Cînd Mașinăria te zdrobește. Cazul Paul Pintea

ACTUALIZARE: Mulțumesc celor care au răspuns apelului nostru, dar nu am ajuns încă la finishul acțiunii, nu avem suma necesară. Dacă doriți să faceți donații bănești pentru Paul puteți să-mi trimiteți un mail (rhurezean[arond]yahoo[punct]com) pentru a vă indica numărul de cont bancar în care puteți face donația. Mulțumim.

Paul are două fetițe. Acum zece ani locuiau într-o caroserie de Mercedez, apoi într-o baracă la marginea orașului peste care așezase o prelată adusă de educatoarea fetelor. Aveau un godin și se spălau de la fîntîna din apropiere. Cînd am intrat in casa de carton m-a izbit curățenia și căldura acelui cuib de cîrpe. Fetițele lui Paul aveau șosetele albe ca spuma laptelui.

Le-a crescut singur și s-a pus de-a curmezișul vieții pentru ca ele să nu ajungă la orfelinat. Acolo a crescut el, pentru ele nu mai vroia așa ceva. Cînd soția lui i-a părăsit, Paul a hotărît că va crește fetele cu orice preț, dar nu le va da la casa de copii. Și așa a fost.

În anul acela, după ce i-am cunoscut, Primăria Cluj-Napoca le-a dat locuință. Consilierii locali au votat în bloc rezolvarea cazului Paul Pintea. În imobilul de pe Horea nr 82, unde urmau să se așeze a fost mare tristete cînd s-a auzit că în locul aranjamentelor visate de administrator, se face o repartiție pentru o familie de rromi. Nici atunci și nici acum, Paul și fetițele lui nu sînt agreați. Pentru orice problemă apărută în cutea sau în imobilul acela, Paul este considerat vinovat.

Am încercat să-i găsesc un serviciu lui Paul, ca să poată întreține fetele. Mulți patroni de firme mi-au răspuns sec: nu lucrez cu țigani!

S-a găsit totuși unul care l-a luat la el pe șantier, Ovidiu Călin, acum e directorul Poștei din Cluj. Familia Călin le ducea fetelor mîncare și haine de sărbători pentru că erau foarte mulțumiți de cum muncea Paul și impresionați cum se străduia el să crească singur fetele.

Cînd șantierul s-a închis, acum trei ani, Paul a rămas din nou fără serviciu. Într-o zi a primit o adresă de la Primărie în care i se cerea să ducă o adeverință de venit pentru recalcularea chiriei. Paul nu mai avea serviciu și nici de unde duce adeverință. Nu a știut ce să facă, așa că nu a făcut nimic. De teamă să nu se dea de gol că nu mai lucrează, a evitat să se ducă acolo. A continuat însă să plătească chirie cînd avea bani, cît avea.

Dar chiria i s-a recalculat de la 66 de lei pe lună, la 120 de lei. Paul abia reușea să plătească puținul de dinainte, dar dublul sumei! S-au acumulat luni neplătite, penalități. Paul s-a văzut incapabil să mai facă față. Lucrează zilier, pe unde apucă. În ultimul an tot mai puțin, ultima dată a mai dus 300 de lei adunați cu greu să-i plătească pentru chirie. Numai că suma asta acoperă din urmă, restanțele, ea nu mai înseamnă nimic pe lîngă datoria acumulată: 6.700 de lei cu penalități cu tot.

Primăria a urmat cursul legal al formalităților în cazul Paul și a propus evacuarea. Dacă nu plătește suma restantă, măcar cuantumul chiriei, urmînd să achite ulterior penalitățile Paul și fetițele lui vor ajunge din nou, în stradă. Fetele acum sînt la școala de pe Horea, una în calasa a V-a alta în clasa a VI a. Au crescut frumos.

Dacă Paul ajunge din nou pe străzi, va fi dramatic pentru ei. Fetele lui au vîrsta la care orfelinatul ar fi o soluție și mai proastă. Dintr-o problemă legată de bani, vor fi trei probleme legate de vieți.

Cînd totul pare a fi potrivnic omului sărac, fără școală și fără familie, atunci poate doar solidaritatea umană îl mai scoate de sub fiarele Mașinăriei.

Îi rog pe toți prietenii mei să încercăm împreună să-l ajutăm pe Paul, să strîngem bani pentru plata chiriei.

Autoritățile locale au cerut evacuarea familiei în 8 martie. Dar au fost de acord ca, prin angajarea răspunderii mele, să accepte, într-o primă tranșă, măcar plata a 3.200 de lei (cuantumul restanțelor), pentru ca apoi, eșalonat să se achite penalitățile.

Dacă doriți să faceți donații bănești pentru Paul puteți să mă contactați la tel. […], sau să-mi trimiteți un mail (r hurezean[@]yahoo[dot]com) pentru a vă indica numărul de cont bancar în care puteți face donația. Mulțumim.

P.S.: Am ezitat să public fotografia actuală a familiei lui Paul. Fetițele lui, destul de mari ca să se rușineze la școală, ar fi stînjenite de situația de acasă.

Reclame

5 gânduri despre “Cînd Mașinăria te zdrobește. Cazul Paul Pintea

  1. Lasă Tibi, ce scriu eu pe blogul acesta nu ti se adresează în mod exclusiv. Mai mult, părerea ta despre ce fac eu pare chiar să te excludă.

    Ca sa dau eu, după cum vezi, nu așteptam indemnul tau. Am inceput sa fac ceva si voi continua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s