Consiliul de Administrație al UBB a decis recent înființarea unui Consiliu Consultativ al Universității Babeș Bolyai. Acest consiliu ar urma să fie format din „foştii rectori, prorectori, cancelari generali, decani care nu mai exercită funcţii în universitate”. Consiliul, de asemenea, are ca menire să dezbată şi să formuleze recomandări de natură să promoveze şi consolideze Universitatea Babeş-Bolyai și „va fi convocat de Rector ori de cîte ori este nevoie”.

Întrebare legitimă: pînă acum cînd trebuie să iasă el însuși la pensie, rectorul Andrei Marga nu a avut nevoie să se consulte cu foștii rectori, prorectori, foștii cancelari sau decani? Autonomia universitară permitea înființarea unui astfel e consiliu și pînă acum.

Dar ce s-a întîmplat între timp: potrivit noii legi a Educației, rectorii și profesorii universitari vor ieși la pensie la 65 respectiv 63 de ani, la fel ca ceilalți cetățeni ai țării. Principalii nemulțumiți de această prevedere s-au arătat a fi chiar rectorii în funcție, Andrei Marga și Ecaterina Andronescu. Amîndoi împlinind vîrsta de pensionare în această primăvară. Și amîndoi fiind oameni politici plasați în staful partidelor lor, PNL, respectiv PSD.

Pentru cei doi, cel puțin, funcțiile în partide ca și viitoarele candidaturi politice sînt într-o strînsă legătură cu pozițiile de putere și influență pe care ei le au în mediile universitare de unde provin. Dacă în universități puterea lor de decizie și de control scade, riscă să scadă și în partid.

Prin urmare, pierderea funcției de rector poate însemna reducerea șanselor de a deveni miniștrii ai educației sau candidați la înalte funcții în stat. Prezența în politică a rectorilor își are forța în primul rînd în universități, influența lor asupra sutelor de mii de studenți și cadre didactice pe care îi domină le-a conferit poziții și putere în politică. Tocmai de aceea, pensionarea rectorilor ar însemna și o gravă pierdere a puterii lor de negociere în partide.

Așadar, menținerea unei funcții suprastructurale în universități, cum este acest Consiliu Consultativ, poate păstra impresia de influență și putere de care mai au încă nevoie pînă la noi alegeri și formarea unor noi guverne în care se vede fiecare dintre ei. Consiliul Consultativ este astfel și o soluție pentru salvarea unor pensionabili cu aspirații politice.

PS: Să nu uităm că tot la Cluj și tot Andrei Marga a inventat și funcția de președinte de universitate atunci cînd domnia sa ar fi trebuit să se retragă din cea de rector pentru că avusese deja două mandate consecutive. Chiar dacă nu era încă prevăzută de lege (dar posibilă prin autonomia universitară), această funcție a fost creată la UBB pentru Andrei Marga pentru ca apoi și alte universități să preia modelul.

Vezi și:
» Rectorul pensionat sau rectorul îmbălsămat? Există carieră după pensionare?
Anunțuri

12 gânduri despre “Legea îi scoate la pensie. Soluția lui Andrei Marga: își toarnă un sarcofag deasupra UBB

