Apocalipsa alimentară. O nouă șmecherie care poate aduce profit

Planeta se confruntă cu probleme climaterice grave. Capitalurile speculative au pierdut o piață, cea financiară, dar nu încetează să caute altele, la fel de mari și, dacă se poate, mai profitabile. Urmează piața alimentară?

Acum 30 de ani, mass-media internațională atragea atenția asupra pericolului deșertificării unor întinse zone de pe planetă și punea omenirea în gardă asupra pericolului ca o parte tot mai însemnată a populației să sufere de foame. De vreo zece ani încoace, figuri importante ale politicii mondiale atrag atenția în mod constant asupra riscului privind încălzirea globală, căruia i se asociază același spectru al foametei pe suprafețe tot mai mari ale planetei. Pe de alte parte, multe state din Africa, dar și din Asia, se confruntă cu dificultăți majore în a asigura cetățenilor lor o alimentație minimală. Astăzi, tot mai multi profeți clamează începutul unei crize alimentare mondiale. Între cauzele acestei crize: cererea de alimente tot mai mare a Chinei, creștere antrenată de dezvoltarea ei economica accelerată.

Mass-media au intrat si ea în jocul acesta al predicțiilor catastrofale, înfațisându-ne un tablou sumbru al hranei tot mai puține și tot mai scumpe. Tot ea ne anunța în urmă cu câteva zile că o treime din alimentele produse pe plan mondial se aruncă. Mâncarea se aruncă în diferente momente ale procesului de distribuție către consumator: fie direct de către producator, fie de către distribuitorul care nu reușește să o vândă, fie din frigiderul consumatorului, care a uitat de ea acolo și, dupa o vreme, a descoperit ca e „cam veche”.

Deși am convingerea că aceste informații sunt reale și constat că hrana este distribuită extrem de ineficient pe suprafața planetei, ori de câte ori vine vorba despre scumpirea alimentelor în România încerc să găsesc explicații rațonale care să justifice o astfel de evolutie economica și nu le găsesc. Trăim într-o țară care, spun experții în domeniu și nu am niciun motiv să mă îndoiesc de aceasta, are capacitatea naturala de a hrăni o populație de patru ori mai mare decât cea a ei proprie. Suprafețele agricole nu sunt sleite din punctul de vedere al fertilității, intrucât necultivarea lor intensivă are și părțile sale bune. Avem, o structură a ocupării forței de muncă ce permite încă crearea unei industrii alimentare solide și eficiente. Avem chiar potențialul de a stabili prețurile alimentelor în zona noastră de lume și, când spun asta, ma gândesc la atu-urile înșirate mai sus.

Ceea ce nu avem însă este responsabilitatea. Responsabilitate civică, socială, profesională, politică, oricum vreți să-i spuneți. Am să dau un mic exemplu. Duminică pe la prânz, Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) lansa un comunicat indignat în care ne înștiințează pe noi, consumatorii, că se vor scumpi produsele alimentare. De ce? Iată ce spune comunicatul. Citește mai departe!

Anunțuri

Un gând despre “Apocalipsa alimentară. O nouă șmecherie care poate aduce profit

  1. ” prețurile alimentelor vor crește (și) în acest an pentru că membrii acestei organizații nu se înțeleg cu ministrul de resort. ” , dar se inteleg intre ei sa mareasca preturile toti !
    Excelent articol !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s