Surse: calcule la PDL. De ce n-ar ieși de la guvernare

Sondajele indică între 13 și 18% intenție de vot pentru PDL. Să zicem o medie, de 15%. Cele două variante de lucru, puse în discuție acum, sînt: să iasă de la guvernare în favoarea unui guvern de tehnocrați sau să rămână mai departe guvern cu premier PDL.

Ce ar fi de cîștigat și ce ar fi de pierdut, pentru PDL? (Că ce ar fi bine pentru țară e o altă poveste.)

Sînt voci care spun (iar președintele este de această parte a baricadei) că schimbarea guvernului cu unul de tehnocrați ar îmbunătăți percepția publicului asupra guvernării, dar și față de PDL, care ar avea șansa, desprins de povara guvernării în criză, să crească electoral și să recupereze din procentele pierdute.

Și alte voci care spun: rămânem la guvernare, românii vor vedea că țara începe să iasă din criză și vom recîștiga astfel, o parte din încrederea pierdută.

Numai că, în concret, ce înseamnă fiecare variantă?

Unu. PDL să plece din guvern, să piardă controlul, puterea, să se apuce de muncă politică, să tragă tare ca să cîștige – ce? Cîteva procente în intenția de vot. Cam cît? Păi în cel mai bun caz, 7 % cît zice că ar aduce Blaga sau 10%, cît ar fi ideal. Și asta ce-ar însemna? Că în 2012, la alegeri, le intră în Parlament cîțiva deputați și senatori în plus. Nu au ce face într-o opoziție extraminoritară cu cîțiva parlamentari. În plus sau în minus cu 10%, nu pot visa la guvernare nici la schimbarea situației la vot, pe legi.

Bun, vor fi 30 sau 50 de PDL-iști mai fericiți dacă intră în Parlament în 2012, dar merită asta sacrificiul de a pleca acum de la guvernare cînd i-ar face nefericiți pe alți 500???

Doi. PDL să rămînă pe mai departe la guvern. Ar însemna să se tîrască cu piatra de moară legată de gît încă un an și jumătate. Poate percepția electoratului se mai schimbă în bine, cîștigă ceva, poate nu 10%, poate doar 5 %. Dar sînt la comanda țării pînă la finele mandatului cu toate beneficiile ce decurg de aici!

Dacă acestea sînt într-adevăr raționamentele PDL, cum spun sursele mele, dvs ce credeți că se va întîmpla după 5 martie?

P.S.: Iar dacă ar lua în calcul PDL și varianta răsturnării guvernului de către USL, poate că am avea răspunsul corect.

Citește și:

» Theodor Stolojan (PDL): Cui ar folosi schimbarea premierului?

Anunțuri

11 gânduri despre “Surse: calcule la PDL. De ce n-ar ieși de la guvernare

 1. Punctul de vedere al PDL este corect pentru… PDL. Pentru Romania nu….
  Pe de alta parte o rasturnare a guvernului de catre USL (posibila in cazul cand PDL depune intentionat armele) nu aduce nimic nou. Din contra: „coabitare” cu scantei cu Basescu, schimbari de sus pana jos cu „ai lor” si nimic esential pentru modernizarea Romaniei.
  Va reusi Presedintele Basescu o solutie („scoasa” in ultim ceas) care sa mentina actuala coalitie, sa epureze PDL de cei care-l „paraziteaza” si sa-l transforme intr-un partid de dreapta autentic?
  Asta ar trebui sa se intample dupa 5 martie…

 2. Raman la Guvernare si vor incerca sa recucereasca segmentul de electorat fara memorie pompand la momentul oportun bani sub o forma sau alta catre populatie,actiunea insotita,cum altfel,de un cor de propagandisti in extaz.De unde bani ? Cei care nu vor mai merge la clientela portocalie pana dupa alegeri cand in eventualitatea ca se vor afla la pupitru in continuare acesti bani se vor intoarce tot acolo.Alba-Neagra cu un popor fara judecata,fara ambitii,fara orgolii…o leguma de popor.

 3. Johnson, multumesc pentru comentariu.
  De acord cu tine pînă la un punct. Dar de ce crezi că nu se mai poate întîmpla nimic? Uite, poate se face un partid nou, văd o întreagă dezbatere pe acestă temă. Te-ai băga?

 4. Doamna Hurezean in acest moment eu nu cunosc alt Partid decat PNL…intrand in acest blog cred ca am cazut intr-o cursa…poate din prea multa oboseala.Reactionez violent spre horror cand aud de Macovei si toata gasca insalubra a lui Basescu….Ghiaaaaah !

 5. Nu vi se intimplă nimic pe blogul astta! 🙂 Fiti liniștit.

  Apoi, eu nu reacționez violent cind aud de nimeni, ca nu reacționez violent în general, iar de la liberali ma astept la asta cu atît mai puțin! Aici nu semănăm, ce-i drept! .
  Cît privește un nou partid, alte oferte n-am vazut încă, dar putem cauta. 🙂 Va tin la curent. Poate fac liberalii ceva, am auzit că nici Patriciu nu stă degeaba. Voi da de veste pe blog dacă aud ceva concret.

 6. Pingback: DESPRE 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s