 1. Acest “consiliu” ”consultativ”, situat iar la marginea legii invatamantului (in ceaunul autonomiei, aici cu ghilimele duble), va fi compus din toate instrumentele bipede de baza ale dictaturii post-89, care a supravietuit prin autoclonare pana si guvernarii Iliescu.
  Sa mai vedem si daca va fi mai longeviva decat a lui Ceausescu, parca e prea mult. Toate aceste miscari arata insa in acest sens. Iar dumneavoastra, domana Hurezeanu, le-ati incadrat corect in coordonatele temporale.
  Cine pot fi viitorii-fosti rectori: domnii profesori Vlad si Negucioiu (pana in dec.1989), domnul academician Haiduc, si Marga si Bocsan. Nu va fi prea comod, pentru ca rectorii „comunisti” sunt, pare ciudat, cu picioarele pe pamant si capul pe umeri. Discutiile din acesti ani cu domniile lor au spus multe. Domnul academician, la randul lui, a fost detronat de Marga.
  Avem oarecari dubii ca domniile lor vor accepta, sau se vor lasa manipulate pe post de decor.
  Credem ca acest instrument, un surogat ad-hoc, trebuie sa ramana doar in capul celor care l-au secretat.
  Declaratia lui Marga, nu numai pioasa, intre alte nenumarate piosenii, ci, de-acum, patriotic-patriotarda, iar dumneavoastra stiti ca asa ceva e la marginea gropii cu maipulari,
  „Orice universitate demnă de nume îşi valorifică cât se poate de mult personalităţile şi potenţialul specializat de care dispune. Valorificarea este cu atât mai necesară cu cât perioada în care s-a intrat, în ţară, este una în care devine imperativă apărarea instituţiei şi a valorilor ei fundamentale în faţa degradării, a confuziilor legislative şi a slăbirii suportului financiar” (Ziua de Cj, de azi)
  parca scoasa din Biblie, trebuie luata cu prudenta pentru ca e andrisata numai clientelei in curs de debarcare.
  Avand in vedere ce ce a ajuns pana la satietate la urechile si ochii opiniei publica si, de asenenea, in asteptarea raportului de gestiune a actualei conduceri, intro tara normala si cu o viata academica decenta si responsabila, astfel de acuzatii, deja probate, ar fi dus imediat la demisia sau demiterea rectorului si al staff-ului.
  Ei, nu ! Lipsiti de orice urma de demnitate, exhiba tot felul de formule in fata unui auditori sceptic, care se scobeste in nas plictisit si injura inca in barba.
  Ar fi bine ca acei care au inventat potentiala viitoare noua ilegalitate sa isi vada de lungul nasului; de pensie si de frumoasa agoniseala pe bani publici, cat altii in zeci de vieti de munca cinstita si lipsita de tenebre, de la a la z. Fiind si la dispozitia justitiei. Cei care nu au n-spe oferte in afara tarii, sau au revenit la ganduri mai bune. Stiut fiind ca cele mai bune afaceri nu se fac afara, ci tot in tara.

  Stimada doamna Hurezeanu, ar mai fi un atuu: s-a demonstrat ca in Romania de dupa 89 (nu a lui Domitian), rectorii unor universitati de stat au fost practic inamovibi si impuni. Pentru acestia, unii dintre ei, sfarnarii cei mai impatimiti, institutia publica a statului a fost sanctuarul din care au scos, si ei la rand cu alte rozatoare periculoase, surub dupa surub, scoabe, grinzi, caramizi, capace de canal, tocuri si alta blanarie, inca necunoscute noua, din fundamentul aceluiasi stat. Cunoastem o singura exceptie notabila, scandalos de tardiva (Oradea).

  Draga Statule, scularea si lege ! Nu mai trandavi ! Ca pana surcalesti normele metodologice (Traiasca Niculae !), astia fac 10 contra ! Pentru ce ne umbli prin buzunare, si nu numai, cu lozinici si ele foarte pioase si la fel de credibile ? Pune mana pe bici !

 2. Rog sa fiu scuzat pentru greseli (inamovibili, ce, al, asemenea etc).

  Cu persoana respectiva, lucrurile sunt demult clarificate in aceasta afacere. Cand era inca departe de varsta de pensionare, teoretiza bine lupta de clasa contra celor indezirabili, spunand ca acestia trebuie sa plece, mai spunand si de ce. Declaratie publica, in gazeta citata mai sus, in trecut un semioficios al acestuia, ca un fel de „Al-Ahram” pentru Mubarak.

  Cu o frumoasa „scoala a vietii”, personajul nostru o da cotita, desi arata cu degetul spre alte meleaguri unde s-ar practica. Nu-i mai breaz cu nimic.

 3. Incep cu un „disclaimer” pentru cei care vad liber-limbisti peste tot pe net: nu am nici un fel de legatura cu Andrei Marga si nici cu UBB…

  … insa nu pot sa nu observ gaurile in logica acestui text. Ma tem ca argumentele invocate tin mai degraba de o logica a politichiei de pe Dambovita, a umorilor si resentimentelor, decat de logica pe care o avem de la Aristotel incoace. De ce afirm acest lucru? Pai sa le luam pe rand.

