Confruntări urbane. Azi, omul rău și pomul bun

Update: Povestea se repetă și la Cluj, doar că într-un alt registru. Astăzi, organizații locale protestează împotriva tăierii copacilor din Parcul Feroviarilor, un parc aflat ceva mai departe de centrul orașului, dar al doilea ca mărime. Cetățenii au reclamat tăierea unor copaci, iar răspunsul celor implicați a fost că i-a doborît vîntul. Parcul a fost în paragină ani de zile, iar Clubul CFR a obținut concesiunea lui.

––––––––––––––––––––––––––––––––––
Desigur, pe Glob mai sînt cîteva probleme, dar asta mi se pare astăzi importantă, este problema celor din Alba și merită atenție pentru că este emblematică pentru trendul de gîndire urbană care i-a cuprins pe mulți primari.

La Alba Iulia se confruntă două tabere: Primăria care vrea să facă dintr-un parc plin de copaci, o piață plină de pavaje și 22 de organizații care spun nu.

Se remarcă chiar o tendință a ultimilor ani, aceea e a amenaja piețe deschise, pavate și cu fîntîni arteziene, aproape toate la fel, după un fel de calapod livrat de firmele de amenajare. Un mod de a face bani mulți cu eforturi puține, ca să rămînă și de parandărăt. La sfîrșit, iese ceva stupid, te miri de unde atîta lipsă de imaginație și cîtă sictireală în cum faci să arate centrul unui oraș.

La Cluj s-au dat peste 5 milioane de euro unei firme care a făcut ceva de o banalitate dezarmantă. A pavat cu piatră cubică toată Piața Unirii și a pus cîteva bănci ca niște cutii de chibrituri. Iar așa-zisele fîntîni, apă care țîșnește din țevi, la nici un an, sînt deteriorate.

Pe băncile puține și grosolan proiectate oamenii stau în ciorchine, unii lîngă alții, și spate în spate, vă dați seama ce plăcere a unei conversații? Vara e o căldură sufocantă, trebuie să traversezi rapid piața ca să nu faci insolație, iar primăvara și toamna bate un vînt că n-are rost să te pui cu el. Doar cîțiva copăcei firavi, plantați pe margine, foarte rari și nici un strop de verdeață. Nici vreo idee artistică de mobilier urban, nimic! Nu există în piața din Cluj decît pavaj și apa care iese din țevi, la nivelul solului.

Pariez că așa ceva puteau concepe fără să plătească niciun proiect, chiar și angajații de la serviciul străzi sau copiii de la scoala Bob. Dar cineva a făcut bani mulți din asta.

Cîștigul? Este loc unde să stea spectatorii, o dată pe an, cînd se proiectează filme la TIFF. Evident, că ar fi fost tot atîtea locuri și dacă piața era făcută cu mai multă verdeață, și dacă avea mobilier artistic și dacă avea vreo idee de design.

La Alba se lucrează acum la o idee similară. Primarul Hava a copiat formula colegului de partid de la Cluj și vrea piață „medievală” pentru care taie un parc întreg. Piața ar putea fi concepută deștept și încorporînd copacii valoroși, cel puțin aceia care au 130 de ani, dar cum să joci hora unirii printre pomi, că te încurcă!

Așadar, va fi și la Alba Iulia un pavaj întins ca o plăcintă, pe care o să-l bată soarele și vînturile, niște băncuțe stinghere și multe milionane în cîteva buzunare. Pentru că, dacă intenția ar fi fost cu adevărat bună, omul ar fi angajat firme de design urban inovatoare și ar fi găsit formula optimă. Dar așa, la plesneală, cine pavează mai scump că eu defrișez, e simplu și profitabil!

Ce se întîmplă: Piețele astea medievale erau simple și chele pentru că așa era atunci facil și util, acolo trăgeau căruțele, se făcea piață de legume, e drept că se jucau și hore la sărbători, dar piața avea utilităzări care cerea spațiu gol, ceea ce astăzi nu mai e o necesitate. Dacă ele ar fi concepute cu mai mult mobilier inclusiv pomi, nu li s-ar știrbi nimic din scopul inițial. Dar pentru asta trebuie să ai cel puțin mintea deschisă. Și măcar un dram de bună intenție.

Vezi petiția organizațiilor neguvernamentale.

Foto: Parcul Custozza (paulyluca.wordpress.com)

Anunțuri

2 gânduri despre “Confruntări urbane. Azi, omul rău și pomul bun

  1. Adevarul e ca astia de ne conduc, inafara de bani nu mai vad nimic. Oricum au niste creiere patinate rau de tot. Insa eu sunt surprins ca mai merge cinve la vot, cum dracu sa votezi asemenea exemplare? La Cluj stiu ca se mai chinuie cei de la CCN (Clubul de Cicloturism Napoca) sa faca niste amarate de piste prin oras pt cei cu biciclete, nenorocitii astia din primarie daca nu le strangeau mana la usa astia de prin UE, cred ca Clujul avea exact 2 cm de astfel de piste. Si asa multe sunt amenajate extrem de prost doar sa le inchida gura celor de la CCN. Ce sa mai zici de dezvoltarile cartierelor total haotic si fara gram de spatiu verde intre ele! Urbanism de tot…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s