se spuna ca autorizatiile au fost ilegale ? nu neg ca or fi fost si asa ceva, da’ una e sa ne dam cu parerea si alta e sa existe documente oficiale. totodata, o asemenea sentinta ar determina clar si cine e responsabil. pana atunci, sunt doar pareri si opinii mai mult sau mai putin avizate.
  exista situatia in care dezvoltatorul nu a respectat o autorizatie, caz in care dezvoltatorul e de vina. e posibil si ca autorizatia sa fie acordata ilegal, caz in care autoritatile sunt de vina (de fapt, una sau mai multe persoane din cadrul autoritatilor). in orice situatie, cati dintre locuitorii de acolo au cerut dezvoltatorului sa vada actele pe baza carora se face constructia ? sau au actionat orbeste bazandu-se ca altii ii protejeaza si poate ii si ajuta daca fac prostii…

  1. Autorizațiile au fost cretine! Nu ilegale! Există vreo lege care să-i împiedice pe cretini să dea autorizații? Cum sa aprobi construirea a zece blocuri pe 3 metri, dacă ești om normal?

   Desigur că un consiliu local aprobă și enormități dacă iese ceva de acolo, nu? De ce nu cercetați la fața locului să vedeți că noroiul, densitatea blocurilor, lipsa iluminatului, putoarea de la ferma de găini nu sînt opinii, ci consecințe ale prostiei și lăcomiei.

 3. stiu ce-i la fata locului. da’ exista legi si reguli in ceea ce priveste urbanismul 🙂

  iar daca autoritatile sunt cretine, s-avem pardon, da’ atunci si cetatenii sunt cretini, ca ei au ales autoritatile 🙂 pe de alta parte, cine decide ce-i cretin si ce nu ? poate cineva va considera pe dumneavoastra cretina, ar trebui sa-i dam crezare ? daca nu, de ce sa va dam dumneavoastra dreptate cand ii faceti pe altii cretini ?

  iar daca un consiliu local a aprobat o autorizatie ca sa-i „iasa ceva” de acolo, asta nu inseamna ca s-a savarsit o fapta ilegala ? 🙂
  putintica rigoare nu strica ! 🙂

  si apropo de ferma de gaini, am avut mai multe discutii pe tema asta. pai, cand s-a dus un potential client sa incheie contract, n-a simtit mirosul ? ba l-a simtit ! si tot a incheiat contractu’ de vanzare-cumparare ? pai atunci problema lui ! sau clientii n-au nicio vina, nicio responsabilitate ? au doar drepturi ?
  mi se pare aiurea ca daca eu imi fac o ferma de gaini si careva isi face casa langa eu dupa aceea eu sa fiu nevoit sa-mi inchid ferma pentru ca-l deranjeaza pe ala. pai nu l-am pus eu sa se mute langa mine !!!

 4. ah… cat despre noroi si iluminat… s-a construit pe teren privat. dezvoltatorul trebuia sa faca si drumurile… clientul trebuia sa se asigure ca isi cumpara un apartament catre care dezvoltatorul ii asigura si drumul de acces. sau, altfel spus, daca eu imi fac o casa, trebuie sa vina primaria sa-mi asfalteze prin curte ? eventual si sa-mi puna un stalp de curent sa nu orbecai noaptea prin curte, nu ?

  prea mult ne asteptam sa ne faca altii treaba si noi sa le primim toate de-a gata. da’ din faze de genu’ asta mai dam cu capu’ de pragu’ de sus, ne mai revenim cu picioarele pe pamant si ne prindem ca daca ne bagam intr-o treaba tre sa cascam ochii si sa chibzuim bine pe ce dam banii.

  1. Draga domnule Meghesan cum să nu fie treaba autorităților dacă dezvoltatorul face drumul pe unde ajunge omul la cartierul lui?

   Țineți minte ce condiții li s-au pus celor care voiau să investescă în Cluj (Lomb, Cartierul Tineretului)? Să facă drumurile (publice), străzile, grădinițe, școli! Ține de reguli de urbanism și negociere obligatorie între investitorul privat și autorități! Chiar dacă terenul este privat, accesul la utilități și autorizațiile sînt la primărie!Nu sîntem în comuna primitivă, de aceea sînt cerințe care privesc o comunitate și pe care trebuie în primul rînd să le urmărescă autoritățile, ele guvernează localitatea, nu clientul care cel mai adesea vine ulterior, după ce blocurile au fost deja ridicate!