  Primul argument adus este acela ca Marga infiinteaza un Consiliu Consultativ (CC) pe langa minunata conducere a UBB fiindca el a fost/urmeaza sa fie scos la pensie. Eu as replica cu: „de unde stiti acest lucru?!” Puteti avea acces la adevarata motivatie pentru care se infiinteaza acel Consiul Consultativ?! Ma tem ca nu faceti parte din cercul destul de restrans reprezentat de cei care vor infiinta CC. Va bazati argumentul pe niste presupuneri. Si chiar de ar fi asa, care este problema in a avea un Consiliu Consultativ? Nu vad nici una. De ce universitatile americane sau franceze ar avea un astfel consiliu consultativ, iar ale noastre nu? Ati vazut cumva care sunt atributiile acestui consiliu si contravin ele legilor in vigoare?! Din cate stiu eu, Consiliul Consultativ nu face altceva decat sa sprijine universitatea in demersurile sale de a creste performanta si de a reprezenta institutia in tara si in strainatate. Ah, va deranjeaza ca face parte din acel CC si A. Marga (Din modul cum asimilati persoana Andrei Marga cu Consiliul Consultativ am impresia ca ati avut o experienta neplacuta in calitate de studenta la Facultatea de Filosofie a UBB.)?! Pai este o problema personala si nu are nimic cu interesul public.

  Nu inteleg sintagma „functie suprastructurala”. Consiliul Consultativ nu poate fi o functie, ci o structura cu mai multe functii. Poate nu inteleg eu limba romana si cum sunt legate in organigrama aceste structuri… Consiliul Consultativ nu poate avea functie decizionala, ca d’aia este „consultativ”. Nu Marga (aka Consiliul Consultativ in textul de mai sus) va fi cel care decide daca se scot posturi la concurs, ci decanatele si Rectoratul. Sa fie altfel?!

  De asemenea, observ ca sunteti o adepta a iesirii la pensie a rectorilor si profesorilor universitari la 65 si respectiv 63. Eh, sunt multi alti care au destule argumente rationale pentru care o astfel de decizie este nepotrivita pentru universitati. Eu nu inteleg de ce un profesor universitar nu ar mai trebui sa conduca doctorate, de unul singur ci doar in co-tutela, doar fiindca a ajuns la 65 de ani. Pai aceasta este varsta ideala pentru a coordona doctorate, cand poti sa ajuti un tanar doctorand sa-si gaseasca firul rosu. Am exemple nenumarate de oameni lucizi la 65 de ani, care si-au promovat doctoranzii si au reusit sa constituie adevarate comunitati de profesionisti. Exemple din Romania, nu din alte tari.

  In Post scriptum introduceti ideea ca Marga ar fi cel care a inventat functia de presedinte de universitate. Sunteti extrem de prost informata. Functia de presedinte de universitate exista in orice universitate din strainatate. Nu este inventie romaneasca. Documentati-va mai bine! Iar in Romania a fost introdusa ca urmare a unor cercetari si a unor discutii in interiorul unor grupuri de lucru care s-au ocupat de mult iubita „universitate antreprenoriala”.

  Acum, de la Miclea pana la actualul ministru al Educatiei, cu totii isi insusesc ideea de „universitate antreprenoriala”. Dar ce nu se spune este ca, pe timpul cat Marga era ministru, s-a dezvoltat un proiect national finantat prin Phare care a vizat exact conceptul de „universitate antreprenoriala”. Au fost publicate cateva carti pe aceasta tema, au fost realizate documente care au stat o vreme la baza strategiei nationale privind sistemul universitar. Insa nu conteaza, ce a fost facut de „ceilalti” este rau, negru, indezirabil, patat, facut cu interes s.a.m.d.

  Ma opresc aici fiindca deja am pierdut prea mult timp cu acest comentariu.

