Mircea Giurgiu sau cum devine țacăna majoritară politica semodocților

O lege propusă de Mircea Giurgiu a trecut tacit (nedezbătută și nevotată) prin Camera Deputaților. Giurgiu propune ca istoria și geografia să fie învățate de elevii aparținînd minorităților etnice în limba română. Prin aceasta, deputatul ex-PDL (situația lui în PDL este incertă) a creat, de fapt, o contra-lege la Legea Educației în care era stipulat că predarea istoriei și geografiei se poate face și în limba maternă.

UDMR s-a sesizat și i-a cerut explicații și garanții lui Emil Boc. Acesta le-a promis că legea lui Giurgiu nu mai trece de Senat. USL așteaptă scandal în Coaliția puterii, iar Vasile Blaga așteaptă ca Boc să-i ceară ajutorul, pentru că el controlează grupul majoritar la Senat.

Dincolo de complicațiile enervante pentru colegii de partid ai lui Giurgiu, care ne interesează mai puțin, sesizăm aici două probleme.

1. Propunerea lui Giurgiu este o prostie, indiferent de contextul politic. Pentru că, istoria României, ca și geografia ei, pot fi învățate în orice limbă de pe Pămînt, important este ca cineva să vrea să le învețe. Dacă elevul maghiar din Covasna este obligat să învețe ceva într-o limbă pe care nu o stăpînește, el va urî și din acest motiv materia respectivă. O va urî și nu o va învăța mai bine. Principiul după care s-a lucrat atunci cînd s-a făcut Legea Educației a fost: pentru a ușura învățarea trebuie să găsești calea cea mai îndrăgită de copii, nu cea mai greoaie.

Pe de altă parte, statul român prin ce a propus Giurgiu are puterea să tipărească manualele de istorie și geografie în limba română nu și puterea de a controla felul în care un profesor le predă la clasă. Nimeni nu-l poate obliga pe profesor să nu vorbească în limba maghiară la istorie și geografie așa cum a făcut-o tot timpul pînă acum. Cum îl poate controla Giurgiu?

Poate dacă elevul ar avea un manual în limba maternă, cu un conținut avizat de Ministerul Educației, s-ar mai uita în el să afle și altceva decît istoria orală povestită de profesorii lui maghiari. Poate scriindu-le elevilor maghiari în manuale istoria corectă a României în limba lor maternă, o vor și afla. Sînt mai multe șanse decît acum cînd o aude folclorizată de profesor, iar manualul este o carte scrisă în română, greu de citit, devenită secundară pentru cursul de istorie.

2. Nimeni nu s-a obosit să-i explice și lui Giurgiu acest lucru. Ba mai mult, nici Giurgiu nu s-a interesat să vadă ce înseamnă aceasta. El a intuit că majorității românilor nu-i place ideea, s-a luat după miros, nu după înțelegere sau rațiune și a lansat o teză populistă pe cale să devină lege. În felul acesta, a mai bifat un populism menit să-l ridice în sondaje. Dacă vedem ce propuneri a făcut Giurgiu, înțelegem și ce se întîmplă cu politicienii noștri dornici de afirmare, dar fără substanță. Ei au miros și atît. Prind din aer cam ce și-ar dori majoritatea și se duc în Parlament să propună fix năzbîtia aceea. Tot Giurgiu a propus la un moment dat ca băncile să-i păsuiască pe românii debitori de plata datoriilor, vre-un an doi, pînă trece criza!

De data aceasta e vorba de un deputat obișnuit să treacă de la un partid la altul în funcție de șansele formațiunii și disperat să-și asigure simpatia electoratului, dar fenomenul e extins. Colcăie Parlamentul de inepții și legi dezarticulate. Dacă iei lista inițiativelor din Parlament, crezi că ai de-a face cu jurnalul unui sanatoriu de bolnavi mintali. Amintiți-vă de propunerea lui Socaciu privind dublarea filmelor sau a lui Prigoană de trasformare a Palatului Parlamentului în mall. Iar acum, un deputat PNL vrea pedepsirea „comportamentului intolerant religios”.

Am crezut în toți anii ăștia că lipsa de libertate a individului politic în cadrul partidelor este o problemă, dar iată că nu asta e problema, ci calitatea lui. Avem ocazia să vedem cît de urechiști sînt și cît poate să ne coste pe noi asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s