Mitropolia în cumpănă. Se schimbă paradigma?

Moartea Mitropolitului Bartolomeu – Dumnezeu să-l odihnească – a venit prea repede. Biserica Română nu este pregătită pentru schimbare. Pentru nicio schimbare.

Cine îi va urma? se întreabă lumea. Citesc în Q-Magazin: Irineu Bistrițeanu, Vasile Someșanul, Ioan Selejan sau Andrei al Albei.

Acum cîteva zile, episcopul Vasile Someșanul îmi mărturisea: nici nu pot și nici nu vreau. Nu poate pentru că nu e episcop titular și nu vrea pentru că are ceva de făcut. Face bine.

Oricine altcineva va fi la Mitropolie, dintre cei vehiculați de zvonuri, lucrurile vor merge mai departe la fel. Biserica română este condusă încă, în același mod, cu mînă de fier, pe drumul propriei împuterniciri. Nu e pregătită pentru altceva.

Anunțuri

2 gânduri despre “Mitropolia în cumpănă. Se schimbă paradigma?

  1. Aproape corect. În sensul că poate merge și mai rău. Cel puțin, ÎPS Bartolomeu avea un soi de dublă legitimitate publică – o las deoparte pe cea de cleric -, aceea de lider politic al momentului 1946 și aceea de „diortositor” al Bibliei. (Ghilimelele la imposibilul cuvant grecizant semnaleaza precautia mea in a folosi grecismele/ bizantinismele/ fanariotismele astea care, alaturi de neologismnele agresive de tip anglo-saxon indica o precaritate a limbii noastre sau o graba a celor ce le introduc in a se gudura in fata modelelor nemestecate bine.). Cei care vin nu au asa ceva. Si sunt, toti, mai palizi decat controversatul lor predecesor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s