 4. Bun, am parcurs comentariul dvs. sperînd să și găsesc rigoarea emfatică enuntată de la începutt. Dar v-ați pierdut ideile pe parcurs.
  Apoi, nu pot fi lacune de logică in prezentarea informațiilor, ele provin dintr-un comunicat al UBB, nu trebuia sa fac parte din cercurile de decizie. În comunicat explică ce vor cu acest consiliu consultativ.
  Nu am nimic împotriva consiliului, dar intrebarea pe care am si formulat-o in text era de ce nu a fost el infiintat de dl Marga si inainte sa se puna problema pensionarii domniei sale.
  În PS punctam practica înființării de plase de siguranță pentru sine. Atît.

 5. Va voi raspunde in ordine inversa.
  1) Nu inteleg de ce CC este o „plasa pentru sine” in cazul lui Andrei Marga. Are ego-ul atat de mare incat sa moara dupa toate functii din aceasta tara? Altfel, nu pot intelege argumentul. Pensia si toate celelalte venituri cred ca-i asigura un trai suficient de decent incat sa nu tanjeasca dupa o noua functie.

  2) De ce ar fi trebuit sa infiinteze CC-ul inainte si nu acum? Poate ca omul a descoperit nevoia de a avea un astfel CC tocmai acum, cand autonomia universitara este pusa in pericol de noua Lege a Educatiei Nationale. De ce nu putem porni de la ideea ca omul in cauza este de buna credinta. Ce ar fi sa plec si eu de la premisa ca sunteti o fosta studenta picata la examen de profesorul Marga? Nu este cam mult sa vedeti peste tot infractori si corupti?!

  3) Nu ati citit cu suficienta atentie comentariul meu. Eu nu vorbeam de „lacune de logica” (dincolo de unele imprecizii terminologice), ci de utilizarea unei „logici”, a unui model de a gandi si de a-si reprezenta realitatea in functie de umorile si resentimentele de moment. Cu alte cuvinte, in loc sa prezentati echilibrat o situatie, ati inceput sa aruncati cu acuze si sa faceti presupuneri. Amandoi am citit, presupun, acelasi comunicat de presa. In el nu se facea nici o referire la Marga. Sa dam un citat astfel incat alti cititori sa-si deama seama singuri despre ce vorbim:

  „2. Cu privire la constituirea Colegiului Consultativ al Universităţii Babeş-Bolyai
  Orice universitate demnă de nume îşi valorifică cât se poate de mult personalităţile şi potenţialul specializat de care dispune.
  Valorificarea este cu atât mai necesară cu cât perioada în care s-a intrat, în ţară, este una în care devine imperativă apărarea instituţiei şi a valorilor ei fundamentale în faţa degradării, a confuziilor legislative şi a slăbirii suportului financiar. Universitatea Babeş-Bolyai este o instituţie reprezentativă a Transilvaniei, a României, a cărei consolidare trebuie sprijinită şi merită să fie sprijinită.
  În această situaţie:
  a) Rectoratul este autorizat să organizeze Colegiul Consultativ al Universităţii Babeş-Bolyai, format din foştii rectori, prorectori, cancelari generali, decani care nu exercită funcţii;
  b) Colegiul Consultativ al Universităţii are ca menire să dezbată şi să formuleze recomandări de natură să promoveze şi consolideze Universitatea Babeş-Bolyai;
  c) Colegiul este convocat în reuniuni de către Rector ori de câte ori este nevoie.” (Sursa: http://www.ziuadecj.ro/eveniment/comunicat-al-universitatii-babes-bolyai–59917.html)

 6. Domnule Ducu, premisele de la care pornesc sînt fapte. Nu am picat pe acest subiect ieri, odata cu un comunicat.
  Puteti presupune orice despre mine, dar asta nu inseamna ca datele problemei se schimba.
  Haideti sa reluăm: Conducerea UBB (al cărei rector este Andrei Marga) anunta infiintarea unui consiliu consultativ pentru rectorii, decanii sau cancelarii pensionari, în ianuarie 2011, după intrarea în vigoare a LEN conform căreia din 22 mai ar trebui să iasă la pensie. Un astfel de consiliu n-a mai functionat pina acum desi rectori sau prorectori pensionati au mai fost. Andrei Marga nu are nici un amestec pentru că nu se pomenește de el în comunicat?
  Evidenta este accesibilă oricui, domnule Ducu.
  Cît priveste ego-ul lui Marga, poate incercati sa vorbiti cu colegii domniei sale. Sau cu membri ai Senatului UBB. Eu am facut-o.

