Iustin Ianău. Nu doar vocea, ceva mai mult

Iustin nu este doar revelația unei voci.

A cîntat la emisiunea „Românii au talent” și i-a lăsat pe români, cîteva milioane de telespectatori muți de admirație. Dar înclin să cred, uitîndu-mă la Iustin că nu e vorba doar de talentul lui muzical. Acesta a venit ca o confirmare a setei noastre de frumos, de prea bine.

În fond, românii impresionați de Iustin erau gata să-l iubească și dacă nu cînta, îl iubeau pentru că el este chintesența de credințe și sentimente care stăteau demult ghemuite în miezul fiecăruia. Și a vibrat la apariția lui. Un Iustin fără nume și chip aștepta în fiecare dintre noi. Cînd a început să cînte, am putut spune, iată, asta e!

Se pare că nu sîntem un popor de grobieni maneliști, dacă la primul semn l-am urmat pe Iustin. Îl iubim pentru că e fragil, sensibil, timid, slăbuț, stingher și modest, cuminte și harnic. Pentru că e ca miezul nostru, bun. Ne-am recunoscut în el, așa cum nu ne recunoșteam în Simona Senzual sau Bianca Drăgușanu. Iustin sîntem noi, așa cum nu ne mai văzusem demult.

Îl iubim și pentru că el reprezintă prototipul copilului de „căpșunari”, copilul zilelor noastre. Sînt numărați cam 350 de mii de Iustini în România.

Părăsit de mama care muncește de 12 ani în Italia și crescut de bunică și tată. Cu o căsuță curată, pereți albaștri și mușama pe masa cu calculatorul, perdea ca neaua la geam și dulăpior cu dantelă. E casa românului sărac dar demn, civilizat. Care nu ascultă manele ci culmea, operă. Nu merge la furat ci la biserică. Nu rîde gîlgîit ci zîmbește timid, nu se bate pe burtă ci stă cu mîinile împreunate pe genunchi. Nu cere, ci dă. E Iustin de România, așa cum o știam noi.

Un paradox al vieții, un copil ca noi înșine. El este partea bună salvată din noi. Scăpat curat într-o lume murdară, bogat într-o lume săracă. Generos, cînd lui i s-a dat atît de puțin. Nici măcar o mamă alături.

Fotografia: ProTv

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s