Lolita, hai fată, astăzi, la muzeu! Ce taaare!

M-am întrebat aseară, pe culoarele muzeelor, de ce nu-mi plac atunci cînd tac. Cînd stau încremenite în singurătate, goale pe dinăuntru, cimitire reci pentru oseminte necunoscute. De ce nu ne ducem și-n zilele obișnuite să le vedem pe îndelete, de ce nu intrăm la muzeu ca la librărie, de ce nu ne cheamă înăuntru o poftă anume de a sta printre rafturi? Sau ni se mai și întîmplă, dar cu mult mai rar decît atunci cînd se deschid porțile muzeelor și se umplu sălile de oameni. În Noaptea Muzeelor.

Am stat la coadă să intrăm, ne-am strecurat cu greu pe lîngă vitrine, am înfruntat o vînzoleală de mama focului. Și totuși, ne-a plăcut!

Era o atmosferă nouă, nu mai văzusem așa ceva. Muzee aride altfel, cuprinse de o ciudată forfotă. Mirosea a parfum și transpirație, a căldură. Mulți tineri și bătrîni deopotrivă, trecînd în valuri, ca un șuvoi cu gîlme pe la colțurile standurilor, un șarpe viu se strecura prin măruntaiele sălilor altădată pustii. Copiii vorbeau tare între ei, alergau de colo colo, bătrînii își chemau tovarășii să le arate ceva anume, tinerii își făceau poze lîngă schelete, iar fetele își etalau rochițele cu paiete. Un loc interesant pentru rendez-vous, dar cu atît mai ispititor. Băiatul o ține de mînă, îi povestește cam tot ce știe el despre pitecantrop, despre elefantul de baltă și scoica de Mănăștur. Ea ascultă încîntată, se uită în rafturi și pare destul de emoționată.

Dă-te, domn’e, la o parte, să fac o poză! Unul e mai tare, ajunge în față, așează fetele lîngă urs și clic, clic! Să aibă o amintire din noaptea petrecută cu ele, la muzeu.

Nimic aiurea, să știți. Vorbele, mirarea unora, lejeritatea cu care se mișcau într-un spațiu prețios și sobru, a înviat muzeele măcar și pentru o noapte pe an. Le-a împrietenit cu oamenii și ne-a arătat cîți ca noi și-ar dori asta.

România are multe muzee, unele pot fi ele însele adevărate piese de muzeu! Au clădiri, arhive și aranjamente ale exponatelor vechi de sute de ani. Au istorii, povești legate de cum și unde s-au făcut descoperirile, au obiecte folosite la cercetari, devenite rarități în domeniu. La Muzeul de Paleontologie am văzut etichete din perioada interbelică. Un scris fumos, pe-o hîrtie îngălbenită de vreme, ea însăși valoroasă prin rezistența pînă la noi.

Dacă un suflu anume le-ar scoate din lîncezire și le-ar aduce mai aproape de oameni, nimic rău nu s-ar întîmpla. Ar cîștiga și muzeele și orașele și oamenii. Firmele mari ar putea „închiria” pe bani muzee (să plătească o sumă anume, iar intrarea gratuită să fie un dar făcut publicului), oferind cîte o noapte la muzeu. Promovarea lor și a muzeelor ar fi benefică de ambele părți.

Noaptea Muzeelor, pînă acum, nu le-a spus nimic. Cei care se ocupă de ele cred în continuare că oamenii dau buluc acolo, cu ocazia respectivă, pentru a economisi bani. Nu, nu aceasta este explicația. Oamenii merg la muzee cînd acolo îi așteaptă și alți oameni.

P.S. Mi-a povestit cineva că în Italia, la o expoziție de lepidoptere s-au eliberat sute de fluturi vii spre deliciul și surpriza publicului. Și spre neuitarea lor. La noi, muzeul e mai degrabă un loc unde oamenii sînt tolerați și nu chemați. După ei trebuie să faci curățenie, să aerisești și să te deranjezi de la un program stupid altfel, zilnic de la 10 la 16, în zilele lucrătoare, desigur, cînd oamenii merg la fabrică, nu la muzeu. Altfel, vinerea la muzeu se închide de la ora 15! E zi scurtă. După care se pun lacătele, pînă lunea.

Anunțuri

3 gânduri despre “Lolita, hai fată, astăzi, la muzeu! Ce taaare!

 1. Posibil. Eu unul merg la muzeu pentru mine si pentru ca ma intereseaza ce e acolo, si doresc sa fie un spatiu linistit, fara zumzaiala, fara flash-uri, fara sictir sau tendinte politienesti de la personalul muzeului. De-aia am mers, si afara, in alte zile decit „ofertele” de 1 euro, desi nu m-au dat banii afara din casa niciodata…

 2. Frumos articol, scris cu talent dar dincolo de talentul literar se afla o acuta lipsa de informatie. Si pentru ca in articol ati facut referire in special la Muzeul de Paleo, tin sa contrazic unele afirmatii facute: Muzeul de Paleo se deschide de Noaptea Muzeelor tocmai pentru ca este o ocazie unica de a se face cunoscut. La Muzeul de Paleo intrarea este intotdeauna gratuita, da, e adevarat! nu se plateste indiferent in ce zi sau saptamana mergi; toti vizitatorii sunt primiti indiferent ca vin sau nu in programul de vizitare. Asadar, intotdeauna cineva ii asteapta cineva pe cei dornici sa viziteze muzeul, si totdeauna este gratis! La un singur lucru nu va contrazic: programul de lucru este intr-adevar de la 10 la 16 pentru ca si noi avem famiili, copii de scos de la gradi, o viata personala. Iar Muzeul de Paleo (numit impropriu muzeu, nu are statut de muzeu) este de fapt o colectie didactica pentru uzul studentilor de care se ocupa o singura persoana cu o jumatate de norma.

  1. Mă bucur că ați intrat să faceți aceste precizări chiar și atît de tîrziu, tot sînt binevenite.
   Dar v-ați întrebat de ce nu avem aceste informații? Mă credeți tîmpită, dacă aș fi avut atunci de la cine să le iau, le luam.
   Apoi, faptul că orașul nu știe aproape nimic despre Paleo este vina instituției. Nu este cunoscut programul, statutul etc, ceea ce denotă o izolare a unui bun public. E normal?
   Știți doamnă, în toate țările civilizate comunicarea instituțiilor cu comunitatea este o datorie a acestora. Lucrez în presă de 20 de ani și n-am primit niciun comunicat, nicio informație de interes public din direcția aceea.
   UBB plătea ziarelor publicitate politică, dar n-ar fi trebuit să facă publicitate în primul rînd patrimoniului său? Să dea anunturi cu progarmul, evenimentele, să descrie expozițiile etc.
   Lipsa informării este o carență a instituției dvs nu a publicului și nici a mea. Eu am încăput într-un puhoi de vizitatori, nu erau oficiali pe acolo, nici pliante de informare. Măcar acum ar trebui să schimbați ceva. (Iar chestiunile cu grădinița, copiii,etc să n-o mai spuneți la nimeni. Paleo nu poate fi o activitate strecutrată în programul familiei, ea este o activitate instituțională, presupun.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s