   1. pai in cazul Lomb si Tineretului este o _asociere_ intre autoritati si dezvoltator. autoritatile pun la dispozitie terenul si aduc utilitatile la limita terenului si in schimb au anumite pretentii. terenul nu trece in proprietatea dezvoltatorului
    in cazul floresti, pe un teren _privat_, pentru care autoritatile nu fac nimic, nu prea pot emite nici pretentii. revin, daca eu imi iau un teren lung de 100 m si lat de 20 iar intr-un capat imi fac casa, are obligatie primaria sa-mi asfalteze drumul de la celalalt capat pana la casa ? eventual, daca vand casa, poate veni cumparatorul si sa faca scandal la primarie ca nu are drum asfaltat dintr-un capat in celalalt ?

    cat despre negociere intre autoritati si dezvoltator… negociere e cand ai un parteneriat, un contract. la o autorizatie e lege, si asta nu se negociaza, se impune 🙂

 5. „daca autoritatile sunt cretine, s-avem pardon, da’ atunci si cetatenii sunt cretini”

  Sunteti politician, dle Ovidiu? N-as baga mana în foc că ar fi fost ei cretini… Probabil că n-au avut suficienti bani sau destul credit pentru lacomia investitorilor liberali de la Cluj.

  Scuza cu cetatenii cretini pastrati-o proaspata, s-ar putea sa va foloseasca in campania electorala si mai ales dupa, ca sa va puteti gestiona mai usor si mai suportabil esecul.

  1. nu prea ma consider politician, cu toate ca sunt membru de partid. da’ asta e irelevant. discutam idei, nu persoane.

   ar fi util sa observati ca afirmatia era un raspuns. si incepe cu „daca”. daca va permiteti sa catalogati autoritatile ca fiind cretine atunci trebuie sa stiti ca autoritatile au fost alese de cetateni. prin urmare ii faceti pe cetateni cretini. eu nu consider nici autoritatile si nici cetatenii ca fiind cretini. eu nu-mi permit sa fac asemenea caracterizari la adresa nimanui. altii se pare ca isi permit 🙂

   nu stiu ce investotori au fost si nici nu ma intereseaza. nu stiu de bani sau credite sau alte alea. da’ stiu ca e usor sa dai din gura ca nu-ti place ceva. e ceva mai complicat sa-i si respecti pe ceilalti, si mai ales drepturile celorlalti. si dezvoltatorii si autoritatile au niste drepturi, asa cum si clientii au niste responsabilitati. si repet, nu spun ca toate-s in regula acolo ! da’ nu sunt de acord nici cu reglarea conturilor in strada. daca e ceva ilegal, trebuie sa existe o sentinta iar cei vinovati sa plateasca. nu ma intereseaza cine-s aia ! da’ vinovatia o stabileste legea, nu bunul plac al unora si ignoranta multor clienti care s-au bagat cu capul inainte in toata povestea asta.

 6. oricum, am pus si eu o groaza de intrebari pe aici… pare-se ca-s incomode, ca nu primesc raspunsuri 🙂

  facem galagie si ignoram ce nu ne place ! important e sa fie cum vrem noi, nu conteaza ce argumente au altii 🙂

 7. oare o fi ignoranta, fuga de intrebari incomode sau defect de vedere ?

  oricum, le repet, ca poate is mai vizibile aici…

  exista vreo sentinta judecatoreasca in care sa se spuna ca autorizatiile au fost ilegale ?

  cati dintre locuitorii de acolo au cerut dezvoltatorului sa vada actele pe baza carora se face constructia ?

  daca un consiliu local a aprobat o autorizatie ca sa-i “iasa ceva” de acolo, asta nu inseamna ca s-a savarsit o fapta ilegala ?

  cand s-a dus un potential client sa incheie contract, n-a simtit mirosul ? ba l-a simtit ! si tot a incheiat contractu’ de vanzare-cumparare ? pai atunci problema lui ! sau clientii n-au nicio vina, nicio responsabilitate ? au doar drepturi ?

  daca eu imi fac o casa, trebuie sa vina primaria sa-mi asfalteze prin curte ? eventual si sa-mi puna un stalp de curent sa nu orbecai noaptea prin curte, nu ?

  daca eu imi iau un teren lung de 100 m si lat de 20 iar intr-un capat imi fac casa, are obligatie primaria sa-mi asfalteze drumul de la celalalt capat pana la casa ? eventual, daca vand casa, poate veni cumparatorul si sa faca scandal la primarie ca nu are drum asfaltat dintr-un capat in celalalt ?

