E.On Gaz: „Așteaptă-te mereu la mai mult!” Da’ cât de mult?

La începutul lui februarie, E.On Gaz a trimis un nou rând de facturi pentru plata gazului natural. De data aceasta, facturi mai speciale: compania calculează „diferențele de regularizare”. Surpriza neplăcută pentru foarte mulți dintre clienții furnizorului este că diferențele s-au adunat în plus la factura curentă de plată, uneori până la dublarea sumei pe care consumatorul o datorează pe ultima lună.

Ultima perioadă facturată acoperă, în linii mari, consumul de gaz al populației pe luna ianuarie. O lună cu consum maxim, dat fiind frigul de afară. Impresia pe care o face decizia de a trece la calcularea „diferențelor de regularizare” tocmai în această lună, în „vârf de sarcină”, cum s-ar zice în termeni tehnici, este că E.On Gaz vrea să dea lovitura de cash-flow acum și nu altă dată. Că bugetele familiilor vor trece prin cele mai grele încercări, nu e treaba nemților de la E.On, nu-i așa?

Am încercat să aflăm de la Departament de Comunicare și Relații Publice al companiei de ce regularizarea se face în cel mai vulnerabil moment financiar pentru consumatori, însă întrebarea a rămas fără un răspuns inteligibil. De altfel, majoritatea răspunsurilor la întrebările adresate companiei (vezi aici!) sunt suficient de evazive pentru a nu da un răspuns la principala întrebare. Adică, nu consideră compania că luna ianuarie este cel mai nepotrivit moment pentru regularizare?

Desigur, pe marginea lunii alese se poate specula, cu răspunsuri care convin companiei și nu consumatorului. Creșterea semnificativă a facturii pentru cea mai grea lună de iarnă și în momentul în care primăvara este încă departe, obligă clienții să plătească indiferent de efortul financiar pe care trebuie să-l facă. Neplata facturii „regularizate” îi expune pericolului de a fi debranșați în plină iarnă. În plus, debranșarea îi obligă la plata unei taxe de rebranșare care, fără a fi chiar efectivă (adică să vină cineva să pună mâna pe cheia franceză și să strângă un șurub), costă peste o sută de lei.

Pentru sfârșit, am să mai reproduc un slogan E.On Gaz primit în plic cu ultima factura: „Servicii mai bune, oferte mai avantajoase. Așteaptă-te mereu la mai mult!” OK, mai mult, dar cât de mult și cât de mereu?…

Anunțuri

2 gânduri despre “E.On Gaz: „Așteaptă-te mereu la mai mult!” Da’ cât de mult?

 1. cum ne fura E.ON Energie Romania S.A. Tg.Mures?
  raspuns: prin factura de regularizare!

  eu am contract cu autocitire LUNARA, conform contractului incheiat cu E.ON si beneficiez de ajutor de caldura LUNAR = 262ron.
  facturile sunt:
  1 luna_autocitire 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc
  2 luna_autocitire 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc
  3 luna_citire eon 15.12.2011 index nou (citit de eon) 369 = 369-163=206 mc consumati in a 3-a luna. E.on imi redistribuie cei 206 mc (consumati in a 3-a luna) peste toate 3 lunile, si evident, consumul meu din a-3a luna este cu mult mai mic fata de consumul real, deci ajutorul de caldura aferent consumului de gaz diminuat din a 3-a luna va fi si el diminuat, cand de fapt factura de regularizare trebuia sa fie 0,00. Cat a furat E.ON = 111 ron. regularizarea ar trebui sa fie simpla, prin diferenta intre ce s-a facturat si ce s-a consumat in mod real, ori nu reusesc sa inteleg modul de calcul atat de nerealist, abuziv si …netransparent al E.ON, iar ANRE doarme, sau chiar reglementeaza acest mod abuziv de a fura bani din buzunarul oamenilor.

  De ce nu apar clar, pe factura de regularizare cei 206 mc, ca diferenta intre consumul real (citit de EON) – consumul efectuat (facturat de EON) ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s