Taxa Robin Hood pentru banci. Nu e genial, ci doar complicat

„Acest impozit asupra sectorului financiar-bancar ar avea puterea de a strange, in fiecare an, sute de miliarde la nivel global. Acesta ar putea da un impuls vital Serviciului National de Sanatate, scolilor noastre si luptei impotriva saraciei in randul copiilor in Marea Britanie, precum si in lupta impotriva schimbarilor climatice si a saraciei din intreaga lume.”

Astfel isi justifica adeptii initiativei cunoscuta sub denumirea „Taxa Robin Hood” utilitatea adoptarii ei. Este vorba despre un impozit suplimentar care ar urma sa fie aplicat, in mod special si directionat, bancilor. Ideea a prins si in sanul decidentilor UE, care par decisi sa adopte o astfel de prevedere legala. Justificarea depaseste aspectul pragmatic al utilizarii acestor fonduri si face – e drept, mai voalat – si la un „temei moral”: miliardele de euro profituri inregistrate de banci la nivel global din serviciile de creditare oferite persoanelor fizice par foarte mari. Aceste rezultate financiare par sa isi gaseasca cu greu o legitimitate morala chiar si in sanul unui capitalism ca cel contemporan.

Reactia publicului la aceasta propunere a fost una entuziasta. Site-ul englez www.robinhoodtax.org (The Robin Hood Tax) adunase pana in 16 martie, cand l-am accesat eu, 82.961 de suporteri ai ideii. Colectia de fani pe care a facut-o ideea taxei haiducesti, rezumata sub sloganul „Nu e complicat, ci doar genial”, mi-a amintit de o gluma citita cu multi ani in urma. Pe scurt, iata snoava: Nepoteii il roaga pe bunicul Voltaire sa le spuna o poveste cu banditi. Bunicul isi drege grav vocea si isi incepe istorisirea: „Ei, dragii bunicului, au fost odata ca niciodata niste bancheri…”

Recunosc ca am incetat de multa vreme sa mai dau credit nelimitat unor idei ce se pretind simple si, prin aceasta, geniale. Am sa explic de ce. Sectorul financiar-bancar reprezinta (inca!) unul dintre motoarele de baza cu care functioneaza economia contemporana. Ca aceste institutii functioneaza dupa reguli vechi de mai bine de 2.000 de ani, cand insusi Christos alunga zarafii din templu, este iarasi adevarat. Dar nu cunoastem o alta modalitate eficienta si practica de a finanta activitati.

Articolul integral poate fi citit pe Conta.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s