 7. Evident vi se pare dumneavoastra. Mie nu. Dimpotriva, am senzatia ca sunt prea multi care-si dau cu parerea despre managementul universitatilor si educatie, in genere, fara ca macar sa aiba informatii de baza, ce sa mai vorbesc despre competente manageriale.

  In al doilea rand, epurarea universitatilor prin intermediul LEN nu este mai morala decat inchistarea universitatilor in vechile structuri. Eu, personal, m-as putea considera o victima atat a vechiului sistem, cat si a celui intrat acum in vigoare: blocarea posturilor vacante nu mi-a permis sa ocup o functie academica, desi am suficiente activitati academice care sa ma recomande. Cu toate acestea, nu ma consider o victima (nici nu ar fi cazul) si incerc sa tratez obiectiv o situatie, fara presupuneri ori resentimente.

  In al treilea rand, am spus si in primul comentariu, asimilati in mod eronat persoana lui Andrei Marga cu institutia Consiliului Consultativ. Nu inteleg care este baiul ca el este cel care a infiintat CC-ul acum, dupa ce a intrat legea in vigoare. Daca ar fi fost rector Miclea si s-ar fi aflat exact in locul in care se afla Andrei Marga astazi, ati fi sarit la fel de tare la beregata omului?!

  In al patrulea rand, ce problema are ego-ul domniei sale cu faptul ca a infiintat un CC?! Este ilegal sa infiintezi un CC? Este imoral? Este lipsita de relevanta existenta unui CC pentru UBB?

  In al cincilea rand, daca eu pot presupune orice despre dumneavoastra, atunci asta ma indreptateste sa va acuz de rea vointa? Care este logica? Pai tocmai spuneam ca presupunerile nu pot sta drept argumente. Putem presupune ca Y este un criminal, il face asta criminal?! Putem presupune ca Marga si-a facut o structura in care sa ramana conectat la UBB si la viata academica, sa fie blamabil pentru asta?! Unde este logica. Sau la dumneavoastra functioneaza exclusiv logica resentimentelor?!

 8. Daca puneti prevederea de pensionare a universitarilor (nu excludere, ci doar pensionare! atentie ca va dati documentat!) pe același plan cu epurarea universitatilor ma indoiesc profund de gîndirea dvs.

  Nu am spus ca CC este inutil (inutil l-a considerat Marga daca nu l-a inființat pina acum!), nu am spus ca este imoral.

  Am constatat coincidenta dintre interesele unui om si dezvoltarea unor structuri care sa-l sprijine in raport cu alte structuri.

  Domnule Ducu, dacă vă arogați rigoarea demonstrației, ce legătură are CC cu Miclea? Aveți o problemă?

  N-am sărit la beregata lui Marga, expresia e obraznică și vulgară, doar am explicat contextul in care acționează și ia decizii într-o instituție publică. De interes public.

  Orice abuz de putere în interes personal este subiect de presă.

