Paradoxurile crizei. Covrigul de la Hugo Boss

Stăteam la Capșa, la cafea. Era cald de să leșini pe asfalt, dar în cafeneaua umbroasă, răcoare. Cafeaua, nici așa, nici așa, ca peste tot. E culmea globalizării, același gust peste tot pe Pămînt. Parcă se face în același espresso, ceva de sorginte italiană, un gust mai mult sălciu. Niciun pic de imaginație. Tăcere, ca la amiaz cînd nici copiii nu mai ies la soare.

Printre mașini, un singur om tăia aerul fierbinte, cu mîna. Făcea semne, ca și cînd el ar putea alunga soarele și chema oamenii. Avea un maiou kaki, fără mîneci, pielea neagră ca scoarța copacului și niște blugi uzați. Pe după gît trecea o funie de cîrpe moi, răsucită strîns, dar destul de groasă. De funie era legată o lădiță de plastic plină cu covrigi, pe care o purta în față, ca pe-o tavă imensă. Nu striga, nu zicea nimic. Căuta oamenii din privire. Se îndrepta spre ei și-i întreba, vreți un covrig? pe lada de plastic avea o etichetă. 1 leu covrigul. Mergea repede, cu pas mare, trecea de pe un trotuar pe altul, oarecum agitat. Covrigii i se uscau în soare, iar el nu vînduse mare lucru, lădița era plină.

Bărbatul avea cam 45 de ani, înalt, osos, cu părul rebel. Trecea rapid pe lîngă magazinele de lux. Omul cu maiou kaki, decolorat, rădea trotuarul din fața magazinelor cu nume celebre. Afară sau înăuntru, Calea Victoriei e toată un shop cosmopolit. Își lăsa umbra să alunece pe vitrinele Hugo Boss, Escada, MaxMara, Furla, Stefanel, Guess. Repede, repede, în sus și-n jos, în căutare de clienți pentru covrigii lui.

Foto: Covrigari la Arcul de Triumf (Zbor de fluture)

PS: Gazetino vă va oferi de acum înainte o serie de povestiri scurte, flash-uri de criză, asemeni unor fotografii metaforice, numai bune de ținut minte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s