Duminica în care Roșia Montană s-a rătăcit de sine. Acum, cine sîntem?

Astăzi, în 6 februarie, se împlinesc 1880 de ani de la atestarea documentară a celei mai vechi localități miniere din țară, Roșia Montană. Dar de ce e importantă „ziua de naștere” a acestei localități?

Pentru că acum zace muribundă, pentru că în ea se concentrează între naștere și moarte istoria ridicării și decăderii civilizației industriale transilvănene. Pentru că soarta Roșiei Montane este emblematică pentru România.

Și pentru că acum, de la căpătîiul acestei localități țipă chiar primarul și spune lumii, că 1880 de ani pentru el sînt egali cu zero! Adevărata zi a localității, zice el, este Ziua minerului. De ce? Pentru că de ea se leagă exploatarea Gold Corporation, mineritul cu cianuri și schimbarea catastrofală a reliefului Transilvaniei? Pentru că a prins încă o ocazie să lipească interesele acestor căutători de aur de viitorul localității.

Nu am mai auzit niciodată ca un primar să abjure ziua de naștere a localității pe care o conduce. Dar dacă și de ea s-a putut agăța propaganda exploatării Gold Corporation putem înțelege cît de mari sînt interesele. Și cît de mici caracterele.

Comunicat de presa
PRIMĂRIA ROŞIA MONTANĂ: ADEVĂRATA SĂRBĂTOARE A ROŞIEI MONTANE ESTE ZIUA MINERULUI

Stimati jurnalisti,

Cu prilejul zilei de 6 februarie, Primaria Rosia Montana saluta implinirea a 1880 de ani de la prima atestare documentara a celei mai vechi localitati miniere din Romania.

Totodata, Primaria isi reafirma convingerea ca mineritul, activitatea traditionala care defineste identitatea zonei, trebuie sa continue si de acum inainte, pentru a asigura Rosiei Montane dezvoltarea economica, sociala si culturala de care are nevoie. Este ceea ce transmitem in fiecare an si cu ocazia Zilei Minerului, adevarata sarbatoare a locului.

Va rog sa gasiti mai jos comunicatul de presa.

Cu respect,
Eugen Furdui
Primar Comuna Rosia Montana
0258 783 101

ComunicatPrimariaRosiaMontana

Despre ce se întîmplă cu adevărat în Munții Apuseni, puteți citi aici:

» Războiul aurului la Roșia Montană: un munte de interese și o mână de moți

» Abrud, orașul cu șomeri în fiecare casă. Flămânzii din Apuseni mor cu ochii pe o fată morgana din Canada și un băiat portocaliu de-al locului

Reclame

2 gânduri despre “Duminica în care Roșia Montană s-a rătăcit de sine. Acum, cine sîntem?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s