  1. Ovidiu, nu e vorba de o casă ci de minicartiere rezidențiale care presupun sute de locatari. Parca ne facem că nu știm despre ce vorbim! Intrebările tale, cele care nu sînt retorice deturnează subiectul: nu e vorba de relația dintre beneficiarii ulteriori ai cartierelor ci de rădăcina răului, adică atunci cînd s-a dat autorizație. Iar reclamațiile nu puteau veni nici de la cel care a cerut autorizatia, nici de la cel care a dat-o.

 8. Ovidu, esti limitat. Sincer. Nu vezi decat pe directia ta.

  Multi s-au mutat in Floresti in speranta ca lucrurile vor evolua in bine. Sa nu vii sa imi zici ca nu s-au documentat ca nu e asa. Multi s-au documentat. Si stiau si de cati bani dispun.

  Poate au ales un apartament de 3 camere in Floresti decat o garsoniera in Cluj. Au investit intr-o locuinta, in comuna. Platesc impozite. Au dreptul sa-si faca auzite nemulturile si au dreptul la mai bine.

  Am observat la multi clujeni o rautate si un spiriti de superioritate afisat fata de cei care si-au cumparat locuinte in Floresti. Se simt superiori pentru ca ei nu au fost „fraieri” sa se mute in Floresti. Se pare ca esti unul dintre ei.

  Ceea ce se intampla acum in Floresti la nivel social e un lucru extraordinar si nu poate decat sa schimbe lucrurile in bine. Exista o limita in orice si se pare ca Florestiul si-a atins limita de jos. Ferma va disparea, la fel si noroiul de pe strazi, vor aparea si spatii versi si gradinite si scoli.

  1. Excelent comentariu lolo, denota un optimism matur, nu strategii de justificare a capitalismului egoist, care, nu inteleg dle. ovidiu, de ce ar trebui sa fie invingator din chestia asta?! Felicitari floresteni, va asteptam sa marsaluiti pe strazile Clujului!

   1. capitalismu’ asta egoist a dus la inventarea internetului care-ti permite sa comentezi aici 🙂
    si tot asta permite si cenzurarea comentariilor care nu ne convin 🙂

   2. Nu e cenzura, e selectie, Ovidiu. Repet, am mai avut problema asta cu tine, de atîtea comentarii care nu aduc nimic în plus, m-am plictuisit si eu, dar cititorii. Pe majoritatea siteurilotr serioase, comentariile se moderezază, iar cele care fac referire la autor, cad in primul rînd.
    Apoi, fii linistit, internetul nu se datoreaza egoismului capitalist.

 9. interesant ca selectia asta apare cand nu mai sunt argumente 🙂
  in momentul in care ai argumente suficient de puternice n-ai nevoie de selectie, poti combate transparent. cand nu mai ai argumente… ai nevoie de „selectie”.

  faza cu referirea la autor e cam subtire. eu n-am atacat autorul cu nimic, insa am fost atacat eu la persoana. da’ asta nu conteaza, nu-i asa ? ca doar eu sunt ala anti, asa ca pot fi atacat 🙂

  cat despre faptul ca nu aduc nimic in plus… pai am adus, am venit cu niste intrebari. se pare cam incomode din moment ce nici nu sunt raspunsuri si mai nou, nici nu mai apar comentariile mele. oricum, pana la urma nici nu prea conteaza, vorba aia… cainii latra, caravana trece. cu latratul nu afectezi caravana, ai nevoie de argumente si bun simt. oare va fi cenzurat si asta ? :))

  1. Draga Ovidiu, nu e vorba ca nu sint argumente, doar ca sensul e gresit. Repet, autoritatile au fost primele care s-au aflat într-o relație de negociere-condiționare-impunere de reguli cu dezvoltatorii imobiliari, nu clienții. De ce ar avea vreo vină consumatorii care au mîncat castraveți infestați în Germania? Că nu au pus condiții producătorului ? Au pus: societatea lor este guvernată de instituții și reguli pe care consumatorul se bazează. De ce clienții, din Florești, n-au dat în judecată dezvoltatorii? Pentru ca dezvoltatorii au avut autorizații emise de primărie pentru ce vedem, pentru haosul ce-l vedem. Deci, erau în legalitate. Însă, legalitatea nu estompează realitatea: ea se vede cu ochiul liber. Nu putem nega realitatea, recunoști și tu că e un dezastru. Nu putem nega participarea primăriei la acel dezastru. Intrebarea corectă, respectînd cronologia faptelor este dacă autoritățile din Florești au pus măcar unui singur dezvolatator condiția să facă un drum, o grădiniță, o școală sau să planteze pomi în jurul blocurilor. Răspunsul a fost nu.
   PS Bănuiesc că tot n-o să fii multumit si o s-o iei de la capăt, însă lumea se mai satură si nu e cazul!

