Cîteva familii de clujeni, chiriași la stat, nu pot să-și plătescă regulat chiria. E o realitate pe care nici ei nu și-o doresc. Stau în locuințe sociale, sînt aproape toți bătrîni, pensionari sau parinți singuri cu copii. Personal cunosc destule cazuri de oameni cumsecade, care au lucrat toată viața la Terapia sau la Farmec, au pensii mici și cheltuieli cu medicamentele. Nu le ajung banii să plătească chiria. Sora mea o ajută pe doamna Ana să plătescă lunar, din urmă, ca să nu o evacueze primarul.
Gazetino l-a ajutat, alături de voi, pe Paul, aflat într-o situație similară, să-și plătescă chiria restantă.
Acum, Primăria Cluj, după ce a rezolvat cazurile grave de evaziune ale culegătorilor de urzici, trece la amenințări și represalii împotriva chiriașilor din locuințele sociale. Într-un comunicat de presă, le promite evacuarea dacă întîrzie trei luni cu plata chiriei. Pentru ca locuințele să fie date altora de pe lista de așteptare.
Ar părea corect dacă n-ar fi profund incorect.
1) La Primărie au datorii enorme firme care au deținut terase prin centrul Clujului și nu au plătit chiria cu anii. Sînt sume mult mai mari și nu sînt cazuri sociale.
2) Dacă luați lista celor care au primit locuință socială de la Primărie anul acesta, veți vedea acolo mare parte clientela politică a primarului și partidului său, inclusiv pe consiliera deputatului PDL Daniel Buda. Nu spun că nu ar fi minunat ca toate consilierele PDL să primească locuințe sociale, dar, între ele și cazurile cu adevărat sociale, cum sînt cei care nici chiria la stat nu o pot plăti, aș alege ușor.
3) Știți cum ajung oamenii să aibă datorii pentru chirie la Primărie, cît să nu le mai poată cuprinde? Dacă un chiriaș nu are adeverință de venit, este așadar lipit pămîntului, Primăria îi aplică o chirie maximă. Așadar, dacă ai venit zero, conform logicii acestei instituții, ai chirie la nivel maxim. De ce? Am întrebat și eu și mi s-a răspuns așa: pentru că, la un venit minim, legea spune că suma de plată este de 10-25% din venit, dar, dacă nu are venit, din ce să punem la sută, din 0? Atunci punem maximum!
Ați înțeles?
Cu alte cuvinte, Primăria condusă de Sorin Apostu consideră că instituția publică este precum o firmă și trebuie să facă profit. Se crede că apartamentele sociale au fost date sărmanilor ca să facă Primăria bani din ele, nu pentru că oamenii aceia chiar aveau nevoie de un acoperiș, iar ei nu au construit prea multe refugii pentru homless-i.
Este ușor să gestionezi un oraș de bogați, aduni de la toți, de la unii chiar mai mult decît ar fi cazul. Plantezi apoi panseluțe de două milioane de euro, faci două fîntîni arteziene cu prețul a două blocuri sociale, faci și o piață penibil de simplă pe bani cît pentru patru blocuri sociale, faci zilele orașului și multe farafastîcuri bune de scos ochii oamenilor în campaniile electorale.
Este mai greu să fii primarul acelor clujeni care nu-ți pot plăti chiria. De aceea, nu oricine ar trebui să ajungă într-o asemenea funcție. Așa cum preoții trebuie să aibă har, medicii umanitate, profesorii talent, tot astfel primarii n-ar trebui să dea probă din cum sînt ei în stare să culeagă bani pentru partid, ci să demonstreze cît de capabili sînt să rezolve problemele celor care au cu adevărat probleme.
Abia dacă treci această probă, ești primar. La panseluțe s-ar fi priceput și alții. De asta nu i-am ales.
P.S. Aflu că nici măcar nu sînt 500, confuzia a fost creată de o frază contorsionată din comunicare. 500 sînt cererile de locuințe, numărul restanțierilor nu ne este prezentat.
Vezi și comunicatul Primăriei Cluj-Napoca
Macar organizarea Zilelor Orasului nu au costat Primaria niciun ban, totul fiind pe cheltuiala sponsorilor. Cel putin asa a sustinut Apostu.
Si sponsorizarile alea puteau avea alte scopuri, puteau fi directionate spre obiective utile, că e criză.
despre primar? ce sa spun de el?
in afara de faptul ca strada Anatole France pe care stau e un dezastru, ca dupa un bombardament; ca trotuarele sint de pe vremea Imperiului; ca gunoiul de la intersectia cu Muscel e un pericol de infectie pentru toti?
am semnalat toate aceste lucruri de mii de ori, am amenintat, rugat, sperat. Nimic. In orasul asta nu se intimpla nimic si aici il aprob pe dl. Dincu.
Am atitea fotografii ca as putea organiza o expozitie.
Dar altfel totul e bine si traim intr-un oras superb, mindria Transilvaniei, capitala culturala peste vreo 1000 de ani, etc.
Nu e rea ideea unei expoziții, e chiar interesantă! Merită să ne gîndim la asta. Măcar o expoziție on-line!
Asta e dovada cat inseamna protectia sociala in viziunea lor, oricine ar fi ei , ajunsi primari, ministri sau parlamentari raman sa aiba ochi doar pentru numarul voturilor… e poate cinic ce spun dar cred ca peste tot in lume politicienii tind sa lucreze in beneficiul voturilor nu al bietului sarac, atat ca in alte tari faptele sociale cantaresc in ochii electorilor si ca atare se produc.
Bine ca a trecut proba celor 50. La suta.
E trist ce se intampla cu orasul. Foarte trist. Iar de cand am luat putina distanta, am reusit sa observ acest lucru tot mai clar. Pacat. Si mai pacat ca astfel de oameni vor fi mereu impinsi in fata, in detrimentul celor care ar vrea sa faca ceva, dar nu au destul „combustibil” ca sa porneasca pe un drum similar.
Nu stiu Vasile, unde sa-i gasim si pe cei cu un pic de combustibil! Altfel, ma bucur sa aud ca esti bine.
zero impartit la x = infinit, parca asa ceva…. e logic ce fac astia, nu?!