 9. Felicitari pentru articol, pentru acesta si pentru altele, anterioare. Pentru cei din interiorul univ BB lucrurile sunt f simple. Se repeta o situatie. Si anume, cand Marga nu mai putea candida la rectorat, l-a pus (sic !) rector pe Bocsan, iar pt sine a inventat functia de presedinte al Colegiului Academic. In anii rectoratului lui Bocsan, persoana nr 1 din UBB era presedintele colegiului academic. Acesta – pt a aminti doar despre chestiuni exterioare, formale, dar care spun mult – si-a pastrat biroul (Bocsan si-a amenajat altul, modest), si-a pastrat masina la dispozitie. Dupa terminarea perioadei, putea sa candideze din nou la rectorat, a facut-o si a avut succes. Nu-i de mirare, tinand seama de componenta senatului care vota si de slabiciunea opozantilor. A devenit din nou rector. Desigur, nu putea sa desfiinteze Colegiul Academic. Asa ca l-a pus presedinte (l-a pus, sic !) pe alt acolit, pe Agachi (pacat si de Agachi, si de Bocsan, ultimii ani i-au rinocerizat). Evident, din nou rectorul era nr 1 in UBB, nu presedintele Consiliului Academic.
  Pensionarea. S-a intamplat ceva curios. In 2009 Marga tuna si fulgera impotriva celor care au implinit 65 de ani si cerea imperios pensionarea lor. Iarasi trebuie spus ca unii din interiorul UBB stiu de ce. Era vorba despre pensionarea urgenta a unor opozanti si despre retragerea chiar si a dreptului la consultanta. Nu vreau sa dau exemple. E curios ca Marga uita ca peste doi ani vine randul sau la pensionare, daca se face cum proclama el ca trebuie sa se intample. Pardon, nu e curios, Marga n-a avut amnezie. Marga s-a crezut totdeauna un supraom. Asta n-ar fi prea grav, paranoici sunt destui (specialistii spun ca este paranoic, nu eu). Dar asa ceva s-a intamplat pentru ca e inconjurat de cine e inconjurat.
  In momentul in care nu stia cum sa fie rector a treia oara, inainte de ideea cu Consiliul Academic, s-a vanturat prin Cluj ideea infiintarii universitatii metropolitane, la care n-au subscris celelalte universitati. Daca se realiza, nu-i asa, era o universitate noua, iar el devenea rector pentru primul mandat la o noua universitate. Dar s-a salvat prin smecheria cu Consiliul Academic.
  In urma cu putine saptamani, ideea a fost reluata. M-a mirat, pentru ca, oricum nu avea nici o sansa sa devina rectorul unei asemenea universitati. Acum intervine prin lege criteriul varstei, asa ca…
  Si iata-ne ajunsi la zi. Si-a dat seama ca nu e o idee buna cu unificarea universitatilor. Ca nu-si rezolva situatia. Noua gaselnita este, regret s-o spun, aproape geniala. Un consiliu consultativ, al carui sef va fi el (pai se poate, altfel ?), pentru a carui infiintare nu exista nici o opreliste. Si, ca in cazul Consiliului Academic, cand el e seful noului organism, conducerea ii va reveni. Pentru vecie.
  Oare chiar nu exista solutie pentru stoparea acestui om dintr-o cursa (in care a facut putin bine si mult rau) care dureaza de doua decenii ? De 17 ani conduce intr-un fel sau altul, rector ori presedinte, dar conduce UBB. Asa ceva nu s-a intamplat nici macar in anii duri ai stalinismului, cand partidul te punea rector, partidul te scotea din functie.
  P.S. daca tot stam la taclale…cazul Baba. Imi vine sa rad. Baba, absolvent de veterinara (cred) a fost adus de Marga la UBB. Baba s-a inscris ca student la Stiinte Politice, asa i s-a ordonat si, in acelasi timp, facea seminarii de politologie la alte facultati. Era student si cadru didactic in acelasi timp, la aceeasi facultate. In afara de studentii carora le facea seminariile, si care-si dadeau coate, nimeni n-a zis nimic… Poate exista oare o absurditate mai mare ? O incalcare, nu a Cartei univ, nu a legii, ci a elementarului bun simt ? Numai cand – din motive de ei stiute – Marga si Baba s-au certat, atunci Marga a inceput sa-l acuze de incompetenta, fraude etc.
  P.S.2. Ehei, dar va amintiti de frumosii ani 90 ? Ce mare prietenie intre Marga si Miclea, ce giugiuleli, ce perieri reciproce ? Parea limpede ca Marga il pregateste pe (atunci) cancelarul general al UBB (Miclea) pt a-i lua locul, ca rector. La urma urmei, era frumos. Trebuie sa-ti pregatesti urmasul. Si toata prietenia s-a sfarsit brusc cand Miclea a fost chemat ministru al invatamantului. Brusc, peste noapte a fost chemat. De seara pana dimineata Marga a pierdut partida. Seara facea chef cu anturajul si promitea posturi. Dimineata, totul s-a naruit. Si prietenia lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s