Statul mafiot. O temă pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase și urmașii lor

Mi-am amintit zilele acestea povestea unui inginer angajat la vama din Giurgiu. Fusese cîțiva ani fără serviciu, iar un prieten i-a recomandat postul de la vamă, rămas liber. Omul făcuse foamea, așa că a acceptat, deși i s-a spus și ce va trebui să facă. Zilnic se colectau bani, iar seara se distribuiau procentual, de jos în sus. Pînă la ministru. Oricare ministru. Nu conta.

Familia inginerului era foarte îngrijorată. Oare n-o să sfîrșească băiatul nostru în pușcărie? Nu, le spunea băiatul. E un sistem cunoscut în care sînt băgați toți. Toți.

Acum, sistemul cunoscut a devenit de nerecunoscut: 177 de arestări într-o săptămînă. Pînă la sfîrșitul lunii vedem și un ministru, doi, trei? Pentru că, altfel, sistemul se reface după această demonstrație pe care o vor înțelege ca pe ceva necesar, așa, de ochii lumii, doar pentru intrarea în Schengen.

Citiți aici un text care mi s-a părut că explică foarte bine instituționalizarea mafiei. Care vine de la statul comunist încoace, a trecut și în cel neocomunist sub Iliescu și s-a înfiripat în perioada de creștere economică, cu un vîrf în epoca Năstase (mafia era atunci atît de evident percepută, încît Traian Băsescu a putut să cîștige alegerile folosind această temă).

Ce a urmat a fost mai degrabă o victorie a mafiei. Traian Băsescu și garda lui nu au reușit pînă acum să spargă structurile mafiote. S-ar putea ca disperarea sa de a supraviețui adversarilor politici, dar și presiunile externe, să-l facă mai eficient.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s