Special HotNews.ro / Florian Banu, cercetător CNSAS: Emigrarea etnicilor germani din România, înainte de 1989, rezultatul unui acord secret inițiat de Germania. Vezi prețurile cerute de România pentru emigranții șvabi și sași

Un articol de Raluca Pantazi HotNews.ro

Negocierile secrete dintre Romania si Germania au avut ca rezultat plecarea din tara a aproximativ 230.000 de sasi si de svabi, din 1962 si pana in 1989, a declarat pentru HotNews.ro, Florian Banu, cercetator CNSAS, care a lansat recent un volum dedicat emigrarii etnicilor germani. Au existat familii care au depus cereri de emigrare o data la 2-3 ani timp de 20 de ani, fara sa li se aprobe. Sunt drame intregi ascunse de un acord pe care nici Germania si nici Romania nu l-au oficializat niciodata. Banii trimisi de partea germana, mai spune Florian Banu, intrau in conturile statului, din care se plateau datoriile externe.

Potrivit istoricului, este pentru prima data cand sunt publicate documente referitor la implicarea Securitatii in eliberarea de vize pentru etnicii germani din Romania.

„Nu se poate spune ca Ceausescu i-a vandut pe sași si pe șvabi. Nu Romania a facut acest lucru, initiativa a venit din exterior”, a declarat pentru HotNews.ro istoricul Florian Banu, unul dintre autorii volumului „Acţiunea «Recuperarea». Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962-1989)”, lansat joi de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CSNAS).

Volumul publica o serie de documente care arata ca „implicarea masiva a Securitatii in activitatea de eliberare a vizelor de iesire definitiva din tara pentru cetatenii romani de etnie germana a debutat in primele luni ale anului 1962”. Legatura intre serviciile secrete ale celor doua state a fost mentinuta, initial, prin agentul de profesie avocat Serbanescu Craciun si avocatul Garlepp Ewald din Stuttgart. Pentru primele persoane de etnie germana repatriate, partea germana a platit pentru fiecare 5-6.000 de marci. Documentele citate sustin ca, in 1969, negocierile au vizat si „compensarea plecarii germanilor din Romania si prin alte mijloace decat cele strict financiare”. Este vorba despre conexiuni intre firme vest-germane si Combinatul Siderurgic de la Galati, care sa introduca in Romania un procedeu nou de obtinere a fontei.

Citeste si:

» Trista poveste a ultimilor sasi din Transilvania. Fabula lui Hans despre iezenul fugarit de vulpe

» Sasii de pe strada mea

Pe langa acestea, partea romana a primit pe 7 martie 1969, fara plata, doua autoturisme Mercedes 230 (propuse spre a fi puse la dispozitia conducerii C.S.S.), doua autoturisme Ford Taunus (unul pentru Mihai Pacepa si unul pentru Gheorghe Marcu) si un BMW 2000 (care urma sa fie repartizat Serviciului VII din D.G.I.E.)

In acelasi an, s-a decis ca sumele primite de la RFG pentru persoanele care emigreaza dupa 15 martie 1970 sa fie urmatoarele:

 • un titrat – 11.000 de marci vest-germane (aproximativ 3.000 de dolari)
 • un student – 5.500 de marci vest-germane (aproximativ 1.506 de dolari)
 • un tehnician – 2.900 de marci vest-germane (aproximativ 792 de dolari)
 • fara pregatire – 1.800 de marci vest-germane (aproximativ 490 de dolari)
 • Florian Banu: Banii nu intrau in conturile lui Ceausescu, ci ale statului roman

  Florian Banu, istoric de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si unul dintre autorii volumului „Acţiunea «Recuperarea». Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962-1989)”, a declarat pentru HotNews.ro ca nu Romania a initiat actiunea aceasta, asa cum s-a tot vehiculat.

  „Initiativa a venit din exterior. Banii nu intrau in conturi personale, nici ale lui Gheorghiu Dej, nici ale lui Nicolae Ceausescu, ci intrau in conturi ale statului roman si erau folosite pentru necesitatile economiei, in prima etapa, si ulterior pentru plata datoriei externe. Nicidecum nu se poate spune ca Ceausescu i-a vandut pe svabi si pe sasi”, a precizat Florian Banu.

  Potrivit istoricului, este pentru prima data cand sunt publicate documente referitor la implicarea Securitatii in eliberarea de vize pentru etnicii germani din Romania. „Pana acum, tot ce se stia era la nivel de zvon, de barfa”. In ce priveste motivele pentru care RFG a depus aceste eforturi pentru a-si readuce cetatenii in tara, printre cele mai importante sunt presiunile pe care le faceau familiile care fusesera despartite de razboi.

  In al doilea rand, „odata cu anii ’60 RFG a cunoscut un boom economic si avea nevoie de forta de munca masiva. Este exact perioada cand au venit foarte multi turci in Germania si evident ca era preferabil sa aduci tot niste germani, care, datorita mostenirii culturale comune, a cunostintelor de limba, a rudelor pe care le aveau, se puteau integra mult mai usor in societatea germana. Decat sa aduci niste straini cu un nivel de pregatire inferior, care nu cunosteau limba germana”, a explicat istoricul.

  Potrivit lui Florin Banu, acesta este si momentul in care „autoritatile din RFG au initiat demersuri pe langa toate statele est-europene care aveau minoritati germane”. De partea cealalta a baricadei, Romania a pierdut de pe urma acestei intelegeri „in primul rand niste cetateni care aveau o etica a muncii deosebita. In al doilea rand, regimul de la Bucuresti suferea o lovitura, pentru ca regimul comunist a proclamat oficial ca este cel mai bun posibil, ca le asigura toate conditiile cetatenilor sai, ori o emigrare masiva afecta aceasta imagine. Daca aici este asa de bine, de ce oamenii pleaca? Si atunci, firesc ca acest lucru nu era convenabil”. Citește mai departe!

  Anunțuri

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s