Secretele relației lui Traian Băsescu cu SUA. Post-Wikileaks, @SRS

Există o întrebare care plutește în aer de la o vreme și care face turul cancelariilor și al redacțiilor prin București. Care mai este relația lui Traian Băsescu cu America?

Dezvăluirile din Wikileaks au redeschis subiectul. Jurnaliștii sau oamenii poltici simt că temperatura relației lui Traian Băsescu cu SUA este importantă pentru jocul de pe scena de aici. O eventuală suspendare a președintelui, o cădere a guvernului și celelalte mișcări aferente, cum ar fi primite de Casa Albă?

Cei mai mulți încearcă să descifreze în hățișul de detalii ale cablogramelor Wikileaks răspunsul la mare lor întrebare. De acesta depinde curajul cu care ar porni sau nu la o nouă trîntă cu președintele.

Din telegramele publicate recent reiese mai degrabă o simpatie constantă față de președinte din partea administrației SUA, poate doar o rezervă față de guvern și de felul în care este gestionată relația cu FMI aici, la București. Dat atît.

Așadar, din textele de presă nu se desprinde o concluzie edificatoare asupra relației lui Traian Băsescu cu SUA.

Nici din articolele lui Sorin Roșca Stănescu nu aflăm, deși promite asta, de ce relațiile lui Traian Băsescu cu America au fost foarte bune pînă cînd, n-au mai fost deloc. Și de ce s-au răcit relațiile nu ne mai spune, pare un secret și pentru jurnalist.

Așadar, Traian Băsescu era un pro-american pe față (vă amintiți, a și spus-o într-un mod inconfundabil și aproape nereproductibil, cînd cu licuriciul mare) și a avut avantajele lui. Americanii l-au susținut și apărat.

Dar a fost și anti-Rusia, în mod obligatoriu și rezultînd din relația unilaterală cu Licuriciul Mare. Este de notorietate faptul că le-a dat rușilor peste degete la Marea Neagră, în Moldova, în relația cu NATO și tot așa.
În campania electorală, i s-a reproșat distanța față de Rusia, iar contracandidatul său, Mircea Geoană a fost la curtea rusească într-o vizită secretă, chiar în timpul campaniei. Adversarii lui au crezut că dacă nu pot să-l priveze de spriijinul american măcar să aibă ei sprijinul rusesc.

Așadar, s-a schimbat ceva în atitudinea lui Traian Băsescu față de America sau față de Rusia?

Nu putem spune asta și n-a putut s-o facă nici SRS. Nici el nu precizează vreun indiciu relevant în acest sens. Prin urmare, dacă nu s-a schimbat nimic în România, s-o fi schimbat ceva în SUA!

Păi sigur că da, s-a schimbat administrația Bush cu administrația Obama. Un eveniment pe care nu-l putem ignora, nu e așa?

Politica Obama, o știu și cei mai neavizați în domeniu, nu este atît de radicală anti-Rusia precum era cea Bush. SUA a lăsat cu o octavă mai jos tonul dialogului Vest-Est. Iar Traian Băsescu pare a fi o cîtime din octava asta. SUA se arată rece față de București atentă să nu afecteze procesul de încălzire lentă a relaților cu Rusia.

De ce nu vine Obama, de ce nu se duce Băsescu? E foarte probabil să aibă legătură cu politica relaxată față de Rusia și nu cu doamna Udrea sau cu bîrfele din România.

Anunțuri

2 gânduri despre “Secretele relației lui Traian Băsescu cu SUA. Post-Wikileaks, @SRS

 1. Interesanta analiza. Cateva mici abordari diferite:

  1. Administratia Obama isi transfera interesele din Europa spre alte locuri. Chiar daca ar fi fost o alta administratie (republicana, de exemplu) tendinta ar fi continuat. Este un interes american pur. Europa a costat multi bani, fara prea multe rezultate. Deci hai sa numim aceasta politica americana „cut looses”

  2. Nimeni nu da ceva daca nu este presat (sau convins) sa dea. Politica romaneasca fata de America a fost una extrem de paguboasa de la Constantinescu pana la Basescu, inclusiv Iliescu II . Simplu avem o viziune diplomatica infantila. Suntem tratati ca atare!

  3. Obama nu este interesat in Estul Europei. In afara de Polonia care are un potential electoral in SUA, ceilalti nu nu au nici o importanta pentru o administratie care doreste liniste in regiunea „intermarum” pentru a putea sa faca partaj de Europa fara scandal. Copiii recalcitranti din regiune au fost lasati Europei in acest partaj. Intalnirile bilatereale Presedinte-to-Presedinte nu au avut loc nu numai in Romania ci peste tot in Estul Europei (bineinteles, in afara Poloniei).

  Cam atat, restul sunt lucrurilor sunt nesemnificative din punct de vedere geopolitic. Basescu a procedat pentru prima oara corect in cazul Libiei si ar fi proceda si mai corect daca ar retrage maximul posibil din personalul angajat in Afganistan. In acest caz ar primi si telefoane si intalniri. Inca o data noi nu suntem obisnuiti sa punem pret pe serviciile noastre. Am fost invatati sa furam nu sa negociem. Pacat!

 2. teophyle

  ai dreptate
  comentariile legate de politica Americii fata de Romania si mai ales, importanta acestor cablograme, sint inutile. America e cinica si pragmatica. nu stiu de ce nu intelegem odata cine sintem si unde ne e locul, de ce avem aceasta grandomanie paguboasa. O relatie buna cu vecinatatea ne-ar fi de ajuns, in credibilitatea politicii noastre externe- cu Ungaria, Bulgaria, Rusia, etc.
  in schimb, reactia lui Lazaroiu, personaj pe care eu nu-l inteleg, cum ca Basescu ar fi negociat ca familia lui Teo Peter sa primeasca mai multi bani in schimbul unei justitii partinitoare, ceea ce s-a si intimplat, mi se pare absolut penibila si nefericita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s