 10. e o problema simpla de cerere si oferta 🙂 eu am refuzat sa-mi cumpar ceva in floresti, tocmai pentru ca e un dezastru. daca nici altii n-ar fi cumparat in zona, dezvoltatorii ar fi fost siliti sa vina cu ceva in plus… de ex. cu gradinite, scoli, parcuri. din moment ce lumea n-a cerut, n-a primit. destul de simplu.

  autoritatile nu puteau conditiona asa ceva. da-ti-mi un exemplu unde s-a intamplat asa ceva. poate sa fie chiar din strainatate. si ma refer la o autorizatie pentru un bloc, nu pentru un cartier. pentru ca in floresti nu s-a dezvoltat un cartier, ci blocuri individuale. au fost mai multi dezvoltatori, care au facut fiecare cate-un bloc. pentru un bloc nu poti conditiona sa faca si gradinita si scoala si bla bla. sau daca o faci, trebuie sa te astepti ca pretul apartamentelor practic sa se dubleze, deoarece toate astea nu se fac gratis. caz in care florestiul n-ar mai fi fost atat de cautat pentru preturile mici.

  pot fi de acord ca nu a existat o perspectiva de ansamblu a autoritatilor pentru zona respectiva. acolo trebuia realizat un puz care sa prevada dezvoltarea unui cartier si oarecare reguli de urbanism. in acel puz ar fi aparut si gradinite, scoli, parcuri si alte alea. din moment ce asta n-a fost facut sau a fost ignorat avem o problema. apare din nou o raspundere legala pentru cei care n-au facut toate astea. dar revin… a cerut vreun client sa vada puz-ul si sa vada daca sunt prevazute gradinite, scoli si parcuri in zona ? eu nu neg o vina a autoritatilor. nici una a dezvoltatorilor. da’ vina asta tre probata in justitie si cei care sunt responzabili sa plateasca, eventual chiar si cu inchisoarea. n-am nicio problema cu asta. ba dimpotriva, imi doresc asta si mi se pare normal sa se intample. da’ sa nu trecem in extrema in care clientii sunt ingeri si n-au nicio responsabilitate pentru viata lor, iar statul trebuie sa le rezolve si sa le faca tot. la cumpararea unei locuinte vechi te uiti la toate elementele astea: transport in comun, gradinita, scoala, parcuri, orientare, vecinatati, etc. corect ? la una noua, de ce nu faci asta ? de ce nu verifici macar planurile zonei ?

  1. Uite Ovidiu, acesta este un exempliu de dialog paralel. Păi, după primul tău comentariu ți-am spus că autoritățile pot condiționa autorizațiile de construirea unor strazi, scoli etc, așa cum s-a întîmplat la Cluj . Așadar, daca nu urmărim dialogul hai sa-l oprim aici.

   1. Articol interesant, insa, ca si in cazul altor articole din ziare, comentariile sunt si mai interesante si „constructive”.

    Bine ar fi ca electoratul din 2012 sa fie macar un pic mai exigent cu partidele politice, dar asta ramane de vazut. Va scriu mai jos si de ce:

    Am inteles ca la dezbaterea din 26 Mai au fost in jur de 100 persoane. Eu am fost la cea din 25, unde tot asa, au fost pana-n 100 persoane. Asta inseamna un pic peste 0.5% din locuitorii Florestiului. In caz ca toti acestia erau presedinti de asociatii, care reprezentau in jur de 20 persoane, ajungem la un procent de peste 12% care suna incurajator, insa, nu este real. Chiar daca jumatate dintre ei ar fi fost presedintii de asociatii, ajungem la un procent de reprezentare undeva peste 5% dar nici acesta nu este real. Exista si posibilitatea ca din diferite motive, oamenii nu au putut ajunge la intrunire desi si-ar fi dorit acest lucru ceea ce ma face sa cred ca procentul de implicare al Florestenilor in viata comunitatii ajunge, in cel mai bun caz, undeva la 10%.

