Opoziția pregătește un nou Funar? Posibile explicații la o isterie recentă

Se ceartă niște agitați maghiari cu niște adormiți români, care s-au trezit că lipsește o plăcuță ce era cu ani în urmă, pe statuia lui Matei Corvin și o vor pusă înapoi. În fond, plăcuța avea un text al lui Nicolae Iorga despre Matei Corvin care spune, în subtext, că oricît de mare ar fi fost el ca rege al Ungariei, mai presus de poporul din care s-a născut, nu s-a putut ridica, pentru că doar ai lui l-au învins, la Baia („Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”). Un text cu implicații ideologizante. Pentru că l-au împuns ei, moldovenii, pe Matei Corvin cu săgeata în fund, la Baia, de-a trebuit să stea două săptămîni numai pe burtă, dar la scurtă vreme tot Stefan cel Mare i-a jurat credință. Istoria e un lung șir de goluri pe care și le-au tras unii altora, dar la sfîrșitul meciului, cînd e pace, soldații civilizați își dau mîna pentru ca lumea să poată merge mai departe.

Iar în vremuri normale, în perioada interbelică, niște intelectualii români au scris pe statuie, nici mai mult nici mai puțin decît: MATHIAS REX (Regele Mathia). Simplu și corect. În latină. Nici în maghiară, nici în română. Ridicîndu-l astfel pe Matei Corvin deasupra istoriei conflictuale dintre cele două țări, dar recunoscînd implicit originea sa latină. Erau educați și subtili.

După renovarea în toamna trecută și inaugurarea statuii, exact această plăcuță, cu Matias Rex, a fost pusă pe soclu. La vreo jumătate de an de atunci, însă, istoricii adormiți din Cluj s-au trezit (sau poate i-a trezit cineva?) că plăcuța cu fraza lui Iorga (reamplasată pe vremea lui Funar) nu mai e pe soclu. Mare agitație, istoricii cer repunerea plăcuței, extremiștii maghiari au sărit ca arși, iar politicienii inflamează lucrurile. Candidatul oficial al PSD pentru Primăria Cluj, Alexandru Cordoș, s-a alăturat acestora, cerînd instalarea inscripției.

Adevărul este că subiectele pe teme naționaliste în vremuri atît de complicate sînt foarte dificile și trebuie multă responsabilitate și rațiune din partea presei și a celor care le manevrează. Faptul că media internațională este atentă la astfel de accese este încă o dovadă că nu sînt lucruri pe care să le exploatăm pentru niciun motiv.

Dacă se mai bate multă monedă pe naționalism, ne-ar fi pe plac un Funar refrișat în 2011? Pentru că foamea naște fantasme, iar naționalismul poate fi lesne, una dintre ele.

S-ar putea ca o astfel de fantasmă să se contruiasă în mod conștient, în laboratoarele politice. Iar în acest sens, liderii informali ai intelectualilor revanșarzi (Andrei Marga și Ioan Piso, amîndoi în conflict cu Puterea) să-i antreneze pe istorici într-o luptă meschină.

Interesul politic al Opoziției ar fi pentru a smulge din electoratul lui Boc (aliat al UDMR), care e încă majoritar la Cluj. Lipsa plăcuței este pusă pe seama cedărilor actualului guvern în fața aliaților de la UDMR, a lașității puterii în raport cu obrăznicia ungurilor, în comparație cu „intelectualii” clujeni, care luptă pentru satisfacerea mîndriei românilor. O manevră simplă pentru specificul local, folosită adesea în trecut, dar sub nivelul la care ar trebui să aspire acest oraș.

Dar, dacă așa stau lucrurile, tot ar trebui ca maeștrii de marketing politic să știe că un Frankenstein de acest tip nu e de dorit nici pentru ei. E periculos, greu de controlat. Dar mai ales, este dezonorant pentru noi, ca țară. Mai bine ar încerca cu altceva. Trebuie să mai fie niște variante.

Reclame

Un gând despre “Opoziția pregătește un nou Funar? Posibile explicații la o isterie recentă

 1. Ruxandra, sint de acord, e o actiune politica, nu are nimic de a face cu statuia, cu steagul moldovei inchinat. Scopul: destramarea coalitiei prin atacarea UDMR-ului.
  Prea multe lucruri se intimpla in acelasi timp, nu poate fi o coincidenta.
  1. Partidul lui Tőkés si-a depus semnaturile la tribunal in mai, adica UDMR nu poate sa faca concesii
  2. Doua initiative puternice testeaza UDMR-ul: istoria/geografia si placuta lui Iorga, ambele cu intirziere ciudata (la citeva luni de intrare in vigoare, la 6 luni de restarurare)
  3. discutiile privind iesirea din PDL a unui senator, adica se face si mai greu ca initiativa istoria/geografia sa fie respinsa

  Poate sint paranoid, dar cum a spus un faimos maghiar (Andy Grove – Intel, nascut Gróf András la Budapesta) „only paranoid people survive” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s