După 20 de ani. Cine a demisionat (din voință proprie) în România?

În urma refuzului lui Adrian Severin de a demisiona din Parlamentul European, „The Economist” trage concluzia că acesta este un obicei și o încăpățînare tipic românească.

Am căutat ore în șir date despre demisiile demnitarilor români. N-am găsit decît scandaluri prelungite în urma cărora, forțați de împrejurări, miniștri sau premieri, și mai rar parlamentari au acceptat să-și dea demisiile.

Petre Roman a fost demis cu forța minerilor, Radu Vasile, fugărit de oamenii lui Constantinescu prin gări, Vasile Blaga obligat, Berceanu descăunat, Videanu demis și el la pachet cu ceilalți.

Ioan Aurel Stoica a făcut un asemenea gest, și-a dat demisia în urma unei neînțelegeri cu șefii din CRF, în februarie 1991, dar a rămas însă în guvern ca ministru fără portofoliu.

O excepție ar fi Traian Băsescu, care și-a dat singur (sic!) demisia din Parlament. Este caz unic în istoria postdecembrista, părăsind Legislativul pentru a se pune la dispoziția justiției.

Și un singur ministru care să-și fi dat demisia din voință proprie și fără să fi avut vreun scandal pe fond: Mircea Miclea. El a protestat astfel față de bugetul prea mic alocat Ministerului Educației pe care-l conducea. Ca urmare a gestului său, în anul următor, Guvernul a alocat procentul din PIB cerut de Miclea pentru Educație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s