    Sper ca nu am plictisit pe nimeni cu procentele mele de mai sus, insa, cel putin din punctul meu de vedere, aceasta cred ca este realitatea. Uitati-va va rog la asociatia dvs. de la bloc, cati participa la sedinte. Sau cati coboara sa faca curat in jurul blocului atunci cand se organizeaza o actiune de acest fel. Despre voluntariat nici nu mai poate fi vorba. Indiferenta noastra este mare si „conducatorii” nostri profita din plin de ea.Totusi sunt optimist. Mereu am stat si am rabdat pana n-am mai putut. Si atunci am rabufnit. Departe nu suntem… Trist, dar cam asa stau lucrurile…

 11. Imi pare rau ca nu pot fi de acord cu dumneavoastra , doamna . Va faceti iluzii , nu se va intampla mare lucru . Toata lumea se astepta la minuni . De unde , doamna ? de la ce partid , cand au sa apara oamenii noi ? Nu exista asa ceva in Romania , nu va mai faceti iluzii .
  Sistemul de vot functioneaza cu sau fara prezenta masiva la vot ! Eu nu cred ca in ‘ 90 Iliescu a fost votat masiv ! Pe cine intrebai , atunci , iti raspundea ca a votat cu Ratiu sau cu Campeanu si a iesit Iliescu ! Sau nu stiti ca rezultatele se masluiesc cu nonsalanta ? Hai , sa fim seriosi !
  Cu cine sa voteze lumea ? Raspundeti-mi , va rog ! Concret , fara divagatii . Cei despre care vorbiti , neblazatii , activii , vor pleca imediat dupa vot , spre alte tari adevarate cu oameni vii . Vor ramane bugetarii sa caraie .

 12. unde in cluj ? am mai zis ca lomb si tineretului nu sunt aceeasi situatie cu floresti. sunt situatii complet diferite. argumentele sunt mai sus. tre doar citite si intelese pentru a evita discutia in paralel 🙂

 13. Nu e vorba despre niciun fel de iluzii. E chiar mai grav. Criza economica pe care o traversam, prin intinderea ei temporara si prin efectele ei sociale dezastruoase va insemna sfarsitul actualei clase politice. Iar aceasta nici macar nu realizeaza ce i se intampla deja. Normal, oamenii sunt preocupati sa-si aranjaze ultimele afaceri inainte de alegeri…

  Acesta este ultimul moment in care clasa politica se mai poate reforma. Dupa alegerile parlamentare de anul viitor va fi probabil prea tarziu. Vor veni sa cerseasca din nou voturile electoratului cu aceleasi personaje care nu au nicio tangenta cu interesul public si care constituie probabil 98% din clasa politica autohtona.

  Si electoratul iar nu va avea „pe cine vota”. Daca nu vor reusi sa evite perceptia asta in randul electoratului, probabil ca asta le va sfarsitul modului actual de a face politica. Concret, nu va fi nimic spectaculos. Vom avea, dupa intuitia mea, acelasi gen de rezultate ca la ultimele parlamentare, se vor va coalitii mai mult sau mai putin coerente, iar cei care vor guverna vor crede ca au ajuns iar in paradis…

  Ei bine, eu cred ca vor intra in iad. Se vor trezi in fata unei opozitii ne-politice tot mai dure (a se vedea Spania de astazi), cu mici organizatii de tip ONG care ii vor cauta pe ministri, presedinti de judete, primari, de utlimul banut cu care lucreaza, asa cum i-ati vazut pe cei din Floresti. Organizatia civica motivata (si ce motivatie mai solida vreti decat saracia, deconsiderarea sau umilinta vreti?) poate face cosmar din zilele unei guvernari. Daca justitia va incepe macar sa functioneze, cu atat mai mult.

  I-am vazut si eu pe copiii din piata M. Viteazu, iar politicienii nostri n-ar vrea sa stie de ce ar putea fi ei in stare. Nu sa arunce cu pietre in jandarmi. Ci sa submineze un sistem politic care si-a pierdut total credibilitatea. Or cu asa ceva nu te joci. Asta poate distruge sisteme politice in mod irevocabil. Asa ca politicienii nostri ar trebui sa se gandeasca sa-si traga rapid o spoiala de credibilitate. Au trecut vremurile in care te imbogateai, tu, neamurile si clientela, intr-un mandat de patru ani. Nu mai e de unde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s