Afro-celtica din coliba lui Babel. Viața e atît de frumoasă!

Alergînd cu ochiul pe suprafața apei, pe sub ceruri, peste munți și acoperișuri, îi vezi și-i simți pe toți, într-un fel care face parte din tine. Sînt atît de multe lucruri care ne unesc și atît de importante. Iar primul dintre ele este chiar o frumoasă grădină, Doamne, e ca un Babel-rai!

Afro-celtică. Sună teribil de ciudat. În 1991, Simon E a plecat în Senegal să producă noi piese muzicale. L-a întîlnit pe Baaba Maal, un cîntăreț de muzică africană. Emmerson a descoperit uimit, cît de mult semănau unele sunete din muzica lui Baaba Maal cu muzica tradițională irlandeză, cu muzica celtică. Au început să lucreze împreună și din coliba de pe malul oceanului, din Senegal, răzbăteau sunetele unei muzici noi, o ciudată împletire între negru și alb, între nord și sud, rece și cald, moale și uscat. Sunetele afroceltice se ridică precum lianele, încolăcite pe același trunchi: pe sufletul omului.

Coliba lor este turnul lui Babel contemporan. Un loc cît lumea largă în care se amestecă nebun de frumoase cuvinte, sunete, idei, sentimente, toate, din carnea și din sîngele omului universal.

Înveți să simți împreună împărțind ceva adînc din tine: o după-amiază de vară în care te uiți cu el la cer, o masă la care mănînci aceeași pîine, un pod la care visați amîndoi.

Un prieten îmi povestea cum literatura daneză dă să dispară, copleșită de internaționalizarea comunicării, prea mică și prea complicată ca să-și fie suficientă. Au vrut să intre în circuitul internațional scriind și citind în engleză și acum plătesc cu pierderea creației în propria limbă. Însă literatura daneză va avea alte forme de viață, ea va trăi într-un fel anume, poate nu prin limbă ci prin sentimente, imagini, prin ceea ce doar danezii știu despre ei înșiși. Iată de ce pe mine nu mă mai sperie Babelul de azi.

Știu că nu vom pierde nimic din ce avem, dacă știm măcar cine sîntem.

P.S:Simt că ce se întîmplă astăzi în Africa, în Tunisia, Yemen sau Egipt e ca o apropiere a omului de el însuși: liber și puternic, indiferent ce limbă vorbește, în ce cotlon de pămînt trăiește și ce fel de granițe îl împrejmuiesc. E omul cerului și al pămîntului. Atît.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s